6 juli 2012

Tillskott och ms

Här kommer ett inlägg om mina tillskott jag tar för min ms och lite tankar och länkar till saker som handlar om detta där ni själva kan läsa vidare. Jag skriver detta inlägget då jag får en del mail och frågor kring detta och känner att jag behöver samla allt på ett ställe så kan jag länka hit i framtiden och slipper skriva en massa. Skriva tycker jag om men det finns inte alltid så mycket tid som man vill. Fortsätt ändå att maila om saker ni undrar över, jag svarar alltid även om det kan ta lite tid ibland.


Jag har sedan hösten 2008 tagit tillskott av d-vitamin på 4000IE i kombination med omega-3 tillskott då jag efter tips och egen "forskning" kommit fram till att detta känns helt rätt. Jag har också under dom här åren mått riktigt bra och sedan jag fick min diagnos 2007 har jag bara varit sjuk från jobbet en dag. Min ms har också hållit sig lugn men jag kan ju såklart inte svära på att det är mina tillskott som gör detta. Jag vågar dock inte stå utan dom och ser dom som minst lika viktiga som min bromsmedicin.

Jag tar också dessa tillskotten på eget initiativ och har ingen backning från vården. Jag har tagit upp frågan med lite olika neurologer men ingen av dom jag pratat med verkar intresserade och man kommer inte ge detta till ms-patienter förrän det finns stora studier och bevis som styrker detta. För mig känns detta som ett hopplöst läge för jag är ganska säker på att det inte kommer några stora studier kring d-vitamin och just ms. Stora studier bedrivs av läkemedelsbolagen som också har pengarna till detta och dom kommer aldrig satsa på d-vitamin eftersom dom inte kan ta patent på det och tjäna pengar.

Det finns dock små studier om man letar och under hösten 2008 fick jag kontakt med en farmaceut som var intresserad av ms. Han hade följt en studie vid Haukelands sjukhus i Norge där man gjort en kostomläggning hos patienter med ms och bla gett dom omega-3 tillskott med goda resultat. Det är svårt att hitta studien på nätet men ni kan läsa lite om den HÄR.

På senare tid har dock den här studien motbevisats i Norge och det var tydligen inte omega-3 tillskottet som hade effekt på sjukdomen utan man trodde det var något annat med kosten. Det som farmaceuten var ute efter när jag pratade med honom under 2008 var heller inte att omega-3 i sig skulle vara bra för sjukdomen utan det var kombinationen med omega 3 och d-vitamin. Något man inte tog upp i studien var nämligen att patienterna inte fick ren omega-3 utan man gav dom Tran som norrmännen är så glada för. Tran innehåller också d-vitamin och 5ml ger 200% av RDI. Detta ansåg han var det intressanta med studien, just kombinationen! Jag ramlade själv också över en studie i början av 2009 som visade att möss med ms som stod på en laxdiet hade blivit bättre. Lax innehåller ju både omega-3 och d-vitamin vilket jag tyckte stärkte teorin! Sedan har det kommit diverse studier kring omega-3 som visar än det ena och än det andra men det verkar helt klart ligga något i det här med fiskoljan och i kombination med d-vitamin är jag övertygad om att det är ett bra vapen mot ms:en!

Ska ni köpa omega-3 så vill jag också tipsa om att läsa på och inte ta det billigaste ni hittar på hyllorna. Det finns mycket skit på hyllorna och många vill ha del av kakan när det gäller hälsotillskott. Det var ju på tapen i media för några år sedan om härsken fiskolja från Peru vilket fortfarande skrämmer mig. Vill man ha bra fiskolja ska man kolla så att den är klassad som "naturläkemedel" vilket är en bra försäkring. Själv kör jag med Pikasol Forte som kan tyckas dyr men läser man på blir det nog den mest prisvärda då man får mycket "pang för pengarna". Läs också gärna detta hos Ica Kuriren, ni hittar hela testet HÄR!

