27 okt. 2011

Uppdatering om vår krassliga hund

Tänkte jag skulle uppdatera lite om hur det går för vår hund som var nära att stryka med i en lunginflammation för 1 månad sedan. Lungorna verkar vara bra igen men ”roten till det onda” vill inte bli bättre. Hon har länge haft en inflammation i nosen som ingenting verkar bita på och den vill inte försvinna nu heller trots diverse mediciner.

När hon låg inne med lunginflammationen ville man också hitta orsaken och slog på ”stora trumman”. Det gjordes CT på huvudet, ultraljud på hjärtat, man gick in med en liten kamera för att kolla läget i luftgångar och lungor plus diverse andra undersökningar. Man konstaterade att det var lunginflammation men kunde inte hitta vad som orsakade inflammationen som spridit sig till lungorna.

Nu i efterhand kan jag tycka att det är märkligt att allt detta krävs för att konstatera en lunginflammation och inte hittade man roten till problemet heller. Eftersom nosen inte vill bli bättre vill man nu göra ännu en CT samt gå in med ”något” för att kolla läget igen.

Själv ställer jag mig frågan om man gör detta för hundens skull eller för sin egen då dom verkar väldigt angelägna om att deras dyra maskiner hela tiden ska jobba istället för att bara undersöka hunden samt lyssna på dess ägare. Man tror också att problemet med nosen kan vara ett grässtrå??? som fastnat och vill nu kolla detta. Då ställer jag mig också frågan hur det kan krävas undersökningar och återbesök för 50 000 – 60 000:- för att konstatera en lunginflammation och ett grässtrå i nosen? Kör vi vidare landar totalsumman någonstans runt dessa summor och det låter inte rimligt. Själv tycker jag att en duktig veterinär borde kunna komma fram till detta med betydligt mindre resurser eller så är en lunginflammation och ett grässtrå i nosen svårt att upptäcka?

Vår hund är också 10½ år gammal plus att hon redan har en del andra krämpor så det känns inte rätt att gå vidare nu. Hon mår också bra och är pigg och glad om än lite snorig i nosen. Jag tror heller inte det är ett grässtrå i nosen för hon har gått med detta sedan början på sommaren och det borde ha släpp på något vis. Dessutom måste hon ha fått ett grässtrå i bägge näsborrarna samtidigt för det är båda två som jävlats hela tiden.

Att dom fortfarande vill gå vidare trots att det känns som vi gjort allt för henne gör heller inte valet lättare för oss som måste ta tuffa beslut. Jag vet heller inte varför dom vill gå vidare då det ändå inte finns någon medicin som verkar funka och att operera en gammal hund tycker jag inte man gör. Att lägga en massa pengar bara för att konstatera något som ändå inte går att medicinera känns inte rätt och det är dessutom undersökningar vi redan gjort en gång. Känns bara så konstigt allting och jag undrar hur dom resonerar?

Det är verkligen tuffa beslut för jag är så blödig när det gäller hundar och blir ledsen även om jag vet att vi en dag måste ta det här jobbiga beslutet. Jag är dock glad att hon fått en andra chans och fick komma hem igen efter att ha varit så dålig så vi kan få skämma bort henne ordentligt sista tiden oavsett hur lång den blir.


Hon är trots allt väldigt pigg och står fortfarande på antibiotika som verkar hålla det under kontroll. Jag kommer också att ta med henne till vår ”vanliga” veterinär där hon gått i alla år för att se om dom kan ha några idéer. Hon kommer också bli fortsatt bortskämd och vi har idag delat en chokladpudding som hon verkligen gillade. Jag vet inte om det är rätt att ge hundar detta men det var lite plåster på såren efter förmiddagens jobbiga veterinärbesök.

8 kommentarer:

Anna sa...

Fy vad jobbigt Daniel. Jag har själv haft hund som mådde dåligt och var vungen att åka in och ut hos veterinären. Det är verkligen tuffa beslut eftersom det kan bli så stora summor och speciellt när de är till åren. Jag tycker du resonerar bra och sunt. Hur mycket utrustning behövs egentligen och om det gjort sitt jobb bra borde de väl hittat något. Hur sjutton gjorde de innan alla maskiner?! Kär på er magkänsla även om det kommer göra ont. Kram till er båda!

anneliten sa...

En veterinär jag känner påstår att veterinäryrket i vissa fall handlar mer om att ta hand om djurägare än om djur. Att det görs ingrepp för att ägaren ska känna mindre skuld istället för att låta djurlivet ha sin gång. Det svåra blir förstås om veterinärer börjar spela på ägarnas känslor för att tjäna pengar. Vet inte om det är så i ert fall, men det låter ju lite overkill och jag tycker att du tänker rätt.

