14 nov. 2011

Laddar batterierna

I slutet på förra veckan kände jag mig "tömd" och hade mindre ork än vanligt vilket gjorde att jag tog löpvila hela helgen. Jag vet inte om det är mina dåliga blodvärden som spökar eller om jag kanske äter för dåligt med tanke på hur hårt jag tränar? Under helgen har jag funderat mycket på det här med kost och jag är kanske lite slarvig att fylla på förråden under vilodagarna då det är där jag verkligen borde göra det. Visst vet jag om detta men jag brukar inte tänka så mycket mat dagarna jag inte tränar så det blir nog lite fel och kanske har jag brytit ner mig lite väl mycket nu?

Under helgen har jag dock försökt fylla på förråden med bra mat och jag har varit väldigt hungrig. Jag har också börjat med tillskott som min läkare skrivit ut för att få upp mina blodvärden. Tänkte att helgens löpvila skulle ge en extra boost nu i uppstarten, idag känner jag mig också lite piggare och ska nog springa en lättare runda ikväll.


Trots löpvila har det inte varit helvila utan jag har under helgen fått till två riktigt sköna pass på gymmet. Det är uthålligheten jag har problem med men trycket i musklerna är det inget fel på och där jag kan verkligen utmana fullt ut. Kanske borde jag vilat helt i helgen men detta är trots allt lite träning med tanke på hur mycket jag brukar träna på helgen. Denna helgen valde jag bort mitt obligatoriska långpass och jag tror det var precis det kroppen behövde för att hämta hem lite då långpasset tömmer mig betydligt mer än ett styrkepass.

Jag råkade också ut för att lustigt sammanträffande på gymmet då gymägaren kom fram och började prata med mig. Han hade av någon anledning fått reda på att jag har ms och ville ge mig lite tips angående just återhämtning och kost då han vet hur hårt jag tränar. Jag tog åt mig av detta då jag vet att han har stor erfarenhet och har även jobbat som sjukgymnast under väldigt lång tid. Vid ms är verkligen återhämtningen a och o och här måste jag bli bättre om jag ska kunna träna så hårt som jag gör samt få ut maximalt av min träning!

6 kommentarer:

Erik sa...

Du är så klok, Daniel! Att förena hjärta och hjärna som du gör är unikt. Heja dig!

Daniel sa...

Tack för det Erik! Heja tillbaka!!!

Anonym sa...

Hej! Fick diagnosen ms för två år sedan, (men är nu helt "frisk" eller hur man nu ska säga) och har börjat löpträna lite smått sista halvåret. Blev nyfiken på varför återhämtning är extra viktigt när man har ms? Sedan undrar jag om du vet om det är farligt att träna de dagarna man har känner av biverkningarna av betaferon, man har ju alltid hört att man inte ska träna med feber och biverkningarna känns ju lite som febervärk:) Tack för en grymt inspirerande blogg!

Daniel sa...

Hej!
Roligt att du hittat hit och skönt att höra att du är "frisk" trots den här skiten ;)
Återhämtningen är viktig på många sätt och mycket beror på vad sjukdomen satt för spår. Själv är jag lyckligt lottad och är inte så hårt drabbat. Jag kan pressa mig hårt men pressar jag mig för hårt och inte lyssnar kan gamla symtom komma tillbaka och jag blir även lättare "matt" i kroppen än förr vilket gör att jag ibland kan behöva ta en tupplur mitt på dagen. Det är inte farligt för sjukdomen utan det som händer när du är trött och sliten är att nervimpulserna går långsammare och har du då skador orsakade av sjukdomen kan du märka av dom då signalerna inte orkar nå fram med samma kraft.
Därför är vila och återhämtning så viktigt tycker jag men jag har märkt att träning gör att jag hela tiden kan höja ribban för vad jag klarar av.

När det gäller Betaferonet så har jag hört att det inte är riktigt bra att träna om du känner av dom här influensasymptomen som feber, frossa och värk, dom är "på riktigt". Försök lägg sprutan så det passar bra in på din träning. Själv brukar jag köra tuffa pass samma dag som jag tar sprutan på kvällen också kör jag dom lugna dagen efter.
Själv känner jag inte av dom här kraftiga biverkningarna längre och har hört att man inte ska behöva göra det heller. Vet inte hur länge du tagit Betaferon men släpper inte biverkningarna och påverkar din vardag och träning så prata med din neurolog. Jag känner många som inte tåler Betaferonet och har fått byta till Copaxone som funkat bättre så det finns alternativ.

Kul att du börjat löpträna och bara hör av dig ifall du vill bolla lite idéer. Jag svarar så fort jag har tid och ibland blir det långt också ;)

Må bäst!!!

Anonym sa...

Tack så mycket:) Får fundera på om jag ska fortsätta med betaferonet.. Tack än en gång för inspirerande blogg!

Daniel sa...

Lycka till med allt och må bäst!!!