När det gäller d-vitamin så var det inte så hett 2008 som det är nu men på slutet av 2007 hade det publicerats en uppmärksammad artikel om d-vitamin i Läkartidningen, läs gärna!!! Där stod det också lite om ms men det som intresserade mig mest var det som stod om risken för överdosering. Jag var lite orolig för att ge mig på 4000IE som var 2000% av RDI och detta gjorde även att jag tog kontakt med Mats som skrivit artikeln för att få lite synpunkter. Idag verkar dock inte folk höja på ögonbrynen åt 4000IE på samma sätt som man gjorde då. Vill ni veta mer om d-vitamin i allmänhet så är här också en väldigt intressant föreläsning av samma kille som skrivit artikeln.Under dom här åren har jag haft kontakt med andra med ms som står på samma dos och det finns bara positiva saker att säga. Jag har också följt ett gäng patienter inne på Patients Like Me som startade något dom kallade för "Vitamin D3 Megadose Experience Journal". Där testade många patienter en daglig dos på 14 000IE där man inspirerades av en studie från University Of Toronto.

Det var väldigt intressant att läsa på forumet vad dessa patienterna fick erfara och det var många som skrev och delade med sig, jag tror tråden kring Vitamin D3 Megadose har runt 8000 inlägg. Man måste vara medlem på sidan för att få tillgång till forumet så jag kan inte länka dit men jag kan länka till ett dokument om det hela ifall någon är intresserad. Användarnamnet är vitaminD3 och lösenordet är megadose för att komma in. När det gäller andra patienter som testat höga doser vill jag också varmt rekommendera er att läsa denna historien!

Sedan är det ju det här med doseringen och det intressanta är egentligen hur mycket man tar utan vilket värde man har i blodet. Vissa behöver mer än andra och vid ms är jag övertygad om att man ska ha lite extra men dock inte över 200nmol/l då det finns överdoseringsrisker med det. Efter vad jag läst under dessa åren har jag kommit fram till att en nivå på 150nmol/l borde vara bra vid ms. Det finns lite intressant läsningen inne hos Sune Överhagen där han skriver om detta med nivåerna. Att en ökning med 10nmol/l tycks minska skovfrekvensen med 10% är verkligen intressant och i länken till Sune kan ni också se ett diagram som han har "fantiserat" om hur det skulle kunna se ut om detta var fallet.

Under senaste tiden har det också kommit mera "kall fakta" på att det faktiskt finns ett stort samband mellan d-vitamin och ms. Man har börjat förstå hur mekanismen fungerar och det kommer fler och fler studier där man kan mäta effekten med MR och annat. I veckan skrev Sune lite om fem olika studier som alla visar på detta vilket är väldigt glädjande!

Det finns ännu ett tillskott som jag också tar och det är probiotika som jag tagit i ca 1½ år. Jag fick tips om en studie i Lund där möss med ms blivit friska av probiotika och detta gjorde mig nyfiken. Jag läste på och förstod att det var just kulturen (Lactobacillus paracasei 8700:2 och Lactobacillus plantarum HEAL 9) som hade haft så bra effekt.


Dessa kulturerna är samma som finns i ProbiFrisk och dom är inte till för att bli bra i magen som många tror, även Apoteket som ibland har dom i hyllan "för magen". Denna kulturen stärker immunförsvaret och har Apoteket koll på den så har dom satt den i "fökylningshyllan" för det är mot förkylning som den är framtagen. Där har den också bra bevisad effekt och jag tycker den slår många huskurer på fingrarna! Appropå huskurer vid förkylning så ska man passa sig för saker som Echinacea och Echinagard då dom innehåller röd solhatt som triggar immunförsvaret på fel sätt vid ms. Kan vara bra att veta!

Jag vet inte om detta med probiotika kan ha lika bra effekt på människor som på möss men jag tycker det är värt ett försök. Det kostar inte speciellt mycket och är biverkningsfritt, dessutom ska det hålla förkylningarna borta vilket kan vara skönt när man tränar mycket. Jag vet också att dom skulle forska vidare kring detta och ser fram emot fler spännande resultat!

