12 mars 2012

På besiktning

Mitt dåliga högerben

Jag skrev förra veckan att jag har lite obalans i kroppen och att mitt högerben är svagare än mitt vänstra. Det känns som det sitter i benet men egentligen är det hela högersidan som kopplar lite dåligt. Hade detta varit för några år sedan då jag var nydiagnostiserad hade jag trott det varit min ms som spökat. Löpningen har dock gjort att jag lärt känna min kropp väldigt bra och detta har inget med min ms att göra!

Idag var jag inne för en koll hos min duktiga naprapat Jimmy för att få lite rätsida på det då det det jag gör inte har någon effekt på skiten. Jag har stretchat, styrketränat och masserat under lång tid men mitt högerben förblir oförändrat. Det är egentligen inget allvarligt men nu känns det som löpningen börjar bli lidande, speciellt under längre distanser när jag blir trött. Inget bra om man ska springa ett marathon alltså!

För att benet skulle vara lite ansträngt när jag kom dit körde jag först ett pass på gymmet med lite styrka följt av 30min fartlek på löpbandet. Jimmy klämde och vred på mig hit och dit och det verkade vara lite av ett detektivarbete men som vanligt hittade han en förklaring som verkade fullt rimlig.

Det är en nerv på baksidan av låret spökar och klämmer vilket gör att det låser och hakar upp sig i "paketet". Att jag stretchat just detta benet extra mycket har heller inte gjort saken bättre utan tvärt om och jag ska nu hoppa över stretchen ett tag. Istället har jag fått lite andra övningar jag ska göra för att få loss nerven så den kan jobba på rätt sätt. Behandlingen jag fick gjorde nytta och Jimmy träffade rakt på skiten när han borrade in tummarna på baksidan. Det gjorde ont som sjutton och benet känns "befriat" nu en stund efteråt.
Problemet verkar heller inte vara löparrelaterat vilket känns bra då jag slipper "felsöka" och ändra saker. Antagligen är det en felbelastning från mitt jobb då jag jobbet fysiskt en hel del.

För övrigt är min kropp i bra form och det ser fint ut för framtiden. Jag har grönt ljus att fortsätta sträna på som vanligt och som alltid när jag går därifrån känner jag mig grymt motiverad. Lite som att hälla bensin på en brasa som redan brinner då jag inte har några problem med motivationen i nuläget. Träningmässigt känns allt så jäkla bra och nu kommer våren med stormsteg. Så skönt och här ska det tränas mot sub3!

3 kommentarer:

Magnus sa...

Jag brukar använda mig av nedanstående sida för att få en idé om var man ska massera..ibland är det inte helt uppenbart var man ska trycka..kanske kan ge dig en idé:

http://www.triggerpoints.net/

Katarina sa...

...och där fick jag förklaring till att du var så nära att du tom såg märket på mina solglasögon :)

Skönt att du fått grönt ljus och kan träna på. Jimmy är bäst!

Daniel sa...

Magnus - Tack för tipset! Denna måste kollas!!!!

Katarina - ...och gula glas hade du....du sprang precis utanför min bildörr fast du var ju så snabb att jag inte hann vinka till!
Jimmy är bäst!