3 apr. 2011

Oro och formtoppning

Senaste tidens olycka har gjort mig orolig och jag har lätt för att måla fan på väggen i dagsläget då jag får en känsla av att det inte verkar finnas någon botten på eländet. Min sjukdom är en lurig rackare och psykisk stress gillar den verkligen. Det finns ett starkt samband mellan ms och stress och traumatiska händelser i livet kan öka risken för att utveckla ms med 50% och om man redan har sjukdomen kan stressen trigga nya skov/attacker.

Själv tror jag att det är stress som gjort att jag fått denna skiten, låg i en rättstvist i några år med vårt hus som tog hårt på mig. Sedan har det varit det här med barn och det var också i samband med vårt första IVF-försök som skiten bröt ut och jag fick min diagnos. Detta gör mig orolig i dagsläget då det känns som jag lurat den här skiten i över 3år nu och jag hoppas verkligen inte det kommer hända något nu.

Trots detta har jag valt att göra ett uppehåll med min broms då man inte ska ta den när man känner sig ledsen och nedstämd för den kan trigga destruktiva tankar vilket också gör mig rädd. Vill inte säga att jag är paranoid just nu men det är allt lite läskigt och för att lugna mig lite har jag skaffat en liten sak att ha med när jag är ute och springer och även till tävling.


Har köpt mig ett Shadow Pak från Nathan där jag kan ha min Bricanyl samt eventuell energi-gel. Det finns också en liten ID-Tag där jag kan fylla i viktiga saker plus att jag kommer lägga i en liten lapp där det står lite om min sjukdom och på baksidan finns viktiga telefonnummer till mitt sjukhus. Anledningen med detta är egentligen inte för att jag är rädd för min sjukdom när jag är ute och springer men jag känner mig olycksdrabbad  i dagsläget och skulle något hända mig känns det tryggt med detta.

Senaste dagarna har min förkylning avtagit och jag har tränat lite smått med lättare backlöpning och lite styrka, ett litet försök att få till någon typ av formtoppning mitt i all skit. Jag är ju anmäld till en halvmara på lördag och har bestämt mig för att springa den trots allt då jag tror det kan vara nyttigt för mig. Har också laddat hårt för detta under vintern och det känns lite bortkastat att ställa in allt då jag är hel rent fysiskt.

Igår hade jag planerat en snabbdistans men jag vågade inte riktigt dra på då kroppen inte kändes 100% utan väntade jag en dag extra för att vara på säkra sidan. Idag blev det istället snabbdistans där jag sprang 14km med 5km på max i mitten.

Laddar!

Tog på tävlingsskorna bara för att se så allt kändes bra och laddade med grym musik. Det fanns ingen speciell plan med snabbdistansen mer än att blåsa skiten ur kroppen då jag fortfarande är på ganska pissigt humör. På med lite Iron Maiden och sedan bara köttade jag, det var ingen vacker löpning men det blev nytt pers på 5km med 38sek. Gamla tiden var 18:36 och min nya är 17:58! Det var ett roligt formbesked inför nästa helg!

Tiderna för dagen:


Missade klockan lite så den hoppade in med 2sek på 6:e kilometern 
men det är 17:58 som gäller! Viktigt med dom där två sekunderna! ;)

8 kommentarer:

anneliten sa...

Skönt att se att du tränar på. Fysisk aktivitet hjälper i alla fall mig att lätta på trycket. Hoppas det gör det för dig också.

Daniel sa...

Jodå! Att röra på sig då och då är bra för huvudet ;)

Linda sa...

Måste vara jätteskönt att ha träningen som hjälp för att må bättre psykiskt. Jättebra att du tar hand om dig!! Har själv haft en djup depression med självmordstankar, vilket var jobbigt då jag har barn. Tog tid innan jag sökte hjälp. Så om du börjar känna dig nere, sök hjälp på en gång! Jag har haft ms i 5 år så jag vet hur du känner dig. Mår bra men det känns som om varje dag är ett steg mot ett fall. Fast jag försöker att inte tänka så mycket på det.

Ingmarie sa...

T-shirt? Halvlånga tights? Inte ens i Halmstad är det så varmt. Härligt att läsa att du är igång och det förvånar mig inte om den här högst ofrivilliga dippen kommer att göra dig starkare än någonsin.
Och snabbare.
Håller tummarna för att det vänder nu! Blir det som planerat med Sydkustloppet?

Daniel sa...

Linda - Det är lite läskigt med allt där där speciellt när man läser vad medicinen också kan ställa till med. Tyckte det lät riktigt läskigt att man kan få självmordstankar av den när man redan har fullt upp med allt annat jobbigt kring detta. Lovar att söka hjälp i tid, tror mitt tillskott av d-vitamin gör att jag känner mig pigg och glad för det mesta. Det sägs har positiva effekter när det gäller psyket. Skönt att höra att det är bra med dig nu och visst är det bäst att inte tänka för mycket ;) Kämpa på!!!

Ingmarie - Jag vet inte hur varmt det var idag och jag bryr mig knappast om vädret här just nu. Vet dock att jag blir varm när det gäller snabbdistans så det fick bli lite kläder på idag ;).
Planerna kring Sydkustloppet står fast såvida jag är på benen månaden ut ;). Tack för dina tummar! Kram!

LOPARJANNE sa...

Kul att se att du kör på igen! Ibland är det KANON att "blåsa skiten ur kroppen" som du säger... :)

Fortsätt så!

Anonym sa...

Hmm du skulle behöva lite av den positiva energin du sprutar ur dig här på bloggen själv nu.
Men fokusera på hur dagen är och ta hand om dig. Samt lev och njut med hjälp av Sofie.
En dag i taget sa någon till mig förra året när jag hade det tungt och det hjälpte.
Det som händer händer du kan bara påverka hur du tar hand om dig.
Skänker dig/er en tanke som oftast.

Daniel sa...

Janne - Spänningarna släpper fint när man få dra på lite. Jag fortsätter ösa på! ;)

Peter - Roligt att det känns positivt här :)! Tar varje dag som den kommer i nuläget och försöker inte tänka för mycket. Tack för kloka ord och tankar!