24 feb. 2010

24/2 Bästa snabbdistansen


Kvällens snabbdistans blev något alldeles extra och jag är fortfarande helt uppspelt. Det stod i programmet att man med fördel kunde välja ett par lättare skor till snabbdistansen och då var mina gröna Newton-racers ett givet val, musiken fick bli The Kinks som jag alltid gillar att springa till.Körde först 3km uppvärmning innan jag ökade tempot för 6km snabbdistans. Jag var riktigt nyfiken på hur fort jag egentligen kan springa och började direkt på ett 3:55 tempo (15,3km/h). Det kändes väldigt lätt och benen var pigga.

Efter 2km blev det lite tuffare, jag började andas hastigt med bröstet istället för med magen. Dessutom kom min vän förbi och ville planera lite inför lördagens träningspass och kallbad. Jag trodde inte jag kunde föra en konversation i den hastigheten men vi fick faktiskt bestämt det vi skulle, jag bad honom också hälsa hem till familjen :)

Nu var andningen ganska ansträngd men jag lyckades fokusera och få ner den i magen igen. Kilometer 4 kom och nu blev det behagligt och fint igen, tanken slog mig att köra detta tempot hela vägen upp till 10k för att knäcka sub40. Så bra kändes det!!!

Jag bestämde mig dock för att detta fick vänta till ett annat tillfälle, jag vill göra sub40 på tävling och få det svart på vitt på papper. Istället ökade jag på den 6:e och sista kilometern till 3:45 tempo (16km/h) innan jag avslutade med 3km nerjogg.

Det känns smått fantastiskt att jag kan ha sub40 i kroppen redan nu. Min plan är att göra ett försök på sub40 på Blodomloppet i Malmö den 25/5. Får jag vara skadefri och frisk till dess så ser jag fram emot att få krossa sub40 en gång för alla. Jag har dock en känsla av att jag inte kan vänta ända till den 25/5. Får se hur det blir...

6 kommentarer:

anneliten sa...

Sub40 - det grejar du säkert snart! Själv skulle jag vara överlycklig om jag kunde göra sub 45...

Miranda sa...

Wow!!! Så imponerad! och SÅ avundsjuk såklart! :D

Staffan sa...

Wow!! Riktigt bra sprunget! Hur komer det sig att det plötsligt kändes så lätt vid 4km? Det har jag aldrig känt i den farten :)

Jag tror du kommer göra stordåd i år och är inte så lite avundssjuk på din utveckling!! Jag ser nog som sagt inte röken av dig på maran...

Själv har jag hittat en tävling på 10km på annandagpåsk - "Påskmällen" och det lockar lite att försöka persa, jag har ju aldrig ens tävlat på 10km.

Daniel sa...

anneliten - sub45 är väl ingen omöjlighet? Du tränar ju på bra och dessutom har du ju en bra coach ;)

Miranda- å andra sidan är jag inte lika uthållig som dig ;) vi är väl alla olika typer av löpare. Själv tror jag att millopp och halvmaror passar mig bäst.

Staffan - 3:kilometern var jag ganska ofokuserad på och andades med bröstet. På 4:e började jag andas med magen och fösökte slappna av medan jag jobbade med höften så som min naprapat visa mig.

Fram med höften och sedan låter jag mig bara "falla" framåt med överkroppen, istället för att skjuta ifrån med benen tänker jag att jag bara ska lyfta dem upp och ner. Får då också högre kadens och kortare steg.

Det bli ett jäkla driv när man hittar rätt!! Jag märker det också tydligt för jag börjar stöta i "styrpanelen" med magen då :)

Joel R sa...

Sub40 måste väl vara nedåt 25 min på barmark....? Sjukt stabilt Daniel!

Daniel sa...

He he!! Vi får väl se vad som händer ;). Du tippade väl på sub40 före april om jag inte minns fel. Får kanske hitta något millopp i mars redan ;)