Kicki sa...

Förstår att det är jobbigt att ta ett beslut på detta, men jag tycker att man borde ha sett något av detta på dom tidigare undersökningarna.
Har själv hund, så jag vet hur det känns och man vill verkligen göra allt för dom.
Har ni trstat med Aloe Vera spray? Ibland kan det hjälpa vid inflamation och iritation, kanske värt ett försök.

Kram!

MALIN sa...

Jag tycker att ni resonerar bra. Och klart Sako ska få chokladpudding.

Elin sa...

Om ni känner att ni vill ge det en chans men få en mer ärlig bedömning finns det en veterinär i norra Skåne (Vesslarps veterinärpraktik). Per, som äger praktiken, är nog utan tvekan en av Sveriges duktigaste, och folk åker från hela Danmark och stora delar av Sverige för att besöka honom. Jag vet att det är en bit att åka, men han är otroligt kompetent och han ger er en helt ärlig bedömning. Tror han att han på ett bra sätt kan hjälpa er säger han det, men tror han att det enda som sker är att Sako får lida, kommer han säga detta. Det kan mycket väl vara värt resan! Ett tips är att ringa och prata med dem först.
Fundera på saken, och hälsa från mig om ni bestämmer er för att åka dit!

Daniel sa...

Anna - Tack för ditt stöd! Hade en diskussion på jobbet angående maskinerna och att det börjat gå lite till överdrift även om det är bra att dom finns. Istället för att lyssna på ägare som känner till hunden samt undersöka hunden ordentligt kör man på med alla möjliga maskiner och utan tanke ibland bara för att det finns ett försäkringsskydd och ägare som vill göra allt för sin hund. Kan inte förstå att det ska krävas dessa summor ifall det "bara" skulle vara ett grässtrå i nosen?
Ha en bra helg och kram tillbaka!

Anneli - Skönt att höra att du håller med, känns jobbigt att ta dessa besluten om det bara skulle gälla ett grässtrå men jag tror att det är något helt annat. Jag hade gärna velat ha raka svar ifrån veterinären även om det är tuffa svar. Trodde från början att dom själv sa till när dom tyckte det var nog eftersom det trots allt är en gammal hund. Istället verkar dom vilja köra på i all evighet trots att dom sa att det skulle räcka med första vändan av undersökningar. Det var också därför vi gick "all in" men nu vill dom ändå fortsätta vilket gör mig väldigt skeptisk till om dom gör detta för hundens bästa eller sitt eget? Dom verkar vara väldigt angelägna att den där CT:n ska jobba, en maskin som även försäkringsbolagen är skeptiska till och betalar inte fullt ut för just den undersökningen.

Kicki - Skönt att höra att du också tycker detta! Har funderat om det skulle kunna finnas något som kan lindra den där sega skiten som sitter i nosen så stort tack för tipset. Jag ska kolla upp detta och testa! Kram!

Malin - Skönt att höra att du tycker det! Man känner sig hård men någonstans måste man dra gränsen. Får se vad hon ska få för gott idag! :)

Elin - Jättetack för ditt tips! Min fru har varit bortrest i veckan men kommer hem idag så vi får ha en diskussion i helgen. Jag funderar helt klart på en "second opinion" för jag vill inte ångra något vad som nu än händer. Fick tipset av min mamma att det låter som cycstic fibros men vet inte om hundar kan få detta? Det stämmer dock in klockrent på symptomen och då finns det inte mycket att göra. Det finns kanske lite saker som kan lindra för hon är fortfarande en pigg hund vilket gör allt så mycket svårare.
Jag ska hälsa från dig! Ha en fin helg!

Ingmarie sa...

Det där är jättejobbigt men så länge sötnosen mår bra förstår jag heller inte varför man ska utreda både inifrån och ut?
Tyvärr är det ofta samma med människor... Liv ska räddas till varje pris och man opererar gamla "bara för att" och orsakar ännu mer lidande.
Lita på magkänslan. Den leder er.

Daniel sa...

Tack Ingmarie! Ska försöka gå på magkänslan och på hur vår lilla hund mår. Hon ska inte behöva lida och det kommer inte vara något tvivel när vi väl tar beslutet. Hon har varit med oss i över 10år och har haft ett bra liv vilket vi måste vara glada över även om det är jobbigt...Kram!