28 mars 2012

Ny medicin


Jag skrev för ett tag sedan att jag skulle få byta till en ny och billigare medicin och idag var jag inne på sjukhuset för instruktioner. Det var egentligen inte mycket nytt och man har sagt ett kvaliteten på behandlingen inte ska försämras trots att det är ett billigare läkemedel. Tyvärr så blev det ändå ett litet steg tillbaka för min del då detta nya (läs gamla) systemet är ett steg tillbaka i utvecklingen.

Den jag har idag

Den medicinen jag har idag finns allt samlat i en liten ask vilket gör medicinen väldigt praktisk att ha med sig när man exempelvis ska ut och resan eller ifall man måste ta med medicinen till jobb och annat. Med den nya finns ampullen med den aktiva substansen på ett håll och kanyler och annat på andra håll vilket gör det mer komplicerat. Sprutan har heller inga "vingar" vilket nästan gör att man måste ta den med autoinjektor då den är svår att hålla, är man klantig som jag finns det en risk att tappa den i foten eller något!

Den nya autoinjektorn hade iaf cool färg!

Medicinen jag har idag hade detta systemet för 4 år sedan så det känns lite surt att ta ett steg tillbaka. Jag hänger dock inte läpp för detta för som ni vet har jag för länge sedan tappat hoppet när det gäller läkemedelsbolag och deras mediciner. Dom vill inte bota mig utan bara tjäna pengar på mig...

När det gäller pengar så blev jag nyfiken på varför man kan göra en medicin billigare trots att det är exakt samma substans som i min förra? Dom här företagen vill ju inget annat att tjäna så mycket det bara går så varför dumpa priset? En sak kan ju vara att man kör med det gamla injektionssystemet men det borde inte göra så mycket kanske?

Medicinen tillverkas på samma fabrik och på samma band som min gamla, det är bara etiketten man sätter på som skiljer så det är verkligen precis samma medicin. Jag har dock hört att företaget som tillverkar den har delats och dealen var att man fick dela på patentet. Har ingen direkt källa till detta men så fick jag det föklarat av en som verkade insatt i det hela.

Företaget som nu dumpar priset är samma företag som har kommit med en ny och dyrare behandling som man vill få ut. Att sänka kostnaderna för basbehandlingen som jag står på för att istället lättare kunna få ut sin nya och mycket dyrare medicin ser jag som anledningen till att man nu dumpar priset. Detta går också hand i hand med brevet jag fick överst i inlägget där man vill öppna upp för nya och dyrare behandlingar för patineter med svårare sjukdomsgrad.

Alltså tjänar man mer pengar på att dumpa priset och jag hoppas verkligen att den här nya medicinen är värd sitt pris. I brevet står bara att det är en dyrare behandling och inget om att den ska vara effektivare, som vanligt känns det som pengarna går först...

5 kommentarer:

Elin sa...

Jag förstår helt och hållet hur du känner angående att läkemedelsbolagen "bara vill tjäna pengar", och att det ibland kan verka som om det är det enda de har för ögonen. Och ja, det stämmer till stor del, för tjänar de inget på produkterna de utvecklar/tillverkar finns det ingen mening med att fortsätta.
MEN, jag måste komma med en motkommentar här (och till viss del ditt Facebook-inlägg tidigare idag): är det inte bättre att de får lov att tjäna pengar på medicinerna, så att de kan fortsätta att forska? Forskning drivs framåt tack vare pengar som bolagen tjänar på redan existerande preparat, samt på donationer/bidrag/investeringar från investment-bolag och liknande. Utan dessa pengar, och utan möjligheten att både läkemedelsbolagen och investment-bolagen kan tjäna pengar, så går inte utvecklingen av nya mediciner framåt. Ja, det bedrivs forskning även på universitetsnivå, men även den bekostas av pengar från liknande källor som ovan. Alltså: det är ett måste för fortsatt utveckling att företagen får ta betalt, och som i detta fall dumpa priset på en produkt för att sälja mer, och samtidigt kunna lansera en ny.

