16 sep. 2010

16/9 Benstyrka och explosivitet

Hempa och Thomas efterlyste lite övningar för benstyrka så här kommer ett inlägg om lite övningar jag har fått tips på och även hittat själv. En del av övningarna kör jag redan som vanlig rutin och en del ska jag börja med nu framöver för att få lite mer explosivitet i mitt steg. Jag vill också tillägga att jag inte är någon expert på detta och därför länkar jag till övningarna så att ni kan se hur dom ska utföras. Bara att klicka på grå text så kommer ni till en liten film så slipper jag också skriva en massa ;)

Indianhopp: Tänkte köra dessa både framåt och uppåt, en enkel övning som man kan utföra på sin löprunda.

Knäböj med vikt: Tanken är inte att göra riktigt som i filmen utan köra med lättare vikt så att man kommer upp snabbare och får lite mer explosivitet i rörelsen uppåt. Man ska alltså inte att bygga stora lår utan fokus är på explosiviteten.

Utfallsgång med stång
: Samma sak med denna övningen, lite lättare vikt och fokus på att komma upp snabbt och explosivt. Vill man köra mer avancerat kör man med hantlar i händerna och vrider överkroppen höger och vänster växelvis medan man går ner i utfallet. Man får då lite core-träning och balans på kuppen.

Häl till tå-gång med hantlar: Precis som det låter, har inte testat denna men jag tror man bör köra med ganska tung vikt på denna för att få bra effekt.

Knälyft i kabelmaskin: En övning jag hittade som jag tror kan vara väldigt bra för löpning. Ska bli spännande att testa denna vid tillfälle!

Upphopp med hantlar: Denna övningen kör jag ganska ofta och gillar den skarpt. Viktigt att man kommer upp ordentligt så att tåspetsarna pekar neråt i upphoppet.


"Fem- hopp": Har ingen länk till denna men man står som på bilden ovan och hoppar fem gånger på ett ben. Det ska göras ganska snabbt och lätt så att dom 5 hoppen görs inom ca 2sek, inga höga knän eller något utan bara precis vid marken. Sedan byter man ben i en explosiv rörelse med högt knä och gör samma sak på nästa ben. Lite svårt att förklara när man inte kan visa men tänk så här för känslan. "tap-tap-tap-tap-tap-PANG-tap-tap-tap-tap-tap-PANG" osv osv tills man blir trött.

Sedan är ju den vanliga löpskolningen väldigt viktig och något jag verkligen måste bli bättre på. För den som vill veta mer om löpskolning så förklarar mäster Szalkai övningarna väldigt bra i dessa klippen.

När jag ändå pratar löpskolning så är här en video som jag hittade inne hos Katarina. Den här tjejen kan det här med löpskolning, väldigt inspirerande och jag inser att det finns en hel del att jobba på.Detta var lite om övningarna jag tänker köra framöver, lämna gärna lite kommentarer och synpunkter och rätta mig om något verkar knas. Jag tar också mer än gärna emot tips på fler övningar om ni har några på lager.

Kör så det ryker!!!

9 kommentarer:

Katarina M-I sa...

Jag älskar det där klippet. Det är lätt, spänstigt, smidigt och med frekvens.
Jag är en sådan människa som måste se saker för att kunna utföra. Så jag ser på klippet och så "ser" jag i mitt huvud hur jag gör likadant:) (fast det är bara i mitt huvud det blir lika snyggt)

Ha en bra dag!

Petra sa...

Maste kolla pa det klippet igen! Ser intressant ut. Fast det basta vore ju om man forsoker gora likadant sjalv och samtidigt har nagon som overvakar det. Hmm, far forsoka overtala maken:)

Thomas sa...

Ska provas!!
Fast tror att jag väntar till efter lördagens härjningar:-)

Magnus sa...

Hej Daniel! Undrar om nåt helt annat än benstyrka. Blir det nåt sydkustlopp 2011?

Daniel sa...

Katarina - Jag kan se dig utföra det där! :)

Petra - Du kan ju testa filma dig själv min din nya fina telefon :)

Thomas - Ingen stress! Du ska vila dig i form nu tills lördag :)

Magnus - Det är inget spikat än men vi har för avsikt att köra Sydkustloppet även nästa år. Jag kommer skriva här på bloggen när datum är satt, håll också utkik på löparforum som funbeat.se där vi brukar lägga upp tävlingen.

Ingmarie sa...

Har man inte tillgång till extra vikter så är ett tips att göra t.ex utfall, grodhopp, vristhopp o.s.v uppför en backe. Svider gott...:-)

Daniel sa...

Bra tips Ingmarie! Har testat köra löpskolning när jag ändå kör backe och visst tar det fint. Det var ett tag sedan dock, nästa backpass får det bli lite löpskolning! :)

Staffan sa...

shit vad sugen jag blev på att köra löpskolning nu, det var alltför länge sedan! Det roliga är att jag faktiskt brukar köra ett par av de där övningarna, t ex första och sista, när jag väl gör det. Men jag gör det inte lika snyggt som tjejen i filmen...lycka till på miltävlingen i helgen, det går nog bra som vanligt.

Daniel sa...

Du är säkert kingen även på löpskolning Staffan. ;)
Tack för lycka till:et! Har inget mål mer än att bara ösa på så mycket det går :)