16 okt. 2011

Bara titta inte springa


Vi har styrt kosan norrut över helgen för att hälsa på släktingar och landets näst största marathon råkade gå av stapeln på samma ställe. Jag var väldigt sugen på att efteranmäla mig och ta det som ett lugnt långpass men tog mitt förnuft tillfånga och bestämde mig för att bara titta och heja på. Marathondistansen hade inte varit så lyckad för mig i nuläget och med tanke på att jag ska springa ultra på 50km nästa helg hade det varit bäddat för överbelastningsskador. Sedan är inte heller 8 varv runt Växsjösjön sådär jätteinspirerande när det finns så många andra fina rundor här uppe. Dessa fina rundor skulle jag också få springa då jag tänkte köra långpass samtidigt som maran. Lite som att både äta och behålla kakan...

Jag sprang ner till starten för att överraska min vän Johan som skulle springa sitt första marathon, han visste inte att jag skulle vara i byn. Hittade inte Johan och blev själv överraskad när jag fick en klapp på axeln av John som undrade vad jag gjorde i Småland. Jag hade inte koll på att John skulle springa så det var kul att ha en till att heja på. Dock hittade jag aldrig Johan...


Starten gick och jag klämde ihop mig vid ett litet elskåp mitt i rushen för att få med allt på film. Så här känns det när man möter 400 marathonlöpare...dra gärna upp i 720p för bättre bild.Jag sprang sedan banan motsols där jag ganska snabbt mötte löparna igen och tänkte att det skulle vara lättare att få syn på Johan. Visst hittade jag honom och han såg snabb ut! Snabb nog att inte bli fångad på foto...


Sedan sprang jag ut i skogen runt en annan större sjö för mitt eget långpass och det blev en riktigt fin höstrunda där jag njöt fullt ut. Det var lite smått kuperat så jag körde lite fartlek om vartannat och benen svarade fint, inte misströstade jag att jag inte sprang marathon nu inte!


Avlutade sedan med lite skön stretch då mina ben verkligen behövde detta. Har plågat dom ganska hårt på gymmet denna veckan så musklerna är lite väl hårda och spända. Dom behövde verkligen detta och det lossnade fint tills sista delen av långpasset.

Sista delen av långpasset var planerat att pricka in lagom tills Johan och dom andra löparna hade några varv kvar av sitt marathon så att jag kunde peppa och heja sista jobbiga biten. Nu var jag också beredd på att fånga Johan och lyckade ta ett foto av honom.


Han såg fortfarande stark ut och hade blicken uppe utan att titta ner i backen som många gjorde vid det här laget. John var också på G och såg smått övermänsklig ut när han sprattlade runt banan helt oberörd av distansen....


Jag hejade också på den här "Rosa Pantern" som springer dom flesta maror vad jag har förstått...


Jag kan inte historien kring den här mannen men han verkar dyka upp lite varstans och om jag uppfattade allt rätt så var detta hans 100:e marathon??!! Han vann klass M 55 på 3:06 och såg urstark ut hela vägen in i mål! Imponerande!

Johan imponerade också och här är han inne på sista varvet där han har en riktigt fin tid på gång!


Själv fortsatte jag springa motsols så jag kunde heja på vid den jobbiga målrakan som dom förlagt i banans enda uppförsbacke. Många hade det tufft här och jag hejade på för fullt! Jag var rädd att Johan fått kramp men så dök han upp och kom in på en riktig kanontid!


3:13:54 är en grymt fin tid på sin första mara och han såg pigg ut efteråt, lite mer långpass så går du under 3 timmar nästa gång Johan!!!

Jag sprang sedan "hem" och visst hade jag kakan kvar trots att jag ätit stora delar av den. Fick ihop 28km och en väldigt fin runda mitt i ett marathon med strålande sol! En lyckad lördag!

8 kommentarer:

Johan sa...

Daniel. Vilken dag! Riktigt kul att du dök upp :-)

Anonym sa...

Jo rosa pantern var lite kul. Efter 2 km utbrast han "Nu är det bara 4 mil kvar", vilket lättade upp stämningen. Såg dig lite här och där runt banan då jag kände igen dig från bloggen. Var faktiskt lite mer publik än jag trott, och det hjälpte till.

Andrej sa...

Nästan så man blir sugen på ett långpass... nästan. Kopierade din träning med backintervaller på löpbandet igår förresten. Smart för att inte säga genialt. Var hittar man 1-km backar som man kan intervallträna i med bara en eller två minuters joggvila mellan??

Ingmarie sa...

Starkt att motstå nummerlappen!
Om du vill kan jag berätta både många och långa historier om Rosa, Lennart, pantern någon gång.
Han är... speciell. ;-)

mikael sa...

I torsdags fick vi beskedet. Det var omtumlande och häftigt.
En massa känslor var inblandade ... glädje, lättnad, nervositet m.m.

Det praktiska tog över på en gång eftersom det är en massa papper som skickas in igen för femtielfte gången som arbetsgivarintyg, friskintyg, belastningsregistret osv.

Snart är vi i mål. Hoppas kunna resa till Colombia i slutet av denna månad. Skulle vara grymt om vi kunde vara hemma till jul.

Det är nu en 4 månaders kille som väntar på oss.

Jag önskar av hela mitt hjärta att det går bra för er också. Kommer naturligtvis att följa er resa.

Alla lyckönskningar från oss till er.

JOHN sa...

Det var kul att träffa dig igen Daniel! Det kändes underbart att höra din glada röst längsmed banan. Det blev ju dessutom en riktigt snygg bild på oss båda som jag dessutom passade på att sno utan att fråga :)

Erik sa...

Låter som en skön helg. Själv persade jag med råge på Hässelbyloppet. 1:05 kapades på PB:t som nu är 37:40. Yeee-haw!
Newton MV2 är en del av förklaringen :)

Daniel sa...

Johan - Yey! Visst blev det bra! :)

Magnus - Det var roligt att han var med! Kul också med det fina vädret som drog extra publik! Banan passar ju bra för man får se löparna många gånger ;)

Andrej - Kul att du testade backar på bandet och gillade det! Många gnäller på löpbandet men det där är riktigt bra träning!!! :)

Ingmarie - Det får du gärna göra! :)

Mikael - WOW och stort grattis! Hoppas ni får åka iväg snart! Måste vara en häftig känsla! Tack för lyckönskningarna!!!

John - Detsamma! Missade helt att du skulle springa så det var en rolig överraskning :). Bara låna på! ;)

Erik - Du visade verkligen var skåpet skulle stå med den tiden. Stort Grattis och roligt att du gillar skorna. Själv har jag ännu inte testat dom, men det kommer! ;)