28 aug. 2010

28/8 Ett bekvämt lopp


Trelleborgsloppet blev ett lite märkligt lopp men ändå lyckat på något sätt. Jag hade blivit tillfrågad om jag ville vara med i lagtävlingen och springa för Träningscentret i Trelleborg vilket var trevligt. Enda kriterierna var att det inte fick bli iförd kanindräkt eller något och om jag fick välja storlek på tröja så var det M som gällde. Nu fick jag ett tält av bomull i storlek XL med det fick gå det med, det var ju bara en mil.


Starten gick och jag kom iväg lugnt och fint utan att rusa och allt flöt på bra enligt planen fram till 4km. Jag var knappt svettig men benen tappade trycket trots låg puls, det var precis som spänsten försvann och det gick inte att pressa. Tappade hastighet och det var lite frustrerande då pulsen och flåset fortfarande inte var uppe där jag brukar kunna ligga.

Fladder fladder! ;)

Det blev ett väldigt märkligt lopp och jag kom i mål "utvilad" med tiden 38:24 på plats 20 fast som 1:a bland killarna med bomullströja ;). Jag var inte ens slutkörd, snittpulsen blev 160bpm och max blev 163bpm, jag kunde nog kört en mil till i nästan samma tempo, känslan var lite Ja-ha det var detta liksom?! Jag var givetvis nöjd med tiden men det som hände idag förstår jag mig inte riktigt på. Har någon en idé så kom gärna med den för jag är lite som ett frågetecken? Är det för att jag tränar för längre distanser som gör att man kan få problem med milen eller var det bara en dålig dag? Det kändes inte som en dålig dag för energin fanns där och jag kunde som sagt sprungit mycket längre. Känslan var trots allt lätt och benen var inte heller tunga men det fanns inget krut. Mycket märkligt detta men det ser ändå lovande ut inför Lidingö tycker jag, att ligga runt 4:00 tempo börjar kännas riktigt bekvämt och det gillar jag!

Det bästa med dagens lopp var nog att få träffa alla härliga bloggvänner. Det var Katarina, Anna, Therese med sin Henrik och Mikael samt även några andra trevliga löpare jag lärt känna under loppen. Tyckte alla var grymma idag och jag tror dom var toknöjda med sina prestationer, många fina tider blev det! Min fru sprang också milen idag för andra gången och lyckades slå sin förra tid från Kåseberga. Vill passa på att tacka Henrik för peppet under loppet samt mina föräldrar och morföräldrar som var med och hejade på!

Lite statistik från dagen


Som referens är här pulsen från mitt pers
på 37:52 under Änglamilen i våras. Klart tuffare bana
och en helt annan puls med 166bpm som snitt samt 173bpm på max
att jämföra mot dagens snitt på 160bpm och max på 163bpm.


14 kommentarer:

Pernilla sa...

Grattis till ett kanonlopp! :) Och hur duktig var inte din fru då!!! :)
Ha nu en mysig kväll!

John sa...

Grattis till en bra tid Daniel! Helt klart var det bomullströjan som lade på 1,5 min :). Det var inte så att du sovit dåligt i natt? Jag vet att jag brukar känna så ibland om jag sovit dåligt. Det där lilla extra finns inte. Jag tycker att du skall vara riktigt nöjd! Skönt att du inte sprang i kanindräkt :).

Daniel sa...

Pernilla - Tack! Det gick bra trots allt, nöjd med tiden men inte med ansträngningen ;) Visst var Sofie duktig, kul att hon har kommit igång så fint :) Ha själv en bra kväll!

John - Tack! Jag är nöjd med loppet men lite fundersam ;). Det kan ha med sömnen att göra, just i natt sov jag tillräckligt men jag har jobbat ett udda skift nu i 5 veckor pga semestrar och gått upp 04:30 varje dag. Är definitivt ingen morgonmänniska och detta sliter på mig, senaste veckorna har jag faktiskt varit trött även om träningen känts pigg. Nästa vecka jobbar jag normalt igen och det ska bli skönt! :)

Tobias sa...

Att vara utvilad efter 38:24 hade jag också kunna tänkt mig att vara ;-)

När man springer milen under 40 och tycker att går lätt då tillhör man de riktigt snabba!

Anna (Orka mera) sa...

Bra jobbat och finfin tid! Men en mindre tröja hade du lätt gjort sub 37 :)

Spring-Therese sa...

Riktigt kul att ses igen och skoj att få träffa "frugan" också.

Du har massor av mer i dig, det vet du. Men på nivån du är nu så spelar dagsform och vart du befinner dig i träningen just nu alltmer roll. Och du har fler lopp och andra mål i år. Riktigt bra "träningspass" fick du till. ;) Bra kört!

Både Henrik och jag ser fram emot en träningshelg i Malmö framöver med alla sköna skåningar!

:)
Therese

Staffan sa...

Instämmer med Tobias - bra sprunget - har inte någon förklaring till din upplevda känsla men det är väl jag med mina råd om öppningsfart som får skyllas för det "misslyckade" resultat ;)

Hur var det med nedtrappningen innan loppet? Tycker du ska ta med dig känslan av att med bekväm och lätt känsla ta sig sub39 på milen!!

Ingmarie sa...

Tokbra jobbat! Det där är ett märkligt fenomen och jag har inget bra svar. Precis så kände ju jag i Falkenberg med. (Och det var inte första gången förstås) Jag brukar bara tänka på det som en "sån dag". :-)

Anders sa...

