29 nov. 2010

29/11 Halvmara med snabbdistans


Fick ikväll till ett riktigt lyckat löppass som satt där det skulle! Sprang en halvmara på löpbandet med 1% lutning och hastigheten satte jag på 12km/h. Vid 10km gjorde jag en fartökning och drog upp bandet i tävlingsfart på 4:00 tempo (15km/h) och höll detta under 5km. Fick plocka fram lite pannben för denna manövern då löpbandet alltid är jobbigare än utomhus av någon anledning. Det gick dock galant och dom 2 sista kilometerna var egentligen lättare än dom 3 första då jag kom in i ett skönt flyt.


Sedan ner till 12km/h igen och mot slutet av passet hade jag vittring på sub 1:40 så jag ökade till 13km/h, har ju den där tävlingsmänniskan i mig ;). Trodde jag hade läget under kontroll men precis vid 21,05km slår den över från 1:39 till 1:40. Det blev dock en jämn och fin siffra och jag kunde egentligen inte fått till en mycket bättre måndag i träningsväg. Att starta veckan med en halvmara känns coolt och jag tror detta kommer bli en riktigt bra vecka! :)

13 kommentarer:

Jesper sa...

Fantastiskt! Mest imponerad är jag av att du stått ut 21 k på ett j-la löpband samt att du hittat ett gym. som inte kör "max 10 minuter på bandet" när det står en störig snubbe bakom och harklar sig och tittar på klockan. Då önskar man att den förbrukade tiden inte syntes på skärmen.

Thomas sa...

Supergött!

anneliten sa...

Så långt på löpband! Minst sagt imponerad över att någon - du, står ut så länge.

Lennart sa...

Starkt gjort. Måste kännas skönt efter senaste veckans frustration.

Jag brukar också få den där tanken "jag ska avsluta rundan under xxx min..." på slutet av mina träningspass, så jag förstår precis hur du tänkte där :-)

Staffan sa...

Håller med de andra, starkt att köra en halvmara på band inkl en tuff farthöjning.

Det ÄR jobbigare på löpbandet, jag tycker både hållningen och löpsteget blir sämre och så är det ju mycket varmare!

John sa...

Visst är det konstigt att det är jobbigare på bandet!?! Har alltid undrat varför... Grymt bra jobbat! Skall försöka göra om din bedrift.. Någon dag framöver :)

Unknown sa...

Tufft att springa så långt på löpband. Jag har själv sprungit idag, dock inte alls den sträckan.

LOPARJANNE sa...

Att köra på i 15 km/h under 5 km är inte bara imponerande... Det är grymt! Förstår att du behövde pannben då! Sånt gillar jag... Bra jobbat!

Daniel sa...

Jesper - Jag brukar springa när jag vet att där är lite folk men dom har ingen tidsgräns ändå vilket är skönt :)

Thomas - :D

Anneli - Det sitter i huvudet och med en massa skön musik går tiden fort. :)

Lennart - Visst fick jag ut en hel del frustration och det är det som är det fina med löpningen, bättre terapi får man leta efter :).
Kul att vi är lika där med avslutningen. :)

Staffan - Jag tror det jobbiga beror på att bandet strävar bakåt och att trycket i frånskjutet uteblir och följer med bakåt i "rullet" vilket gör att det blir tuffare. Detta tror jag dock kan skilja mycket från olika löpstilar, rullar man mycket från häl till tå så kanske man får hjälp medan vi som ligger mycket på framfot tappar tryck och får sämre hållning....bara lite tankar ;)

John - Klart du ska testa, kör hårt! Angående att det blir jobbigare på bandet så läs gärna mina tankar i Staffans kommentar.

Adam - Man måste vara lite envis men är man inställd på att springa långt brukar det inte vara några problem ;)

Janne - 4:00-tempo på löpband är alltid tufft ;). Vet du förresten att jag ofta tänker på dig när det gäller långpass på löpband. Blev så inspirerad förra vintern då jag läste om dina lååånga pass på bandet. Trodde inte man orkade göra detta pga tristess men visst går det med rätt inställning och lite bra musik. Tack för inspirationen! :)

Staffan sa...

SÅdär kan det säkert vara med steget Daniel fast enligt Pose-tekniken ska man ju inte ha något frånskjut utan bara snabbt lyfta foten upp igen.

Men den bakåtgående rörelsen bandet gör kanske inte motsvaras helt av den framåtrörelsen kroppen gör när vi springer ute. Jag tycker att jag liksom hamnar efter steget på något konstigt sätt och upplever också att jag får en sämre hållning, mera bakåtlutad på bandet och det kanske också har med den bakåtgående rörelsen att göra.

Daniel sa...

Man kan nog konstatera att löpband just är löpband för något konstigt är det med det ;)
Jag tycker det är jobbigt på bandet när jag går på det efter sommaren innan kroppen vant sig vid det. Nu efter halvmaran känner jag också att andra muskler fick jobba trots att jag gör vad jag kan för att springa "normalt". Höften och framsidan på underbenen kändes det mest i och det måste ju tyda på att något är annorlunda? Annars brukar det mest kännas i vaderna.
Synd vi inte tränar på samma gym, hade varit häftigt att kört några löpbandspass ihop :)

Staffan sa...

Hade varit kanon!! jag körde korta intervaller igår och har något överraskande stela hamstrings idag, men det kan ju lika gärna bero på fusk med stretchningen!

Daniel sa...

Jag tycker ibland att stretching är lite överskattat men man ska nog inte slarva för man får det i nacken...lagom är kanske bäst som vanligt? ;)
Angående löpbandspass ihop så hade det varit häftigt att kört synkade korta och snabba intervaller ihop. Folk på gymmet hade nog undrat vad det var frågan om?? :)
Skulle nästan dragit ihop ett gäng på upp till 5 löpare och tagit ett gym med storm bara för att se reaktionerna :))