27 dec. 2009

27/12 Första långpasset


Började dagen tidigt på kallbadhuset med bastu och 4 dopp i havet som var 2 grader varmt, riktigt skönt alltså!! Sedan blev det en tur till gymmet för att köra lite hederliga styrkeövningar. Det blev lite av varje, allt från lätt träning för benen till tung träning för överkroppen.


På kvällen körde jag första långpasset efter Szalkais program. Det är dessa långpassen jag måste lära mig att få till. Har inte vågat satsa så mycket på dessa innan med risk för skador men nu kommer jag löpa linan fullt ut och se vad som händer. Jag måste också lära mig att ta det riktigt lugnt vilket jag ofta har svårt för. Tycker nästan det är jobbigare att springa lugnt än fort.

För att bromsa mig idag hade jag köpt lite ny lugn musik att lyssna på. Det blev en skiva som heter Pärlor och Svin med Carolina Wallin Pérez. Låtarna är jazztolkningar av låtar med Kent. Nu är ju Kent ett av mina favoritband så originalen är ju givetvis bäst men många av dom här coversen är riktigt bra.Med lugn musik i mörker och en andedräkt som ångade i ljuskäglan från pannlampan kändes det nästan magiskt att springa. Jag sprang rakt norrut över den sega Minnesbergsbacken tills mätaren stod på 10km. Nu hade jag kommit till polisstationen i Svedala av alla ställen. Passet var hittills helt underbart och jag njöt i fulla drag, när jag vände blev det en helt annan historia.

Tydligen blåste det en hel del men jag hade haft vinden i ryggen hela tiden och inte märkt något, nu hade jag den rakt mot mig. Det var en rå och kall vind som bara blev värre och värre. Sista 5 kilometerna gjorde det riktigt ont i pannan, det isade som om jag ätit glass för snabbt. Jag hade mössa på huvudet men jag tror den blivit fuktig av min värme när jag hade vinden i ryggen, nu kunde den inte hålla värmen längre. Jag blev lite orolig för även synen blev lite suddig. Försökte öka tempot för att få mer värme men då blev vinden ännu aggressivare så jag fortsatte i lugnt tempo.

Var väldigt glad när jag kom hem men mitt huvud gör fortfarande ont nu när jag skriver trots att det gått någon timme sen jag avslutade passet. Hoppas jag inte blir förkyld av detta och hoppas att jag inte ska råka ut för detta fler gånger. Har sprungit mycket i kyla men detta kom verkligen som en överraskning för mig. Förbannade vind!!!

Passet blev 20km på 1:45 med en snittpuls på 138bpm så visst hade den lugna musiken bromsande effekt på mig men även den isande vinden gjorde sitt. Det fanns också mycket positivt att lyfta fram trots vinden. Kroppen känns helt underbar och dom första 10 kilometerna kommer jag minnas för det var nog dom bästa kilometerna jag upplevt sen jag kom hem från New York.

Totalt blev det 57km löpning denna veckan och 120min styrketräning. Jag är väldigt nöjd med träningsdosen denna veckan trots att det varit jul. Klappar mig själv på axeln och kommer ta en välbehövlig vilodag imorgon.

8 kommentarer:

Sofie sa...

Du är verkligen RIKTIGT värd vila min hjälte & idol

Kramar ;)

Staffan sa...

Bra jobbat Daniel! Det har inte blivit något långpass för mig i december, herregud, det har egentligen inte blivit något långpass sedan i somras...

Preliminära planer är i alla fall att springa 30km helgen 9-10 jan, som start för mara-uppladdningen.

messan sa...

Hoppas du slipper en förkylning!
Må så gott!

Daniel sa...

Sofie - Tack för dom fina orden!! Kram!!

Staffan - Det var ju längesedan, trodde inte du gjorde annat är sprang långpass! ;)
Ska bli intressant att följa din marauppladdning nu när jag kör min parallellt. Vi kommer bli grymma den 5:e juni!!! :)))

Messan - Tack!! Det känns helt ok idag så jag tror jag klarat mig :)
Ha en fortsatt bra semester!!

Ingmarie sa...

Det där är lurigt som attan. Om du kan så ta motvinden i början och medvinden sist. (men det där vet du nog redan...)Drick ordentligt, gärna varmt med t.ex. honung i, och vila så ska du se att det blir bra tills i morgon.

Daniel sa...

Det där visste jag faktiskt inte! ;) Tack för tipset,ska tänka på det nästa gång och ta vinden först. Man lär sig av sina misstag ;)

Joel R sa...

Ser ut att ha varit ett fint pass även om kylan bet på hemvägen. Jag känner igen det där med att synen börjar svaja när man blir isig i pannan. Rätt obehagligt.

Daniel sa...

Då är jag inte ensam om det här med synen. Precis som du skriver, ganska obehagligt....brrrr
Tror också att bandet som satt åt från pannlampan kan varit en bidragande orsak.