Hej!
Hittade bloggen för ett tag sen när jag tränade inför Trelleborgsloppet. Kul att följa någon som är så seriös och målmedveten med sin träning. En klar förebild. Själv stretar jag vidare med 5:an för att under nästa år öka distansen för att någon gång i framtiden springa ett maraton. Rädd att man har för bråttom ibland, känns i knän och hälar då och då...tålamod! =)

Grattis till en bra tid och lycka till framöver!

Anonym sa...

Du är riktigt grym!! Vilken tid trots att du inte kände dig på topp. Din utvecklingskurva inspirerar verkligen!

Daniel sa...

Tobias - Hehe! Ja "utvilad" var kanske att ta i men jag var långt ifrån trött. Känns ändå bra nu i efterhand att det finns mer att ge på rätt dag.

Anna - Det var säkert tröjan som gjorde det ;). Kände mig nästan som Batman med vingar i den :)

Therese - Detsamma här! Det var så trevligt att få träffa er igen och visst måste vi fixa ihop någon typ av träningshelg.
Tack för dina tankar, som vi pratade om efter loppet så är väl milen väldigt "känslig" där allt måste stämma för att kunna prestera på max. Visst ser det fortsatt bra ut och jag fick ju till en riktigt lyckad snabbdistans :)
Grattis igen till segern!

Staffan - Dina tips funkade toppen, inget fel där! Jag hade full koll i början och det gick riktigt lätt, grym känsla tills benen tappade tryck. Tar med mig den känslan och hoppas den håller hela vägen nästa gång.
Nedtrappningen tror jag inte det var något fel på. Benen fick vila både onsdag och torsdag och på fredagen blev det bara 3,4km lätt löpning. Om något så fick kanske benen vila för mycket? Inte lätt det där hur man ska lägga upp det. ;)

Ingmarie - Tack! Då var det nog bara en sådan där dag ;) Jag har varit med om blytunga ben men denna känslan var något nytt. Kände mig som en evighetsmaskin men det gick inte att pressa...

Anders - Tack! Kul att du hittat hit och häftigt att du vill satsa på marathon. Det är ett grymt mål att ha och det är bra att du "skyndar långsamt", som du skriver så är tålamod viktigt. Hojta gärna till om du ser mig på någon tävling här nere :) Nästa blir Skanörmilen den 18:e september, trevligt lopp så testa gärna, det finns även 5km och halvmara där.
Lycka själv till med träningen!

Hempa - Tack, alltid kul att inspirera! ;) Nu dagen efter känns det riktigt bra. Att kunna springa 38:24 med en snittpuls på 160bpm gillar jag. 160bpm brukar jag snitta över en halvmara så jag har nog förbättrat uthålligheten sen i våras. Hade det varit en halvmara igår hade jag kanske persat? :)

Anders sa...

Hej igen! Lätt att ha för bråttom kan jag nog skriva under på, man vill ju så mycket... Hur startade du löparkarriären? Körde du alt träning typ cykling? Nåt speciellt löparprogram?

//Anders

Katarina M-I sa...

Vilken härlig dag det blev i Trelleborg igår! Och din tid är grym med tanke på att du inte toppat. Just another day at work, det måste vara mäktigt!

Har ägnat morgonen åt att fundera kring en löparhelg i Malmö. Min dröm är att vara på Sat Nam i Skanör, men det blir för dyrt... Vi hittar på något enklare, det viktigaste är att det blir av och att så många som vill kan träffas och springa ihop och sen långfika med ett rejält eftersnack!

Daniel sa...

Anders - Jag började löpträna på sommaren 2008 och innan dess hade jag spelat innebandy 1-2ggr/vecka på korpennivå. Hade också träna på gym ca 3ggr i veckan under 1/2år, det var detta jag hade i ryggen när jag började. Första året körde jag mest på känn och sprang lite som jag ville fram tills jag startade bloggen på sommaren 2009, ett av syftena med bloggen var just att få lite struktur på min träning genom att föra "dagbok" här inne.
Jag hade skadeproblem i början då jag sprang "fel" och ökade distansen för fort men sedan försökte jag köra 3 pass i veckan fördelat på en snabbdistans, ett intervallpass samt ett långpass som jag körde lugnt. Det brukar vara ett bra upplägg för många och man bygger en fin grund för fortsatt "löparkarriär". Nu kan jag träna väldigt mycket mer i veckan och hålla mig skadefri, peppar peppar ;)
Upplägget jag körde inför exempelvis New York Marathon hittar du i detta inlägget, det bygger på 3 pass i veckan och där fick jag fin utdelning utan att skada mig.

http://mina-utmaningar.blogspot.com/2009/08/258-mitt-upplagg.html

Är du intresserad av det här med endast 3 pass i veckan så har "First" program som bygger på detta "Run Less Run Faster". Är själv inte så insatt i det men det kan ju vara värt att kolla, har hört att det ska ge fina resultat. Du hittar lite info här:

http://www.furman.edu/first/fmtp.htm

Kör hårt och "intelligent"!!! ;)

---------------------------------

Katarina - Ja! Vilken lyckad dag och härligt väder vi fick, skönt att vi slapp skurarna som kom senare på dagen ;)

Kul att du funderar på löparhelgen, jag ska också ta mig en funderare. Min sista planerade tävling är helgen den 23:oktober. Därefter har jag gott om tid på helgerna ifall vi ska sätta någon datum. Förstår att det blir svårt att hitta en helg då alla kan dock ;)