10 mars 2012

Mörbultad i skogen


Idag var det ut med Löparprojektet i skogen igen och det bjöds på regn, lera och backar. Jag hade kollat väderprognosen före och den visade att vädret skulle bli bättre allt eftersom men det blev tvärt om och det regnade bara mer och mer. Underlaget blev tungt och jobbigt men jag försökte se det som lite extra träning....inte för att det egentligen behövdes då Ian Manners som håller i taktpinnen hade planerat det tuffaste passet vi hittills kört.


Vi skulle springa den långa slingan på 1600m hela tio gånger och dessutom hade han flyttat käpparna ni ser ovan längre bort än vanligt. Käpparna markerar slutet på insatsen och idag var den extra lång med endast en kort joggvila på ca 60sek innan vi skulle på det igen. Tanken med den korta vila hade något med " the lactate shuttle energy system" att göra....vi får instruktionerna på engelska och jag hängde inte med riktigt men det lät bra med den här korta vilan.......det lät också väldigt jobbigt!


Jag sprang på i mina gröna trail-Newtons och kroppen kändes helt ok trots att jag hade många pass i ryggen från innan i veckan. Idag var också Johan Wallerstein på plats och det var häftigt att se honom dra på i en av backarna vilket inspirerade. Tyvärr fick en av killarna jag brukar hålla jämna steg med bryta idag vilket gjorde att jag sprang själv under andra halvan av passet. Lite jobbigt mentalt bland lera och regn men jag försökte peppa mig med att den här träningen gör grym nytta!


Jag krigade på och var nära att spy på den sista intervallen men jag höll ihop det och var riktigt nöjd när jag korsade käpparna för 10:e gången. Totalt blev det 21 leriga kilometer och bastun efteråt var skönare än skönast. Sedan en ordentlig buffé på Vegegården och lördagen blev mer än lyckad!

Mörbultad, lerig och glad!!!


12 kommentarer:

Västgötskan sa...

Varje gång jag läser din blogg har du gjort ett ännu värre pass... Ha ha! ;-)
Du är grym som vanligt!

Hur funkar det för dig när du är så nära att må illa?
När jag mår illa släpper det liksom aldrig även om jag saktar ner eller stannar och går. Har jag väl kommit över den tröskeln, måste jag LÄGGA mig ner på marken, för att illemåendet ska släppa. Lite frustrerande. :-P

Daniel sa...

Hehe! Passen är tuffa på olika sätt och just dessa passen i skogen går inte så fort utan det är mer långt och segt där benen sätts på prov. Ian som håller i passet kallar det för styrketräning...inte löpning...det stämmer ganska bra! :)

När jag mår illa vilket inte är jätteofta så kommer det väldigt snabbt på. Försöker slappna av och andas lugnt och fint med magen i dom lägena. Ofta när jag mår illa har jag andningen långt upp i halsen även om pulsen inte är så hög. Tror det beror på mycket syra i backarna....måste lära mig att slappna av mer uppför!

Ett tips från min sida om du ofta har problem med illamående är att försöka andas med magen och se till att kontrollera andningen trots att du kör på tufft. Testa jobba lite med andningen och se om det hjälper.
Fram med höften, håll blicken uppe och bak med axlarna en aning så blir det också lättare att andas långt ner i magen.

Magnus sa...

16 km intervaller..det låter som en lagom dos för en elitlöpare. Lite mycket om du frågar mig..men men. Bra kämpat i alla fall!

Daniel sa...

Tack!!!
Backintervaller på 16km ÄR mycket men vi har byggt upp detta passet långsamt.
Vi började med 6 intervaller i slutet av sommaren med lång återhämtningssträcka och har byggt på efterhand medan vi samtidigt har minskat på vilan. Upplägget vi körde idag är också det tuffaste vi kommer köra på denna slingan och vi bygger inte på med fler intervaller nu.

Johan sa...

Starkt jobbat! Själv veck jag av på 7:e varvet. Helt slut. Slarva med sömnen dagarna innan är inget bra upplägg. :)

Ingmarie sa...

Jösses ännu en gång!
Men jag är övertygad om att det där är bra och jag hoppas verkligen jag kan/får vara med någon gång!

Daniel sa...

Johan - Sömn är A och O och det märks så tydligt med löpningen! Bra jobbat ändå!

Ingmarie - Dessa passen är bra och gör nytta, märks tydlig skillnad när jag kommer ut på platt landsväg och jag känner mig mycket starkare.
Hoppas du kan hänga på någon gång!

Västgötskan sa...

Tack för tipset, det kan säkert ha med för ytlig andning att göra. Ska testa det du skrev! :-)

/Richard sa...

Tjena!
Lite off-topic-fråga. Men hur ser din "foto-rigg" ut? Har du vidvinkeladapter på telefonen, eller hur gör du?

Kanske ett inlägg om det?

Tack för bra blogg!
/Richard från Malmö

Daniel sa...

Jag kör med en GoPro som är väldigt vidvinklig. Liten och smidig att ha med och tåler det mesta. Filmar i full HD gör den också :)

www.gopro.com

Jag har skrivit om den på bloggen förr men jag kanske få göra ett inlägg igen nu när jag lärt mig lite mer trix med den. Riktigt rolig kamera!!! :)

/Richard sa...

Aha, du kör så! Jag har en GoPro, men inte tänkt på att ta stillbilder med den. Använt den till video på mountainbiken.
Kör du med eller utan det vattentäta huset till kameran? Den blir ju lite klumpigare med huset tänkte jag närmast.

Ja, blogga gärna om ditt fottande. Blir bra bilder!

/Richard

Daniel sa...

Då har du ju en likadan! ;)
Jag kör alltid med det vattentäta huset även om den blir lite större. Är lite klantig av mig och rädd för att skada kameran annars.
Kul att du gillar mina bilder....det kommer nog ett inlägg lite senare...