22 mars 2012

Annorlunda tävlingsvecka

På söndag ska jag springa Helsingborgs Terränglopp och det är 8km som ska avverkas på den ganska kuperade banan.  Jag är anmäld i tävlingsklass och kommer köra fullt ut men kommer ändå se det som en del av min träning mot det stora målet i slutet av maj. Normalt brukar jag köra någon typ av korta intervaller några dagar före för att få fart på benen men eftersom jag missar ett viktigt långpass i helgen passade jag på att springa det idag istället. Det kommer inte bli optimalt för tävlingen men jag får ändå två dagar med helvila innan loppet och jag har dessutom redan över 70km löpning denna veckan med dagens långpass på 30km.


Som Anneli och Johan noterade i förra inlägget hade jag mössa trots fint väder och det blev samma sak idag som ni ser. Jag blir lätt frusen när jag springer lugnt så även tunna vantar var på vilket var skönt när mörkret började falla. Passet gick fint förutom lite halsbränna då och då vilket jag tror beror på katarren jag fick konstaterad förra veckan. Inget jag oroar mig för och jag ska få behandling för detta!

Jag körde också utan energipåfyllning vilket är ganska tufft för mig när jag ska köra pass runt 30km. Detta gjorde att jag var lite matt i kroppen på slutet men ändå starkare än väntat. Jag skulle inte pressa idag men var nyfiken och testade lite marafart på kilometer 27-28 vilket gick helt ok. Nu ska det bli riktigt skönt med några dagars vila och ladda inför årets första lopp! Tjoho!!!

4 kommentarer:

Staffan sa...

Du har ju visat hela vintern att du har grym fart i kroppen och den där backträningen lär väl komma till nytta på söndag?

Det där med mängd kontra vila just innan maran är lurigt. Det är lätt hänt att man fokuserar på att samla kilometer eftersom man måste springa ganska mycket för att bli en duktig marathonlöpare. Samtidigt är det vilan som bygger upp och åtminstone jag börjar faktiskt känna mig lite sliten, eller om det är söndagens långpass som fortfarande märks av, och borde kanske vila lite mera men det är som sagt inte lätt.

Anna (Orka mera) sa...

Riktiga löpare har mössa och vantar (och shorts) året om :)

Får lite panik när jag ser hur du samlar mil... känner mig minst sagt lite efter :(

Johan sa...

Jag är också rätt frusen, till förbränningsmotorn kickar in... Brukar därför köra pannband då det oftast är öronen jag fryser om.
Men 30km utan att fylla på energi? Får du inte ut mer av passet om du fyller på?
Idag blir det dock utan något för öronen.

Daniel sa...

Staffan - Backträningen kommer passa som handen i handsken på lördag!
Håller med om att det är svårt att samla distans och samtidigt vila ordentligt. Jag kommer köra ganska hårt hela vägen fram till maran utom runt den 14:e april då jag ska försöka springa fort på en halvmara. Tänker att vilan före och efter kommer sitta fint inför sista månaden av träning.

Anna - Visst gör dom det! :) Känn ingen panik över mina kilometer, du har ju nästan precis startat upp efter ditt löparknä så ta det easy så kommer du få ett fint löparår!

Johan - Det där med energi eller inte tror jag beror mycket på syftet med passet. Hade jag lagt in en ökning i maratempo på 5-10km i detta passet hade jag haft med lite snabba kolhydrater men nu ville jag bara träna kroppen att jobba med lite energi under lång tid. Tycker det brukar ha bra effekt på mig och när det sedan är tävling med vätskedepåer får jag en fin kick :)