8 feb. 2012

Testade marafart

Tisdagskvällen bjöd på långa intervaller med klubben där jag sprang mitt första riktiga test i marafart. Sub3 som jag siktar på kräver 4:15min/km i snitt men planen är att köra 4:10-tempo för att ligga på rätt sida.

Kvällens pass bestod av 3x5km med några hundra meters gåvila mellan seten och planen var att pricka in femmorna runt 21min. Fösta flöt på fint men lite fort och landade på 20:44 utan större ansträngning. Den andra gick ännu lite fortare och stannade på 20:38. Här var känslan ännu bättre och jag fick verkligen jobba för att hålla igen, speciellt mot slutet när jag fick syn på ryggen av en annan löpare från klubben.

Sista femman gick också bra även om jag började bli lite kall och stel i benen. Tiden för den blev 20:40 och jag var väldigt nöjd med mitt pass som totalt landade på 18km. Känslan var bra hela tiden trots lite råa väderförhållanden och detta tempot känns som något jag kan hålla under lång tid även om det överlag gick lite för fort. Att det redan känns så här bra med 3½ månad till start bådar gott tycker jag och självförtroendet är på topp!

Senaste maran i Stockholm 2010


6 kommentarer:

Johan sa...

Nice! Dessutom så slipper du en massa extra kläder om 3½månad, som du bär runt på nu. Plusgrader lär ju hjälpa till en hel del det med.

Staffan sa...

Jag är lite nyfiken på hur ditt tänk och upplägg är. Jag tänker på att du under hela vintern visat upp en form i praktslag och att du hela tiden kört på med tuffa pass när många andra främst ägnar sig åt att bygga en grund. Kommer du fortsätta köra på som du gjort hela våren med förhoppningen om att kunna konservera kalasformen hela vägen eller kommer du lägga om fokus, ta en lugnare period för att låta kroppen hämta hem, för att sedan igen toppa formen eller hur tänker du? Följer du ett tretimmarprogram i grunden just nu och är det det programmet som redan nu innehåller du tuffa pass du redan kör?

Daniel sa...

Johan - Precis! Känns det bra nu bådar det gott när värmen kommer! :)

Staffan - Bra fråga! Dom här backpassen vi kör på lördagarna har ställt till det i min ursprungliga planering och just nu är jag lite villrådig när det gäller mitt upplägg framöver.
Jag tycker inte jag kör så tufft egentligen utan satsar just nu mer på distans och långa pass. Tanken är att försöka varva 3 veckor på 80km+ vardera för att sedan lägga in en vecka med mindre distans för att "hämta hem" och sedan på det igen.
Det är väl den enda planen i nuläget och sedan börjar jag med korta intervaller i slutet av mars. Nu kör jag i stort sett bara långa intervaller.
I mitten av april kommer jag också springa en halvmara "fullt ut" där jag ska hämta hem ordentligt innan och det kommer även bli en lugn vecka därefter. Förhoppningsvis kommer den tävlingen ge en indikation på hur jag kommer lägga upp träningen sista månaden.
Det här är tanken just nu fast det kommer säkert ändras ;)

Västgötskan sa...

Låter ju helt underbart! :-D

Staffan sa...

Puh, 80km-veckor är tufft, i alla fall för mig, jag körde ju en sådan vecka (faktiskt över 10 mil på sju dagar) för två veckor sedan och märker hur min motivation och löpglädje minskar i takt med att kilometrarna läggs på hög. Jag orkar heller inte köra så mycket, om ens någon, kvalitét när jag springer så mycket.

Just nu, med de förändringar jag står inför på jobbet, känns det avlägset med att sätta tuffa mål för löpningen, jag tror jag behöver löpningen mera som en ventil under en period. Sedan får jag väl se om jag fixar att sätta samma mål som dig men med ungefär hälften av din träningsmängd...

Daniel sa...

Det är svårt att köra kvalitet ihop mycket distans och jag får själv jobba för att inte ta ut mig helt på lördagsbackarna då jag gärna vill orka ett långpass på söndagen också. Är förvånad att det inte sliter mer trots allt?!

Förstår att du har annat att tänka på nu men bra med löpningen som ventil. Jag tror du kommer stärkt ur detta och att det kommer gå kanon i Stockholm. Hade varit grymt att springa med dig där igen! :)