25 sep. 2012

Planerar vidare


Idag körde jag första löppasset sedan halvmaran i lördags och Söderslätt visade verkligen sin bästa sida. Jag sprang 12,5km i 4:55-tempo där jag bara flöt fram och njöt av löpningen. Kroppen känns kanon efter halvmaran och är inte speciellt sliten men jag vet att den kan luras och kommer därför vara mycket lyhörd.

På torsdag blir det lite kvalitet igen och på lördag blir det backar med Löparprojektet i skogen. Mellan varje pass blir det alltså en vilodag och jag tror detta kommer bli en bra uppstart för att sedan köra på enligt plan med fortsatt mängd veckorna som kommer.

Jag tror det är mängden och att jag nu fått ett bra flyt i träningen som gjorde att det gick så bra i lördags. Har också gjort lite andra förändringar i kost och livsstil som jag tror gör sitt. Ett exempel är att jag slutat dricka kaffe helt och har varit utan kaffe i 3 veckor nu. Jag är lite stolt över mig själv då jag drack väldigt mycket kaffe och jag gillar verkligen kaffe!

Jag har också gjort lite förändringar på annat håll samt en stor förändring som jag kommer återkomma till senare. Förändringarna har även gjort att jag mår mycket bättre i vardagen och jag tror jag kan ha hittat rätt med vad som inte stämt med med kropp innan i år. Jag kommer fortsätta enligt min plan så får jag se var jag hamnar....

9 kommentarer:

Tobias sa...

Tycker det ar valdigt intressant vad du skriver om mangd. Sjalv kanner jag att mangd funkar valdigt bra for mig. Utan att direkt springa nagra intervaller eller egentligen speciellt fort sa har jag over tid lyckats trycka ner min halvmara tid ratt sa bra. Recepted tror jag heter mangd sprungen i lugnt tempo de senaste 2 aren utan att jag egentligen varit skadad.

Samtidigt sa laser man pa andra stallen, som Maratonpetra, Staffan pa 4:30 bloggen, och Lennart, dar de verkar ta avstand fran "mangd". Manga i kommentarerna verkar halla med ocksa.

Sjalv tror jag inte det finns nagot som heter "junk miles" tex.

A andra sidan sa ar det mycket mojligt att detta ar individuellt till viss del (?). Och det beror sakert pa vilka distanser man satsar pa ocksa.

Daniel sa...

Allt det här är verkligen intressant! Jag har kört mycket kvalitet och gör det hela tiden fast utan större resultat. På mig verkar det som mängd måste till ifall jag ska utvecklas och gärna några veckor på runt 10 mil då och då. En vecka bara bestående av mängd i lugnt tempo utan intervaller skulle ju också kunna vara en kvalitetsvecka ;)

Sedan är det ju det där med att hålla sig skadefri vilket ät jätteviktigt för utvecknling! På mig är det mängden som slitit och därför har jag medvetet hållt mig borta från mycket mängd. Fast problemet har nog varit att jag sprungit för fort på mina långsamma pass så nu har jag dragit ner tempot och det verkar slita mindre på mig :)

Tror också det handlar om talang där vissa verkar behöva mycket mängd för att springa fort och andra inte. Min vän Sara är ett bra exempel! 25km i veckan!

http://blogg.skanskan.se/loparbloggen/2012/08/26/magisk-formel-och-tro-pa-mig-sjalv/

Snorkkis sa...

Ja men fasen vad du sprang på halvmaran. Grattis!

Intressant med kaffet. Jag var en dag utan kaffe och det var faktiskt inte såå farligt... kanske ska testa ett längre uppehåll.

Staffan sa...

Jag tror mig ha listat ut dina höstplaner, kan de vara så att de inkluderar en höstmara i en Småländsk residensstans dit du har anknytning där man springer åtta varv runt en sjö möjligen? Du behöver såklart inte svara om du vill behålla planerna som en hemlighet ;)

Daniel sa...

Snorkkis - Tack! Angående kaffet så testa gärna ett uppehåll. Jag märkte inget första veckan men sedan märkte jag saker. Sover bättre och är mer morgonpigg. Har inte så mycket "svängningar" under dagen heller utan kroppen känns stabilare på något sätt. En skön känsla! :)

Staffan - Du är för go och du är mig på spåret..hehe ;) Ska snart berätta om mina planer....senast nästa vecka! Lovar!!!

mikael sa...

Kör du efter ett eget komponerat program eller något som går att finna på nätet?Daniel sa...

Lite egenkomponerat med ett maraprogram från jogg.se som grund.

http://www.jogg.se/Program/Program.aspx?id=13

Ingmarie sa...

Du kommer att hamna helt rätt!
Spännande med förändringar. Jag "syndar" med en kopp kaffe om dagen. Någon liten last får man ju lov att ha... hehe;-)

Daniel sa...

Såklart få man ha lite laster och jag kommer säkert börja dricka kaffe igen fast med måtta. Jag tror kaffet gör att jag har problem att ta upp vitaminer och mineraler fast jag vet inte med säkerhet. Känner mig dock mycket stabilare i kroppen nu och märker att löpningen fungerar bättre vilket brukar vara ett gott tecken på att allt är rätt i kroppen. Löpningen är en bra indikator! ;)