23 sep. 2012

Min snabbaste halvmara....hittills!

Lördagen bjöd verkligen inte på något mysväder men efter att ha sprungit/simmat Ångaloppet för ett tag sedan kändes ändå detta vatten från ovan som en barnlek i jämförelse. Jag hade gott om kläder på mig och väntade in i det sista med att värma upp då jag inte vill bli för blöt och kall innan starten. Benen kändes väl sådär under uppvärmningen men det var egentligen inget som bekymrade mig. Jag kände inget större press inför loppet utan skulle bara ut och ösa för att se hur långt det räckte. Humöret var också på topp och det skulle bli kul att få tävla igen!

Händerna i luften!

Jag behöll mina vantar på efter uppvärmningen då jag var väldigt frusen trots att jag värmt upp med några kilometers jogg och ett gäng stegringslopp. Startskottet small och jag försökte direkt hitta en rygg att följa samt gömma mig bakom då jag visste att vi skulle få lite vind i början. Taktiken fungerade och jag hittade en stor löpare som höll bra tempo att ha som vindskydd.

Mitt "vindskydd" med mig en bit efter

Vid 5km ökade han och jag fick tyvärr släppa men å andra sidan behövde jag inte honom mera för nu hade vi mestadels vind i ryggen tills vi kom ut på andra varvet då det var en tvåvarvsbana vi sprang. Även om han ökade så lät jag mig inte stressas för jag visste att detta tempot skulle räcka till pers om jag orkade hålla i hela vägen. Frågan var bara om jag skulle orka då jag inte hade så bra koll på formen och under årets andra långlopp har benen strejkat efter 10km vilket gjorde mig väldigt spänd på vad som skulle hända efter 10km. Det kändes dock bra i kroppen och nu var jag varm och vantarna åkte av!

Regn och motvind men vad gör väl det när man har pigga ben!

Jag passerar 10km på 38:25 vilket är pers på milen för i år och detta väckte verkligen hopp. Benen fortsatte rocka ut på andra varvet trots att motvinden nu var värre och inget vindskydd hade jag heller. Vid 15km känner jag mig fortfarande stark men tappar lite tid i vinden och vid vätskestationen. Jag tappar också flyt när jag ska dricka och håller på att sätta i halsen men jag vill verkligen få i mig gott om energi till sista delen för att inte riskera något. Jag har fortfarande ett fint läge att sätta pers vilket får fart på benen igen, nu skulle jag inte släppa detta!


Det kommer också en liten räddning när jag blir omsprungen av ledarna från milloppet som dom släppte på strax efter min varvning. Deras fart smittar av lite på mig och jag får hjälp under någon kilometer tills våra banor delar på sig. Därefter springer jag själv under någon kilometer tills min bana ansluter till milspåret igen.

Pers på G vid 17km! Då är man glad!

Nu är jag längre bak i fältet och börjar plocka ryggar istället för att bli omsprungen! Jag känner mig som en kung när jag plockar löpare efter löpare trots att jag sprungit mer är dubbelt så långt som dom som är framför mig. Jag håller fortfarande bra tempo och vet att detta kommer gå vägen! Idag blir det pers på halvmaran!!!


Målet närmar sig och jag drar på sista biten i 3:35-tempo, en grym känsla som alltid men detta perset var nog mitt mest efterlängtade efter många bakslag under året! Det kände så skönt i hela kroppen att få gå över den där mållinjen. Jag trodde det var slut med att sätta pers men skam den som ger sig!


Det blev plats 8:a av dom nästan 200 i herrklassen och den officiella tiden blev 1:22:09 vilket var en sekund bättre än vad jag skrev igår efter loppet. Det är ett pers på 39sek mot mitt gamla och jag trodde aldrig att det skulle bli pers när startskottet small. Jag ser detta som ett tydligt tecken på att min träning sista tiden har varit helt rätt för mig och jag kommer fortsätta med min plan att bli uthålligare. Det här var heller inget "jobbigt" lopp och jag tror det hade gått att göra sub 1:22 om jag vetat att jag hade detta i mig innan starten. Det ska bli spännande att fortsätta träna på nu och se var jag hamnar. Nu är jag äntligen tillbaka!!!!


Tiderna från loppet. 9 kommentarer:

Karin sa...

Wii!! Så kul! Grattis!

Staffan sa...

Grymt Daniel och vilket formkvitto, du som inte riktigt fått till de resultat du velat hittills i år, måste vara grymt skönt att vara "tillbaka".

Finfina jämna km-tider och det verkar ha varit en kontrollerat lopp rakt igenom och vid 17km på en halvmara ska man normalt inte se sådär pigg ut som du gör på bilden så det finns säkert en del ytterligare att plocka ut ;)

mikael sa...

Kontrollerat och fint. Du sprang med huvudet vilket är mitt problem.

Blir grymt sugen att sätta pers på halvmaran nu. Hade en fint 20 km pass när jag passerade på 1.17 - 1.18
Fast mitt stora mål i år är sub 37. Två tävlingar på mig :)

Daniel sa...

Karin - Tack! det här var verkligen kul! :)

Staffan - Det kändes väldigt kontrollerat men jag visste såklart inte att det skulle gå att trycka på hela vägen. Synd att det är slut på säsongen nu när jag har formen inne. Hade varit kul med ännu en halvmara och testa gå ut lite hårdare :)

Mikael - Denna gången sprang jag med huvudet men det är inte alltid jag gör det ;)
Två ggr på milen! Då borde du fixa sub 37! Lycka till!

Anne sa...

Wow Daniel - du är så otroligt imponerande, både fysiskt och mentalt! Det här gör mig så glad att läsa, det liksom sprudlar av glädje och optimism och det är dig så väl unt efter allt slit! Kram

Martin sa...

Grattis till en fantastsk tid! Riktigt kul att läsa efter de små svackorna tidigare i år. Måste vara hur skönt som helst. :-)

Daniel sa...

Anne - Ja nu jäklar fick jag äntligen utdelning! Fast jag har inte det bara slitigt när jag tränar för då hade det inte fungerat. Gillar att träna hårt och ännu bättre när man kan mäta det också! :) Kram!

Martin - Tack! Känns förbannat bra! :)

Sara sa...

Du är så värd att flytet har hittat tillbaka. Svackor är inte kul, men de kommer ju och då gäller det bara att fortsätta kämpa. Det lossnar till sist, eller hur :) Grymt och stort grattis! Ska skaka liv i dina ben igen på lördag :D

Daniel sa...

Visst lossnar det och därför har jag heller inte gett upp. Någon gång måste det ju ge med sig och det gjorde det nu! :) Ser fram emot lördag! Det är fint i skogen nu! :)