9 nov. 2011

Tillskott


Jag fick igår hem en ny laddning tillskott och då gick det upp för mig att jag kört med probiotikan i ett år nu. Tiden går verkligen fort och det känns inte som det var så längesedan men visst är det ett år! Jag vet inte vad jag ska dra för slutsatser av detta året mer än att jag fortfarande mår bra med min sjukdom och jag känner inte av några symptom.

Något jag också kört med ett tag nu är d-vitamin kombinerat med omega-3. Detta har jag tagit i över 3 år och jag har kört med ganska hög dos på 4000IE dagligen. Vissa får hicka när dom hör detta då det är ca 10ggr över RDI. Det där med RDI kan dock ifrågasättas och kommer säkert att ändras i framtiden.

Under dessa tre åren har jag mått bra och jag står fortfarande på benen trots denna dosen. Jag är också övertygad om att den har bra effekt på min sjukdom men det är ju svårt att bedöma. Tiden är dock en faktor att ta med och att jag varit fri från sjukdomsaktivitet (vad jag vet) sedan jag fick diagnosen för fyra år sedan är ett gott tecken!

Jag mår bra och blir bara snabbare och snabbare i löparspåret trots att statistiken för min sjukdom visar tvärt emot. Detta gör mig glad då det känns som jag är inne på rätt spår och tvivlar inte att fortsätta heller. Jag fortsätter också informera mig om allt nytt som händer kring detta och d-vitamin verkar vara hett just nu. Är väldigt nöjd att jag började med detta för ett bra tag sedan och allt nytt som nu kommer bekräftar att jag var på rätt spår från början. Fler och fler coola studier dyker upp och det är häftiga saker!

Jag önskar fortfarande att jag kunde hitta någon inom sjukvården som kunde intressera sig för detta samt hålla lite koll på mig men det verkar svårt. Trots att många studier visar att d-vitamin faktiskt har effekt på sjukdomen verkar ingen våga sticka ut hakan här hemma. På vissa ställen i världen vet jag att man nu kollar alla patienter direkt vid diagnosen och ser till att få upp deras värden ifall dom är dåliga. Jag önskar att man gjorde det här också och jag tror alla hade vunnit mycket på detta!

12 kommentarer:

Johan sa...

Märkligt att inte svenska läkare är mer intresserade av brist på vitamin d och ms med tanke på att utbredningen av ms följer solinstrålningen och därmed d-vitaminproduktionen.

Karta med utbredning

Ingmarie sa...

Det är verkligen tråkigt. Och skrämmande! Min fundering (och tro) är att det finns för lite pengar att "vinna" om fler förstod. Då skulle ju fler vara friska! Vad skulle då läkemedelsföretagen leva på och av?
Fortsätt du din väg. Rekommenderar även Holistics probiotika. En av de bästa som finns. :-)

Daniel sa...

Johan - Tack för kartan, väldigt intressant! Man vet om sambandet att MS ökar desto längre från ekvatorn man kommer men man verkar inte ta det på allvar vilket är ännu mer skrämmande tycker jag. Det är säkert mer komplicerat än så men solljuset är helt klart en faktor att ta stor hänsyn till!

Ingmarie - Tror också att pengar spelar stor roll här och läget hade varit helt annorlunda ifall det gick att ta patent på d-vitaminet. Då hade vi haft grymma mediciner mot mycket som tex svininfluensa ;) och stora studier som hade backat upp det. Nu går det inte ta patent och då är intresset kring detta betydligt svalare.

Holistics probiotika tror jag inte innehåller stammarna "Lactobacillus paracasei 8700:2 och Lactobacillus plantarum HEAL 9"
Dessa har visat sig vara riktigt effektiva på möss med ms och därför är det dessa jag vill åt ;) Tror lundaföretaget Probi har tagit patent på dessa apropå patent....hehe ;)

MALIN sa...

Jag är helt övertygad om att D-vitamin ska ätas av alla som bor här där solen visar sig så lite. Så du har säkert rätt med att du ska äta så mycket :-) med tanke på din MS.

Staffan sa...

http://runningwritings.blogspot.com/2011/11/ferritin-hemoglobin-and-iron-deficiency.html

Kanske av intresse...

Daniel sa...

Malin - Bra att du tar tillskott och har upptäckt det här med d-vitamin. Tror det är dunderhonung för hälsan, speciellt vintertid!

Staffan - Tack!!! Massor av intressant läsning. Ska läsa igenom det i lugn och ro när jag har tid ;)

Anonym sa...

Daniel, tack för ditt intresse och att du bloggar om det; jag "orkar" inte riktigt läsa på allt om MS så jag gör bara som du säger! :D Vitaminer och träning verkar ju fungera bra, och ge en snabb och stark kropp! ;-)

Faktum är att jag alltid ätit vitaminer, och tränat - och på 16 år har jag haft 4 skov (i par liksom, 2 då och två för 2 år sen). Så det är nog vägen att gå. Fast nu äter jag även dunderstarka D-vit från USA, tips från dig.

Det jag funderar på är VAD i immunförsvaret som "ballar" ur - jag tycker det är lite intressant att både du och jag har fler autoimmuna sjukdomar; astman och MS. Mor och mostrar har dessutom hyptheros, så det väntar jag bara på. Funderar på om någon forskar på det - samverkan mellan autoimmuna sjukdomar.

Håller tummarna för fortsatt hälsa!

/Hanna

Daniel sa...

Märkligt det där med flera sjukdomar och det verkar hänga ihop på något sätt? Funderar också över detta då och då, nog hänger det ihop på något sätt?

Om du oroar dig för hypotyreos så så sluta med det ;). Inget farligt och medicinen är helt utan biverkningar se bara till att hålla koll på dina sköldkörtelvärden då och då eftersom du har det i släkten. Risk att man tror allt beror på MS:en och man kan bli ganska trött när sköldkörteln jävlas.

Bra att du kör med d-vitamin och jag hoppas du ska slippa skov!

Många tummar tillbaka!!!

Anonym sa...

Du har inte börjat titta på gurkmejan ännu?

:-)

/Peter

Daniel sa...

Nix! men jag har faktiskt läst på om den och ska börja använda den i maten. Har hittat en massa intressant och den är klart något jag ska satsa på...

http://www.nyfikenvital.org/?q=node/147

Har också hitta intressanta saker inne på Sunes blogg kring detta.

http://suneoverhagen.blogspot.com/2007/01/nf-kappa-b-hmmas-av-gurkmeja.html

Jag måste bara få tummarna loss och tack för påminnelsen ;)

Anonym sa...

Jag hade själv känning i ett knä och knaprade Voltaren till höger och vänster och tänkte att så här kan jag inte hålla på. Fick tipset om gurkmejan och efter 3 dagar så var känslan likadan i knäet som när man tuggat Voltaren. Dvs där är nåt som inte är friskt men man har inte inte ont längre. Nu efter ett par månader med daglig användning känner jag ingenting. Innebandy och löpning på schemat.... :-)

Lycka till om du provar det.

/Peter

Daniel sa...

Vad häftigt att det kan ha en sådan effekt och jag blev ju inte mindre sugen på att börja testa det nu heller ;)
Tack igen! :)