8 mars 2012

Det blev test av mara-fart istället...

Jag hade ju en plan att springa bland riktiga granar idag och hade tänkt att köra en lite längre fartlek i skogen på väg hem från mitt morgonskift. Tyvärr var jag ganska seg efter mitt skift vilket gjorde att jag åkte direkt hem för att ladda batterierna med en tupplur istället. Jag blev betydligt piggare och bestämde mig för att hoppa över fartleken och testa mara-fart istället!

Min egen halvmara!

Jag valde en runda som är exakt en halvmara där jag efter 3km skulle öka upp och lägga mig strax under 4:15-tempo. Detta tempo skulle jag hålla under 15km och sedan släppa av igen sista 3km. Hela passet skulle köras utan någon paus och jag hade dessutom med mitt pulsband för att få full koll på läget. Jag har inte sprungit med pulsband på länge och var spänd på att se vad jag kunde ha för puls i marathonfart. Körde också utan vätska och ingen bloggkamera hade jag med heller då det var "allvar" idag! Fullt fokus på löpningen bara....andetag för andetag.....steg för steg...

Efter 3km ökade jag upp i tempo och det gick väldigt lätt vilket gjorde att det blev lite fortare än tänkt. Pulsen däremot låg riktigt lågt och puttrade på strax under 150bpm trots tempot. Jag vet att sist jag sprang en tävlingsmara snittade jag på 158bpm och kunde jag ligga runt 150bpm trots lite högt tempo så låg jag inte helt fel på det ändå.

Dagens pulskurva. Som vanligt var det lite dålig kontakt i början.

Den lätta känslan bara fortsatte och mina ben trummade på som sjutton medan pulsen förblev låg. Mot slutet av tempoökningen närmade den sig dock 158bpm men även där gick det riktigt lätt. Vid 18km slog jag av som planerat men jag behöll lite tryck då jag såg att jag hade läge på sub90 vilket jag aldrig gjort på träning innan. Solen hade också gått ner och jag ville inte börja frysa då jag var ganska lätt klädd.

Dagens tider med fartökningen mellan dom röda sträcken

Halvmaran avverkades på 1:29:30 och snittpulsen blev endast 150bpm vilket kändes grymt! Det här var ett riktigt fint formbesked och att det kunde kännas så här bra trots att jag är inne i en hård träningsperiod bådar riktigt gott inför Köpenhamn. Sub 3h på maran känns fortfarande fullt möjligt och jag börjar verkligen längta efter att få springa skiten ur den här kroppen!!!

Den där sköna känslan att springa marathon! Längtar!!!!

7 kommentarer:

Johan sa...

Bara början på mars och redan så fin form, bådar verkligen gott inför resten av säsongen. :-)

Magnus sa...

Ser stabilt ut. Ska bli intressant att följa dig under våren!

Västgötskan sa...

Otroligt bra jobbat! :-)
Härligt läsning!

Staffan sa...

Ser otroligt stabilt ut Daniel! Jag har änu inte provat längre än 12km MP vilket jag inte tycker går jättelätt men jag tror och hoppas det kommer gå lättare nu med barmark, färre lager kläder och lättviktsskor. Sugen på att snart testa 4 x 4km MP med 1 km joggvila i 4:45-tempo, det passet borde visa hur hur det står till med fartuthålligheten!

Anna (Orka mera) sa...

Bådar gott det där!

Staffan sa...

Förresten är det roligt det där med hur individuell pulsen är, pulsen på ditt pass motsvarar ett lugnt distanpass i femfart eller något snabbare bara för mig. Jag snitade 187 på min senaste halvmara :)

Daniel sa...

Johan - Hoppas bara jag kan hålla mig skadefri så ser det bra ut! :)

Magnus - Hoppas det känns lika stabilt den 20:e maj!

Västgötskan - Tack!

Staffan - Det kommer definitivt bli lättare framåt vårkanten med allt vad det innebär. Kryddat med lite korta intervaller så kommer det gå riktigt bra för oss både, det är jag övertygad om! Nu ska vi bara hålla oss skadefria sista tiden också!
När det gäller snittpulsen på halvmaran så brukar jag ligga runt 165bpm. Intressant att det kan vara så olika! 187bpm har jag aldrig uppmätt på mig, tror jag hade stupat då ;)

Anna - Känns bra och jag måste bara se till att hålla mig skadefri nu så ska det gå!