9 juli 2011

Finns det hjärterum finns det stjärterum

Det här med att springa 5km i Kristianstad skulle visa sig bli en lite annorlunda upplevelse. När jag anmälde mig till loppet skulle 5km släppas 19:00 och 10km skulle dom släppa kvarten efter. När jag kollade programmet dagarna innan hade dom tyvärr ändrat tidsplanen och släppte på 10km först med oss på 5km endast 5min!!! efter....

Jag känner mig fortfarande som lite nybörjare när det gäller tävling och löpning men jag kunde ändå räkna ut vad som skulle hända. Vi skulle dessutom springa exakt samma bana, milen sprang två varv och vi ett varv. Kanske hade arrangören räknat med att vi på femman skulle gå stavgång eller något för annars förstår jag inte hur dom tänkt?

Så fort starten gått på 10km ställde jag upp vid startlinjen för att få en bra plats då det var trångt och mycket löpare på ett och samma ställe. Speakern pratade lite och intervjuade några löparkändisar runt mig och vissa lät ha köra lite stegringlopp framför starten medan vi andra som också ville motades tillbaka in bakom linjen igen.


Startskottet gick och det blev rock´n roll direkt med David Nilsson från Högby IF i spetsen. Ingen plockade fram några stavar heller och jag fick en bra start. Min plan var att gå ut hårt och lägga första kilometern på 3:20-någoning, planen höll och den gick på 3:22 med lätta ben. Nu hade också fältet stabiliserat sig och jag låg på en fin 6:e plats som jag inte tänkte släppa.

Första eftersläntrarna på från 10k kom och dom blev fler och fler....

Tvåan gick på 3:29 och nu var jag mitt inne i "gröten" på 10k fältet. Det var flera löpare på bredden som höll idealspåret och där banan smalnade av blev det riktigt trångt. Jag fick verkligen planera min löpning för att inte fastna och mycket av flytet i löpningen försvann. Det var dock inte bara jag som hade problem och nu hade jag dessutom tagit mig upp på 4:e plats medan jag siktade 3:an längre fram.

Han for ut och in i startfältet som en ilsken geting och jag fick en plan att försöka göra bättre spårval och kanske kunna få häng för att sedan avsluta med en hård spurt mot honom. Tyvärr tappade jag bort honom och planen fick istället bli att hålla huvudet kallt med kloka spårval. Jag blev inte irriterad för jag hade väntat mig denna trängseln och löparna på 10k kunde ju inte heller rå för situationen. Tror också 3:an var en starkare löpare än mig så det hängde jag inte läpp över...

Istället för att skrika åt löparna som var i vägen hejade jag på dom som hade det tufft och det peppade även mig själv medan jag for fram i startfältet. Jag hade ju dessutom lilla mormor på min axel som skulle få en bra åktur så det var inte läge att ilskna till. Trängseln var också också bra för huvudet och det tog bort fokus på hur jobbigt det var då jag pressade ganska friskt. Att dessutom få dra förbi långsammare löpare på lätta snabba ben var en fin boost för självförtroendet och jag hade roligt!


Femma kom på 17:49 exakt som Staffan gissat före loppet, nu var jag dock inte i mål för jag hade ju inte sprungit idealspåret. Målet kom istället på 17:57 vilket var 1sek bättre än mitt träningspers på 17:58!


Det kändes riktigt bra med denna viktiga sekund och dessutom skönt att ha fått en officiell sub18 tid på 5km. Jag tror min mormor fick en häftig åktur och det var bara tre löpare som var snabbare än mig då jag höll min 4:e plats hela vägen. Kvällen avslutades sedan med grillning hos en vän i Kristianstad som också hade persat på femman och det blev en lyckad kväll trängseln till trots.

Finns det hjärterum finns det stjärterum! ;)

14 kommentarer:

Adam Crona sa...

Grattis Daniel till den fina tiden och din 4:e plats! Grymt jobbat!

Andréa sa...

Grymt! Stort grattis!!

(men jo, man undrar ju hur arrangörerna tänker ibland.. som på tjejmilen där det bara går att seeda sig till första startgrupp, då ska man ha sprungit milen under 55min. resterande grupper får man välja själv, men det rekomenderas att man springer milen under 50 i grupp 2. hallå???)

Andrej sa...

Konstig planering, verkligen. Fast din mormor fick ju sig en riktig åktur. Härligt och grattis till en imponerande tid!

Staffan sa...

Märkligt gjort av arrangörerna men vad gjorde det? Det blev ju bra ändå, fantastiskt bra t o m!! Vad kul att du prickade tiden på sekunden på klockan och grattis till en officiell sub 18-tid och en fin placering!!!

hempa sa...

Grattis till sub18!! Riktigt bra och som vanligt härlig berättelse från loppet. Ser fram emot den dagen jag också klämmer mig under 18 min.

hempa sa...

Grattis till sub18!! Riktigt bra och som vanligt härlig berättelse från loppet. Ser fram emot den dagen jag också klämmer mig under 18 min.

Ingmarie sa...

Wow! GRATTIS! Vilket race! Din lilla mormor fick verkligen hålla i hatten där! ;-)
Men jag håller med. Man undrar ju hur arrangörerna tänkte. OM de tänkte...

Daniel sa...

Adam - Tack! Det satt fint! :)

Andréa - Tack! Konstigt det där också! Tycker att dom borde vara mer "logiska" på ett stort lopp som tjejmilen? hmmmmm....???

Andrej - tack! Tror min lilla mormor gillade detta! :)

Staffan - Väldigt ologiskt och jag skulle bra gärna vilja veta hur dom tänkte? ;)
Som du säger så blev det ju bra ändå! 5km är inget jag satsar på och nu fick jag en sub18. Visst kanske det hade gått att pressa lite till men det kvittar egentligen...

Hempa - Tack! Du har farten i dig! Välj en snabb tävling på 5km så har du det som i en ask!

Ingmarie - Tack! Det blev åka av! Jag kommer rapportera om jag får reda på hur dom tänkte... ;)

Johan Nilsson sa...

Grymt Daniel. Grattis fr mig också

Daniel sa...

Tack Johan!!! :D

Dunceor sa...

Tiden ska du vara riktigt nöjd med. Jag tycker jag såg dig när vi värmde upp lite men jag hade siktet på en buske för göra lite sista-minuten stopp så hann inte stanna och säga hej.

Trevligt lopp och bra väder i alla fall =)

Daniel sa...

Visst var det ett trevligt lopp trängseln till trots :)

Vi får ses en annan gång! Hoppas du hade ett lyckat lopp!

Anonym sa...

Anna Regner

Vilken prestation! Stort Grattis till din fina placering! :-)

Daniel sa...

Tack Anna! Benen är riktigt snabba nu! Håller tummarna för att din fot ska hålla. Träna på!!