Detta var lite om mina tillskott och hör gärna av er med synpunkter och annat!

9 kommentarer:

MALIN sa...

Jag beställer mina Omega 3 på frittflyt.se. Bra produkt och det levereras hem i brevlådan automatiskt.

Anonym sa...

Tack Daniel!=)
Nu skall jag börja läsa på ordentligt själv. Funderar bara på hur du kommit fram till den höga dosen D-vitamin. Och att det blivit just 4000?
Var köper man tabletter med hög dos? På apoteket tittade de på mig som om jag var dum i huvudet som ville ha så höga doser....

Monika

Daniel sa...

Malin - Tack för tipset! Kollade och den verkar ha fått bra i tester. :-)

Monika - Jag rådgjorde lite med farmaceuten jag hade kontakt med också lät jag Mats som du kan höra i klippet lämna lite synpunkter kring min dosering. Jag läste också på lite här och var och det verkade som att många som tog 4000IE fick ett värde på strax över 100nmol/l vilket är långt ifrån farligt. Jag lyckades också hitta lite studier som visade att 4000IE skulle ge bra värden utan biverkningsrisk, minns dock inte exakt vilka studier det var och jag antar att det har kommit många fler nu.

Jag har fått min husläkare lite intresserad då hon ser att jag mår väldigt bra så jag ska kolla mina d-vitaminvärden nu i augusti. Som jag skrev så är värdena det intressanta och inte hur mycket man stoppar i sig. ;)

Att det blev just 4000IE beror också på att kapslarna som jag tar är på 2000IE så 2st känns "mitt i prick"
Jag köper Holistics d-vitamin där dom har bäst pris för tillfället. Just nu finns dom till riktigt bra pris hos Vitaminvaruhuset och det är fraktfritt. Här är en länk!

http://www.vitaminvaruhuset.se/shop/?artnr=3651

Trevlig helg på dig!

Lisa sa...

Tack for tva bra innlagg om d-vitamin pa raken:)

Daniel sa...

Det gör mig glad att du gillar mina inlägg! :)

Ingmarie sa...

Udo´s oil är ett mycket bra vegoalternativ till fiskolja. En perfekt blandning och ratio av omega 3-6-9. Tror även kokosolja kan vara mycket bra! Kolla mer på tex Holistics sida. Och jag säljer ju i min Vitamerabutik.:-)

Daniel sa...

Har hört mycket om Udo´s och får kolla upp den vid tillfälle. När det gäller kokosolja så har jag inte testat och jag har sett att någon av ms-dieterna säger att man ska undvika denna oljan. Fast det är så mycket olika råd där ute när det gäller många saker ;-)

Anonym sa...

Jag har en kompis som jobbar med D-vitamin analyser på ett stort kliniskt lab, och hans synvinkel är att i princip samtliga nordbor har en mer eller mindre svår d-vitamin brist och att det är mycket svårt att lyckas överdosera. Det är också så d-vitamin i kroppen också lagras som en av förstadierna (25-OH-D), varför man måste mäta halten av denna när man vill ha koll på sina nivåer. En trevlig sak är att de stora studierna som krävs för att ge D-vitamin till tex MS-sjuka faktiskt är på väg, drivna av kliniska lab och sjukhus. Om resultaten är konklusiva gissar jag på att det kommer att publiceras ett antal studier de närmaste åren.

Daniel sa...

Det där med att överdosera verkar vara svårt och trots att jag läst mycket om d-vitamin och om höga doser så har jag aldrig hört om någon som lyckats överdosera. Om jag förstått det rätt så verkar det som vi har en inbyggd mekanism som gör det svårt att överdosera och min dos på 4000IE känns väldigt trygg.

Det låter ju hoppfullt med stora studier! Det trodde jag inte var på G men jag har ju inte full koll. ;) Jag hoppas verkligen dom kan få fram bra underlag som våra neurologer kan luta sig mot och förhoppningsvis se till att alla ms-patienter har en bra nivå av d-vitamin. Tror man hade vunnit mycket på detta!

Tack för din kommentar som väcker hopp! :)