11 apr. 2012

Min MS är inte din MS

För ett tag sedan blev jag intervjuad av ett läkemedelsbolag som var nyfikna på mig och ville göra en liten artikel. Detta väckte en del frågor i mitt huvud som även funnits där innan och det handlar mycket om vilken bild jag ger av den här sjukdomen. Har inte funderat jättemycket på det innan men nu när jag fått uppmärksamhet lite här och lite där funderar jag mer kring detta.

Det jag är rädd för är exempelvis att en anhörig till någon med ms läser vad jag gör och tror att det bara är viljan som ska till för att springa ett marathon med ms. Kolla på han där och upp och rör på dig!....lite väl kortfattat och grovt kanske men jag tror ni förstår poängen ;)

Jag vill absolut inte att någon med ms ska känna sig stressad eller pressad av mig! När jag lägger min historia i andras händer är jag rädd för att det ska komma ut fel och att folk ska få fel uppfattning om sjukdomen. Efter att ha blivit intervjuad ett antal gånger har jag lärt mig att media kan vara lite läskigt och det är lätt att det blir väldigt fel. Ser man på mig kanske man kan tro att det är frid och fröjd bara man motionerar men så är det inte! Jag vet många som kämpar på hårt med både träning och annat medan sjukdomen slår ner dom gång på gång. Vet inte själv hur jag hade fixat det där och i jämförelse med dom har jag en lätt resa!

När jag berättar om mig själv är jag noga med att påpeka att det är MIN ms det handlar om och ingen annans. Sjukdomen är så olika från person till person och det går inte att dra alla över samma kam. Jag håller också låg profil och sticker inte medvetet min träning i ansiktet på andra i samma sits men frågar någon berättar jag gärna. Jag ger också pepp och tips samt en spark i baken om det behövs! Alla kan träna med fast på olika sätt, man måste bara hitta något som passar just SIN ms!

Passar på att slänga in den här fina videon!

8 kommentarer:

Ingmarie sa...

Så sant och det oavsett sjukdom, ålder, handikapp eller kön.
Och låten, I Love it!

Linda sa...

åh vad jag gillar dig just nu! Alldeles sant det du skriver. Ms är en väldigt "personlig" sjukdom o på vissa slår den hårt.
Älskar den där videon, brukar titta på den då o då o blir alltid tårögd. Tycker att de borde göra en till, här i Sverige.

Magnus sa...

Jag skulle vara lite skeptisk till att låta ett kommersiellt bolag göra en intervju med mig..man vet inte hur de kommer vinkla det. Tar du någon av deras mediciner?

Daniel sa...

Ingmarie - Huvudet på spiken! :)

Linda - Så bra att du gillar det! Kände att jag behövde få ventilerat detta lite och det är inte alltid så lätt att få ner tankarna i ord. En ny video hade varit kanon även om denna är väldigt bra!

Magnus - När det gäller läkemedelsbolag så är jag alltid skeptisk och gillar dom oftast inte! Fast dom gör en del saker med information kring sjukdomen och annat för oss patienter som jag tycker dom gör bra. Dom här sakerna ställer jag gärna upp på och jag måste få läsa igenom allt material innan det publiceras. Får heller inget för det mer än en kopp kaffe och en kaka ;)
Jag tar heller inte någon av medicinerna som detta företaget ligger bakom. Tycker deras kanyler är långa och läskiga! ;)

Johan Reberg sa...

Du är oerhört klok.

Daniel sa...

Härligt att höra! Ibland undrar jag? ;)

jenny sa...

Halkade in på din blogg efter att ha googlat lite om ms+träning. Fick själv diagnosen för 1½ år sedan och känner att många av de funderingar jag har finns även här. Och filmen var fantastiskt fin! Tack, min dag har blivit lite bättre! och imorgon är det Göteborgsvarv...//jenny

Daniel sa...

Hej Jenny!
Trevligt att du hittat hit! :)
Tråkigt att du också drabbats av detta. Satsa på träning! Det har hjälpt mig att hantera den här sjukdomen på många plan. Hoppas på det samma för dig!
Spännande med Göteborgsvarvet! Stort lycka till och berätta gärna hur det går!