25 mars 2012

Helsingborgs Terränglopp

Jag lärde mig en läxa idag och det är att aldrig underskatta backar! Trots att jag visste att backarna på dagens lopp skulle vara tuffa kände jag mig lite kaxig inombords och trodde det skulle bli en "lätt" resa eftersom jag tränat mycket backar i vinter. Efter dagens lopp kan jag konstatera att det aldrig blir lättare med backar men.....det går snabbare om man tränar på det!


Jag fick ingen bra start och blev låst mitt i smeten men efter några hundra meter kom en lucka i sidled där jag tog mig ut i ett ytterspår. Där kunde jag sedan ligga på lite extra och ta rygg på killar som jag vet är snäppet bättre än mig.


Jag fick en lucka där jag hittade flytet och började tugga på bland backarna medan jag fortsatte plocka några ryggar som gått ut för hårt. Det flöt på fint och längre fram hade jag en klunga med fyra löpare som jag inte ville släppa. Jag hade dock problem att komma ifatt vilket gjorde att jag bara fokuserade på att behålla avståndet.


För dagen körde jag i mina lätta Newton MV2 vilket kanske inte var helt rätt val med tanke på att det var grusstigar förutom på några hundra meter. Dom var lite läskiga utför backarna men på den korta asfaltssträckan var dom som alltid grymma!


Andra varvet kom och nu började jag få lite syra i backarna men utför hade jag fortfarande fin kick i steget! Klungan framför mig drog sakta ifrån trots detta men en av dom började tappa vilket stärkte mig. Jag tog snabbt in meter för meter på honom och var ganska fort förbi medan jag gav honom några peppande ord. Tänkte också att det var skönt att jag inte var ensam om att ha det tufft för ofta tycker jag att dom där ryggarna framför alltid ser så starka ut. Men som någon vis löpare en gång sa så finns det alltid någon som har det tuffare än en själv oavsett hur jobbigt man har det. Detta kan vara bra att ta fram i vissa lägen!


Innan den sista jobbiga backen blev jag ordentligt jagad av en killen i blått som ni ser på bilden ovan. Han var grymt stark på slutet och jagade skiten ur mig uppför den väldigt branta backen. Precis som för två år sedan höll jag på att spy av all syra och jag fick tyvärr släppa honom. Jag kommer ner för sista backen och ser att jag ändå har bra läge för sub30 som var mitt mål för dagen. Hittar ingen att spurta med men lägger ändå in det sista krutet för att ligga på säkra sidan.


Mållinjen korsas på 29:47 vilket nästan var 2min bättre än för två år sedan och jag var nöjd med att ha fixat mitt mål på sub30! Detta var inget lopp jag satsade på men jag ville ändå få en liten indikation på utvecklingen och detta var precis det kvittot jag ville ha. Jag klarade nästan hålla samma tempo som mitt pers på milen trots många tuffa backar och jag vet att det finns lite mer att ge! Benen saknade lite fart men nu under våren kommer jag lägga in mer korta intervallpass som kommer göra nytta och detta kommer bli en grym säsong!!!

Dagens resultat i M35


21 kommentarer:

anneliten sa...

Du är så sanslöst bra! Och bilderna! Du flyger ju fram! Imponerande.

Johan sa...

grymt Daniel

Emilia sa...

Kul att träffa dig och Sophie idag :) Tack för pepporden på vägen, det hjälpte när det var tufft! Grattis till klarad måltid! :)

Mikael Björk sa...

Ja fy satan! I dag var vi grymma. :-)

Johan sa...

Grym som alltid! Bra jobbat och grattis till nytt pers i loppet. :)

Andréa sa...

Ja jag säger som Anneliten; du flyger verkligen fram! Vilket steg!! Stort grattis till en grym prestation!!

Adam Crona sa...

Grattis till en bra tid.. blev pers även för mig ;-)

Thomas sa...

Bra jobbat Daniel!!

Ingmarie sa...

Wow! Stort grattis! (Fast jag är egentligen inte så förvånad...) Backträningen har verkligen gjort nytta. :-)

Staffan sa...

*Visslar* tufft tempo i backig terräng, härligt sprunget och grymt löpsteg, som vanligt, på bilderna. Bra krigat och härlig säsongsinledning!!

Första bilden, ser att t o m löpare från "min hemmaklubb" Enhörna var med, gul-svart randigt linne till vänter. Är det Oscar Käck eller hans enäggstvilling där till vänster??

Staffan sa...

Äsch, till HÖGER menar jag att det är en Oscar Käck-look-alike.

mikael sa...

Grattis till alla fantastiska besked! Helt fantastiskt att läsa.

Daniel sa...

Anneli - Hade bra kick i steget nästan hela vägen! Kul att det syns! :)

Johan - \../ \../

Emilia - Detsamma!...och bra krigat själv!

Johan - Tack! :D

Andréa - Tack! Hoppas jag kan flyga på maran den 20:e maj också! ;)

Adam - Tack och grattis själv! Trevligt att träffas igen!

Thomas - Tack! Hörde att du också körde backar i helgen! :)

Ingmarie - Tack!...och du har rätt! Det var här jag skulle ligga rent tidsmässigt och nu fick jag ett kvitto på det! ;)

Staffan - Tack! Precis denna starten jag ville ha på säsongen! Visst var det Oskar Käck och han vann på sjuka 24:41...även en Enhörnalöpare fanns där som slutade på 27:08.

Mikael - Tack! Allt lossnar nu! :)

PZ sa...

Härligt, känns som om du lyft dig till nästa nivå nu. Killen direkt efter dig i resultatlistan brukar jag springa jämnt med. Skall bli intressant att se vad du sätter för mål på halvmaran efter detta.

Daniel sa...

Det känns som jag höjt mig en nivå, speciellt när det gäller uthålligheten! Vet inte vad jag vågar sätta för mål på halvmaran men kommer köra fullt på Heleneholms Halvmara den 14:e april. Kanske kan en tid under 1:22 vara rimligt? Fast jag vill nog ner mot 1:21 om sub3 ska kännas möjligt på maran i maj...

Martin sa...

Snyggt jobbat som sagt! Jag insåg redan när jag såg ditt intervallpass förra veckan att det skulle bli svårt att haka på i söndags (man skymtar mig på bild 2 men sedan är det kört ;) ).

Lycka till med att krossa halvmaran i april!

Daniel sa...

Du var dock inte långt efter! Verkar som vinterträning haft bra effekt på dig också och vi syns säkert på fler lopp framöver.

Trevligt att träffas och bra jobbat själv! Lägger till dig i min blogglista så jag kan hålla koll på dig! ;)

Martin sa...

Trevligt! Jo vi ses kanske i Köpenhamn även om där lär vara mer folk än i Söndags. :)

Daniel sa...

Fast man vet aldrig! Träffade ju på dig både före och efter Lidingöloppet och där var betydligt fler än vad det kommer vara i Köpenhamn! ;)
Kul att du också ska springa den!

Sara sa...

Glömde ju säga GRATTIS till ett grymt lopp! Fast du vet ju att jag alltid tycker att du är grym :)

Daniel sa...

Tack Sara! Vad fint skrivet! :)