17 jan. 2012

Newton MV2 - ett första test


Efter mitt inlägg om bemötandet jag fick på Löplabbet när jag skulle köpa nya skor så kontaktade Löplabbet mig och bad om ursäkt. Igår var jag där igen och dom hade tagit hem ett par Newton MV2 i min storlek. Jag fick också ett bättre bemötande av en annan kille som var intresserad och han berättade även lite om skorna innan jag slog till.


Det här är ett par väldigt speciella skor och väger endast 165gram i storlek 42. Till skillnad från alla andra Newtons är dom här utrustade med 5 "lugs" istället för 4 och man har satt två lite extra breda längst ut på kanten. Dom gamla modellerna med bara 4st varav den yttersta sitter en bit in har en tendens att vricka till när man tar kurvor snävt, speciellt när man springer hårt på tävling. Kanske är det därför man nu satt dit 5st med breda längst ut?

"Lugsen" på en gammal racer och trainer

Storleksmässigt är dom lika dom andra modellerna på längden men man har gjort dom tightare på bredden för en "race-fit" som dom kallar det. Har man breda fötter gillar man kanske inte detta men vid första testet tyckte jag det kändes helt ok, så här vill jag att skor ska kännas när jag ska springa fort!


Skorna är helt plana med noll drop från häl till tå, detta kan jämföras med ett par Asics Kayano som har ca 17% drop. För att inte detta ska bli för tufft skickar man med 3mm inlägg som man kan sätta i under övergångsfasen. Jag har läst att även vana Newtonlöpare fått grym träningsvärk i vaderna som sprang med noll drop utan övergång så därför chansade jag inte utan satte i inläggen när jag idag testade skorna på en "sub40-snabbis".

Under uppjoggen var känslan först väldigt dålig tills jag insåg att det var mig det var fel på. Dom här skorna ställer krav på en bra hållning och att man verkligen håller uppe steget för att dom ska kännas bra. När min morgontrötta höft väl vaknat så kom också känslan och kicken i steget!

Jag satte "farthållaren" på 3:50-tempo och trummade på med lätta ben medan jag njöt av löpningen. Löpkänslan var verkligen grym och i kombination med att jag kände mig stark blev det ett riktigt bra pass. Sista kilometern ökade jag upp i tävlingstempo för milen och även då var känslan riktigt bra!

Glad och nöjd efter första testet. Dessa skorna sparkar rumpa!!!

Ett litet minus var att jag fick ett skav uppe på ena foten men jag tror jag vet vad det beror på och hoppas det ska vara borta tills nästa gång jag testar skorna. Jag ser också fram emot att plocka ur inläggen för att se hur det känns med noll drop fast det får jag vänta lite till med. Förutom skavet diggar jag verkligen dom här skorna och dom uppfyllde alla förväntnigarna! Ser fram emot fler snabba pass i dessa raketerna!

Dagens tider 

17 kommentarer:

Anonym sa...

Grymma skor och, framför allt, grymt pass. Milen på 38 min på träning, bara sådär. I'm impressed.

Daniel sa...

Jag tror det är alla dom där backarna i skogen som börjar ge resultat. Det känns riktigt riktigt lätt när jag kommer ut på dom plana slätterna nu och dessutom var det nästan vindstilla idag :)

Staffan sa...

Instämmer helt med Magnus, OK att göra sub40 på träning på milen, det fixar jag också en helt vanlig dag men låga 38 bara sådär. Skorna verkar grymma, Erik A sprang ju om mig i Hässelby med dem på fötterna så då måste de ju vara bra :-D

Till sist så är jag också grymt imponerad över genomslagskraften här på bloggen, de kontaktade dig alltså själva efter att ha läst kritiken här på bloggen? Jag som också brukar kritisk till bemötandet på löplabbet, kanske borde skriva en rad om det ;)

Daniel sa...

haha! Kul skrivet Staffan! Du får ställa fram ett par Kayano-pjäxor till Erik nästa gång ;)

Angående Löplabbet så ringde dom upp mig ca 2 timmar efter inlägget men jag tror en "fågel" hade viskat i deras öra ;) Jag blev väldigt förvånad men tyckte det var bra att dom brydde sig och jag fick ju mina fina skor :)

plantin sa...

Kan bara hålla med!! riva av 38pass bara sådär. Saluterar dig Daniel:)

plantin

Ingmarie sa...

Så himla grymt! Du kommer att bli giftig på tävlingarna i år! vad tror du, är de där skorna något för mig? Känner du att det är samma "stöd" för framfoten.
Vaderna ska nog palla i alla fall. :-)

Lisa sa...

