1 juni 2012

Vilodagar och tummar

Jag har funderat en del kring varför jag tappat formen under våren och Andréa hade en idé att jag kunde vara övertränad. Övertränad vet jag inte hur det känns och jag tycker jag tränat "by the book" men desto mer jag läst om överträning desto mer verkar det stämma in, förutom sömnlöshet för jag har sovit väldigt gott under våren.

När jag nu inte ska träna för maraton längre drar ner på distansen ska jag försöka lägga in fler rena vilodagar. För att lyckas med detta ska jag också försöka köra styrka samma dag som jag springer kvalitetspass för att få mer utrymme för vilodagarna. Tror detta kan passa bra nu när jag ska satsa på hårt och kort under sommaren och det ska bli spännande att se vad det ger mig.

Igår vilade jag så idag drog jag på igen med dubbla styrkepass enligt mitt nya styrkeprogram och mellan styrkepassen sprang jag 6st tusingar med klubben. Tusingarna sprangs i tröskelfart vilket jag tycker kan vara svårt att pricka in. Min vän Ingmarie sa en gång att känslan ska vara "hard but comfortable" vilket jag försöker tänka på för att hitta rätt. Idag kändes det som jag prickade in tempot bra för det var precis sådär lagom tufft utan att få någon syra. Sista intervallen ökade jag dock lite bara för att benen kändes så pigga och tiderna för tusingarna blev 3:48 - 3:49 - 3:44 - 3:46 - 3:47 - 3:36. Total distans för passet blev 10km.

Imorgon blir det således helvila vilket passar bra då jag tänker kolla på starten av Stockholm Marathon innan jag ska vara bestman på ett bröllop. Jag ser att det ska bli dåligt väder på andra sidan Landsvägen så jag ska hålla tummarna extra hårt för alla jag känner som springer imorgon. Kör hårt och intelligent!!!

 STORT LYCKA TILL!!!


8 kommentarer:

Västgötskan sa...

Grymt bra jobbat! Och skönt när man prickar in perfekt tempo. :-)

Kram

Lisa sa...

Tror att det är lätt att överträna sig när man inte har en tränare som ser det hela objektivt. Och det behöver inte ata så att du lider av överträningssyndrom so to say, kanske bara ett "släng" av konstant nerträning?... Tror att helvila gör gott:) Många löpare vilar nog generellt alldeles för lite innan lopp by the way... Man måste våga vila, vilket iofs inte alltid är så himla lätt.

David Roth (Heleneholm IF) sa...

Grymt bra 1000-ingar Daniel.

Anonym sa...

Ibland är man bara mindre bra, det får man ta...som man.

Annars så får du väl ställa upp i lopp som denna http://www.correporlaesclerosismultiple.com/

Vilket påminde mig om att Planeta Running hade en artikel om Ramón Arroyo Prieto som fick diagnosen MS för några år sen. Men han springer på han också, nu är han inte lika snabb som du.

Annars så var det nog inget. Skönt att det är sommar söder om landsvägen, jag var där och cyklade första maj, i protest ;)

Magnus sa...

Helvila på vilodagarna låter som en klok idé. Ses på torsdag!

Daniel sa...

Västgötskan - Tack! Jag var ganska trött efter den träningsdagen och somnade gott på kvällen. Kram!

Lisa - Jag måste nog våga vila mer för att få ut mer av min träning. Hade varit bra med en tränar men man får väl lära sig av sina misstag. ;) tror också bara det är en "släng" och inget som kommer sitta i länge. Hoppas på att vilan runt maran gjort att kroppen kommit tillbaka lite.

David - Tack! Vi ses kanske på VDM 1500m på tosdag? :)

Badgear - Första gången jag ser ett lopp "för" MS. Tack för tipset! Ska se om jag kan hitta lite info om den där killen också. Alltid kul att höra om andra som också springer med ms :)
Härligt att du tog dig över på andra sidan vägen! :)

Magnus - Det är helt klart värt ett test! Ses på torsdag och lycka till med laddningen!

Anonym sa...

Du kan få tidningen om du vill, det är två sidor om Prietograbben. På spanska förvisso, men det lär du dig snabbt...

du kan alltid maila mig din adress till badgear(at)gmail.com så ska jag försöka få iväg tidningen till dig.

Sköt om er!

Daniel sa...

Oh vad snällt!
Jag mailar över uppgifterna snart!
Tack på förhand!