28 aug. 2011

Trelleborgsloppet med minsta möjliga marginal

Började dagen att bli firad med frukost på sängen innan vi gav oss ner till Trelleborg. Dagen innan hade jag känt att mina ben var pigga och även nu på morgonen verkade dom toppen trots att jag körde hårt på halvmaran förra helgen. Bestämde mig därför att sikta på sub37 och pratade lite taktik med min fru på vägen ner till loppet. Jag har sprungit detta loppet 3 gånger innan och känner till banan väldigt väl, det här är verkligen min hemmaplan!

Banan är snabb med en lätt stigning i mitten, taktiken var att gå ut hårt och börja plocka tid direkt. Vid stigningen på 5:an och 6:an skulle jag sedan ta det lite lugnt för att verkligen orka dra på igen sista halvan. Jag hade först en liten pakt med snabba Sara att vi skulle hjälpas åt att fixa sub37 men nu hade hennes lopp "krockat" så jag fick köra plan B.


Starten gick bra och jag kunde hålla innerkurva på löparbanorna innan vi gav oss iväg ut från stadion. Tempot var högt och benen var lätta så jag släppte på precis som planerat. Första kilometern gick på 3:28 där jag sedan fortsatte trycka på och avverkade 2:an på 3:26, en riktigt bra start vilket stärkte mig!


Sedan ner genom Stadsparken med bra publikstöd och med ben som fortsatte trumma på fint. Hade loppet under full kontroll och allt gick precis enligt planen. Jag verkligen njöt av löpningen här och att få ha en kropp som bara skriker mera MERA!!! Ingenting som oroade utan det vara bara löpning när den är som bäst!


Sedan kom stigningen vid sjukhuset där jag släppte av lite och lät en löpare springa förbi för att inte bli stressad i ryggen. Det var i stort sett som en repris av backen under Prinsens Minne förra helgen och även idag skulle det bli ett lyckat drag. Jag prickade in 5km på 17:58 vilket var 1sek från mitt pers på den distansen och det stärkte mig. Släppte av lite till då jag visste att det fanns marginal och avverkade 6:an på 3:57 vilket blev den långsammaste kilometern på hela loppet.

Nu kom det viktiga partiet och det gällde verkligen att jag hade kraft att plocka sekunder här! Jag tryckte på för fullt och 7:an gick på 3:37 men det var min Garmin som visade detta. Banans kilometermarkering fanns 100m längre fram och jag visste att jag nu låg back. Kan tillägga att jag alltid kör min klocka på "autolapp" då jag är dålig på det här med att "lappa" själv i stridens hetta.


Precis som förra helgen fick jag nu jaga klocka så mycket det bara gick och hoppades att pricka in 8:an på 29min blankt då jag redan låg 100m back. Min Garmin piper till på 29:18 och jag är fortfarande 100m back mot banans markering. Jag pressar och pressar men benen börjar nu bli riktigt tunga och andningen hamnar uppe i bröstet. Jag kan lova att det inte var skönt att springa just då men millopp är aldrig sköna på slutet!


8:an går på 3:45 där jag tappar några viktiga sekunder då sub37 är ett snittempo under 3:42. På 9:an blir det inte mycket bättre och jag fortsätter tappa! Här börjar jag misströsta för fösta gången men som tur är springer en löpare om mig där jag biter mig fast i ryggen. Jag behövde verkligen draghjälp här och nu kom den sista kilometern som aldrig ville ta slut.

Jag fick slita enormt och lyckades plocka tid trots allt, nu fanns hoppet där igen! Sista kilometern gick på 3:36 och min Garmin visar 36:39 på 10km. Tyvärr är jag inte i mål här utan har hela upploppet kvar på strax över 100m!


Jag smällde på med en stenhård spurt som fick det att knaka i hela kroppen! Upploppet på Trelleborgsloppet är dock alltid enorm kick med mycket publik, jag hörde även mitt namn ropas några gånger vilket verkligen hjälpte mig fram. Det här är min hemmaplan som sagt!!!


Sista 100m går i 2:53-tempo och när jag korsar mållinjen vet jag fortfarande inte om jag fixat tiden. Min klocka står på 37:01 men jag vet att jag stannat den lite för sent. Kommer ur målfållan där jag möter min fru och föräldrar som hört speakern säga 36:59, dom har också med fina blommor och en nallebjörn som jag får. Känns helt sanslöst och jag kan inte sluta skratta åt tiden! Helt sjukt och bästa starten på min födelsedag!

Tiderna för loppet


9 kommentarer:

hempa sa...

Sjukt skön läsning!! Enormt bra jobbat och så starkt att hålla hela vägen! Antar att slitet sista biten känns bra mtp marginalen till 37 :-)

Daniel sa...

Det var verkligen värt all smärta! ;)...och vilken kick när jag fick reda på tiden :)) En sekund hit och dit kan tyckas löjligt men den här betydde något extra när jag fick jobba så hårt för den ;)

Andréa sa...

Dubbelgrattis!!

Sara sa...

Helr grymt bra jobbat! Och du kan tro att jag är avundsjuk på den där sekunden!

Anna (Orka mera) sa...

Kul läsning! Och grymt bra sprunget. Och så fantastiskt skönt med sekunden på rätt sida. Nu får du hjälpa Sara under 37 också, så hon slipper vara avis :)

Daniel sa...

Andrea - Dubbelt tack!!! :)

Sara - Det är väl du som har retfulla 37:01 ;) fast det där kommer vi fixa!!! Jag ska under 37 fler gånger och du är mer än välkommen att hänga på ;)

Anna - Tack! Världens bästa sekund! Klart jag hjälper Sara, vi får prata planer nästa gång vi träffas ;)

Erik i Bromma sa...

Gott im Himmel! Svinbra jobbat!

Sara sa...

Ja, det är ju det! Nu sätter vi in ett räddningspaket för att få in mig under 37 också :)

Daniel sa...

Erik - Gott im Himmel!!! :))) Tack!

Sara - Visst gör vi det! Vi får prata taktik på lördag! ;)