Sjukt snabbt... Jag blir förresten mer och mer intresserad av de där skorna! Kanske att ett mer "ergonomiskt" löpsteg kunde ge mindre impact för ryggen?... Och vad skönt att du fick ett bättre bemötande denna gång! :)

Olov sa...

Hej.
Var köper man en sån där farthållare? Är riktigt intresserad av en sådan =)
Starkt sprunget bara sådär, du kommer ju att flyga fram i vår.

Anna (Orka mera) sa...

Trist att personalen är så himla ojämn i sitt kunnande! När jag köpta mina (i Malmö) fick jag grym hjälp av en kille som hette Henrik. En vecka senare skulle Fredrik köpa sig ett par och tjejen som då hjälpte honom var helt väck! Hade vi träffat henne första gången hade vi förmodligen kommit hem utan skor!!

Daniel sa...

Plantin - Tack för det! :)

Ingmarie - Dom känns lite "brutalare" än trainern men det kan också vara för att jag inte är så van. Det känns inte som en mängdsko men till kvalitetspass hade du nog gillat dom. Kläm lite på dom! tror dom bör finnas på Löplabbet Race i din "by".

Lisa - Kan alltid vara värt att testa även om alla inte verkar gilla dessa skorna. "Filosofin" är att man ska springa med gravitationen som ett rullande hjul och på så vis springa väldigt skonsamt. Själv tycker jag dom är väldigt skonsamma. Ta ett snack med Ingmarie och se vad hon tycker!

Olov - Du har den inom dig! ;) Själv har jag blivit betydligt bättre på att kontrollera farten sedan jag började springa med klubb, också sneglar jag lite på min klocka då och då.

Anna - Märkligt det där! Löplabbet tycker jag borde hålla jämnare "kvalitet" då dom är dyra men många betalar gärna lite extra för bra hjälp och service. Får man inte det kan man ju lika gärna åka till någon outlet eller beställa på nätet!
Nu tyckte jag dom fixade detta snyggt så jag ger dom en chans till...

Johan sa...

Imponerad Daniel.
Det börjar gå riktigt fort

Ingmarie sa...

Jag ska klämma och testa så det står härliga till! :-)

Daniel sa...

Johan - Det börjar lossna! ;)

Ingmarie - Ja, gör det! Jag tror du kan gilla dom!

Anonym sa...

Upptäckte ett alternativ till dessa skor - köksvågen stannar på 150g per sko - av en slump för ca 1.5 år sedan när frugan skulle skaffa löparskor. Vi fick dem nästan på köpet. Kollade igenom min blog. Skrev 3 gånger om dem 2010. Mayfly. Från en av konkurrenterna. Gula. Hårda. Extremt snabba. Fast som du säger - man får jobba på med löpsteget. Lite kul. De är bara gjorda för 100km. Livslängd som en mayfly/Maikäfer/(svenskt namn?)

Daniel (instämmer, grymt pass!), du verkar bra på skor. Det skulle vara kul att höra om du jämfört dem med dina, eller om du kunde ta och jämföra. Jag börjar gå över mer och mer till lätta tunna skor vartefter löpstilen förändras. I somras när vi var i norditalien och semestrade för första gången på åratal ramlade jag över pumas faas 300, skaffade ett par till frugan, som blev såld på en gång och då min storlek inte fanns fick jag vänta tills vi kommit hem. När lätta tunna skor ligger på typ halva priset och det känns som man är oslagbar när man flyger fram under ett 4 tempo några kilometer på slutet av 12k rundan på lunchen och kollegorna har svårt att hånga med, då undrar man varför man envisats med att skutta runt i dyra pjäxor så länge. Hej !

Daniel sa...

Har kollat på dom där Mayfly och dom ser riktigt lätta och sköna ut fast livslängden är inte den bästa ;)

Jag gillar verkligen det här med skor och har blivit helt fast i Newtons med deras skonsamma dämpning som verkar passa mig väldigt bra. Jag har också ett par Puma Roadracers som jag springer mycket löpband med och som jag gillar starkt. Kan tänka mig att den är lika Puma Faas.

Till lite tuffare terräng kör jag ett par Puma Haraka XC med spikar, väldigt lätta och sköna dom också som ger fin stabilitet i terrängen. Du kan läsa lite om dom i detta inlägget.

http://mina-utmaningar.blogspot.com/2011/06/puma-haraka-xc-spike.html

Kommer jag över ett par Mayfly och till ett bra pris ska jag definitivt ta och testa och jämföra! Tack för tipset!

Lätta skor är verkligen super! Jag vill aldrig mer springa i pjäxor! ;)

Karin sa...

hmm, med dessa kanske jag vill ge newtons en chans till?! Såg mkt intressant ut!

Daniel sa...

Testa gärna om du får möjlighet! Väldigt speciella skor och inte speciellt lika deras andra modeller.