Vad gäller anledningen till att priset dumpas, så är det garanterat så patentet på Betaferon gått ut. Tittar man på tillverkarna så är det två bolag, Novartis och Bayer, vilket tyder på just utgånget patent:-)

Jag menar inte på något sätt att kritisera dina känslor, för jag förstår dem helt och fullt, det hoppas jag du förstår. Det är bara det att när man inte alls är insatt i hur forskning bedrivs är det lätt att glömma bort att det ibland är värt att betala en slant extra så att forskningen har en chans att gå framåt... Och jag är övertygad om att medicinen du nu ska ta är precis lika bra som den förra (det är ju trots allt exakt samma). Att injektionssättet går tillbaka ett steg tror jag däremot beror på att Bayers patent på "kanylen" INTE gått ut, varav Novartis måste använda det gamla sålänge.

Kämpa på! Och i övrigt ses vi nog på Köpenhamns Marathon ;-)

Dante9 sa...

Tycker du ska ta dig en riktig fundering om det är lönt att ta bromsmedicin över huvudtaget. Den du tar nu bromsar 30% samma som placebo
sen vet de inte hur och varför den fungerar.

/Daniel

Daniel sa...

Elin - Jodå! Visst måste dom ha in pengar för att kunna fortsätta! MS är också en bra sjukdom för man dör inte av den vilket gör den väldigt lönsam då man kan bromsa oss livet ut. Skulle någon hitta ett botemedel istället för broms hade det varit förödande!
Det är detta jag inte gillar och kommer det nya lovande teorier så gör man allt för att motbevisa istället för att samarbeta.

Jag har också en vän som blev väldigt dålig av sin ms-medicin som jag besökte många gånger på sjukhuset och hur den situationen hanterades är under all kritik.
Är du intresserad av historien kan du kolla kommentaren från signaturen "Irran" i inlägget "tappat hoppet" som jag länkar till. Dom här historerna visar man inte gärna upp och håller väldigt tyst om.

Antar att det är min dåliga erfarenhet som fått mig att vara väldigt skeptiskt till dom här företagen.
Som jag skrev på FB så känner jag mig som en bricka i ett spel och jag gillar inte riktigt att vara med här....

Kul att vi ses i Köpenhamn! :) Där vill jag vara med! :)

Dante - Jag kör med denna medicinen så länge jag tåler den och sedan får jag ta mig en funderare. Den där nya tabletten känns läskig :(
Har funderat på att stå utan broms men vågar inte riktigt. Har ju mått bra sedan diagnosen och det kan ju vara medicinen?....svårt det här! ;)

Anonym sa...

Tycker nog att det egentligen är rätt så sunkigt att de måste omprioritera - om politkerna verkligen ville satsa på sjukvården så skulle samtliga få rätt medicin, inte behöva byta till någon billigare. Tycker det är rätt så anskrämligt att sjukvården ens skall behvöa prioritera vissa patienter före andra, oavsett sjukdom.


Har läst boken "Det är människor det handlar om" av Jerzy Einhorn, om den svenska sjukvården från 50- talet til mitten av nittiotalet. Väldigt bra bok men en smula upprörande och förmodligen korrekt i även idag.

Nåja, vi får hoppas att nya medicinen och sprutan också fukar fint!

//Hanna

Daniel sa...

Håller med om att det luktar lite surt kring det där brevet. Min sköterska verkade heller inte speciellt uppåt när hon visade mig hur man skulle göra och det kändes lite som ett "hafsverk" från läkemedelsbolaget och inga tullkort till medicinen hade dom heller men dom skulle få det. Fick ingen bra känsla och företaget som tillverkar både min nya medicin och den här nya tabletten tycker jag också stinker lite. Följde en diskussion på ett forum med läkemedelsanställda där dom anställda på Novartis verkar mer oroliga för dina bonusar än att patienter faktiskt dör av deras nya tablett. Tråden finns här..

http://www.cafepharma.com/boards/showthread.php?t=489430

Gillar verkligen inte att vara i klorna på dessa företagen även om det är bra att det finns mediciner. Svårt det här!

Trevlig helg på dig!!