13 dec. 2010

9 miljarder bakterier

Jag skrev för ett tag sedan att jag skulle testa probiotika mot min ms då studier visat att det kan ha gynnsam effekt för sjukdomen. Dessa bakteriestammar ( Lactobacillus paracasei 8700:2 och Lactobacillus plantarum HEAL 9) finns i Bravo Friscus juicen och jag har därför druckit ett glas om dagen i ca 3 veckor. Har inte märkt någon större skillnad mer än att min mage är i lite bättre form. Har hört att vissa har blivit bättre i sina ms-symptom men eftersom jag inte lider av några för tillfället så kan jag inte uttala mig om det. Jag förstod också på kommentarerna kring inlägget att det kanske inte var helt rätt att dricka en massa juice för att få i mig detta tillskottet.


Nu har jag dock satt mig in lite mer i det här och Probi som forskar kring detta har tagit fram en tuggtablett där jag kan få i mig dessa bakteriestammarna. Tillskottet heter Probi Frisk och finns på Apoteket i "förkylnings-hyllan", dessa bakterierna ska ha en dokumenterad effekt på förkylningar och det finns en massa intressant info kring effekten att läsa här....kanske något att testa nu i förkylningstider?
 
"Efter sju dagar var 63 procent friska i ProbiFrisk-gruppen, medan endast 12 procent i placebogruppen"

Själv tycker jag det låter bra och kommer nu köra med dessa tabletterna istället för juicen, varje tablett innehåller 9 miljarder bakterier och kan denna armén mota både ms och förkylningar är det ett tillskott jag inte vill vara utan. Jag kommer också fortsätta hålla koll på studier kring detta då jag vet att det forskas på att hitta ännu effektivare bakteriestammar. Spännande och hoppfullt och dessutom helt utan biverkningar! :)

11 kommentarer:

Johan sa...

En bra anledning att fylla sig med goda bakterier är att de konkurrerar ut de onda, typ magsjuka. En anledning att äta yoghurt på morgonen. Fast jag äter det mest för att det är så gott.


Läs mer här:
http://medicalnewser.com/probiotics-shorten-diarrhoea-episodes.html

Ingmarie sa...

Det DÄR är fina grejer det!
(Jag försöker ringa dig i morgon. Hade inget batteri i telefonen och kunde ladda först sent nu i kväll)

Daniel sa...

Johan - Precis! Bra att boosta sig med goda saker som kan ta överhand. Den här bakteriekulturen ska göra att man får fler NK-celler som bekämpar infektioner. "NK" står för "Natural Killer", låter bra i mina öron! ;)
Tack för länken!

Ingmarie - Känns klockrent detta! :) Bara ring när du har tid, inget allvarligt utan tänkte bara kolla några saker inför helgen...

John sa...

Det är ju en stor nackdel med livsmedel att det aldrig står vilka andelar som ingår. I juicens fall kanske det bar är nio stackars bakterier istället för 9 miljarder. Ungefär som Becel, en fet fisk motsvarar väl cirka 9 miljarder mackor med becel när man ser till innehållet av omega3 :)

Linda sa...

Intressant. Tycker att det är bra att du hänger med i forskningen runt Ms och berätter på din blogg då jag själv nu inte har ork att följa vad som händer.
Det tråkigaste med att vara gravid är att man måste vara så försiktig med vad man stoppar i sig. Inte bara sig själv man testar på längre. Men på en gång de är ute så...
Du, hur lång tid tror du att det tar en person med 0 kondis att träna till ett halvmarathon. Förstår dock att det är en svår fråga då det varierar mycket, men du kanske vågar dig på en gissning?

Daniel sa...

John - Det kan vara så i många fall men det stämmer faktiskt inte på juicen för där finns det specificerat. 1ml Bravo Friscus innehåller 5 miljoner bakterier så det går att räkna ut ;)

Linda - Jag följer mycket studier kring just d-vitamin och ms och även lite andra naturliga saker som omega-3 och vanlig kost förstås. Skriver inte så mycket om det på bloggen egentligen men jag kanske borde berätta lite mer då andra kanske kan ha nytta av det?

Visst vågar jag på mig en gissning! ;) Själv kunde jag springa 2-3km utan att stanna när jag började löpträna eftersom jag hade med mig lite kondis från innebandyn. Ca 2½ månad senare sprang jag min första halvmara på tiden 1:45 utan att behöva stanna. Har du noll kondis skulle jag tippa på att det kanske kan ta ett halvår innan du kan ta dig igenom en halvmara utan att behöva gå. Lite vild gissning dock från min sida ;)

Jag hade istället satt upp milen som ett mål första halvåret och halvmaran som målet över ett helt år så det inte blir stressigt och för att bygga upp kroppen på rätt sätt så att du inte skadar dig på vägen. Är löpning dessutom något du vill satsa på långsiktigt så är det helt rätt att ha tålamod och inte rusa på för fort vilket många gör inklusive mig själv ;)

Hör bara av dig när du tänker köra igång med träningen så tipsar jag gärna om lite upplägg som jag tror kan funka. Vet inte när du väntar barn men det låter kanske som en idé att dra igång med träningen till våren när värmen kommer? ;)

h-man sa...

kul att se att du kör vidare på Probi spåret!

Lennart sa...

Hej Daniel!
Läste ditt inlägg om löpsteg som du tipsade om på min blogg.

Riktigt bra läsning. Noterade att mina skor slits på ett liknande sätt (kanske inte lika mycket men ändå) som dina skor slets tidigare.

Jag ska jobba lite mer på löpsteg. Kul att se och höra att det har gett ett bra resultat.

Daniel sa...

h-man - Det känns verkligen bra och Probi verkar ha koll på läget! :)

Lennart - Kul att du gillade inlägget! :) Det där med häl eller mittfot/framfot kan man nog vända och vrida på ganska mycket och kanske passar det ena bättre än det andra beroende på vilken typ av löpare man är? Intressant är det dock och jag tror att mittfot passar mig bäst då jag har varit ganska skadefri sedan jag ställde om och det har också gett resultat på tiderna :)
Lycka till med löpsteget, följer ju din blogg nu så jag har koll på vad du gör ;)

Linda sa...

Tack för ditt svar!
Innan jag blev gravid så åt jag D-vitamin men nu vågar jag inte ta så höga doser. Barnen kommer i slutat av februari så det passar väldigt bra:). Eftersom jag får snitt så kan jag inte börja på en gång men i april så borde det gå. (om jag inte nu får något jäkla skov!). Jag kommer absolut fråga dig sedan.
Tycker att det låter vettigt med ett år.

Daniel sa...

Tror inte du behöver stoppa i dig något extra när du är gravid då graviditeten i sig är väldigt bra för ms:en så det gör du helt rätt i. Det bildas tydligen något protein när man är gravid som gör att kroppen inte stöter bort fostret som något "främmande". Samma protein ska också vara bra för ms:en :). Finns läkemedlesföretag som forskar kring detta proteinet och ms, spännande! :)

Bara hör av dig när du tänker dra igång med träningen, jag finns här och du har också min mail i mitten här på bloggen ifall det är något!
Ha en bra dag!!!