15 aug. 2012

Velar fram och tillbaka


I förra veckan hade jag en diskussion med min ms-sköterska om att starta upp med min bromsmedicin igen. Jag mår väldigt bra nu när jag stått utan den ett tag och är inte alls sugen på att börja igen samtidigt som jag vet att jag måste ge det ännu en chans.

Det här är också sista chansen för funkar inte detta för mig så finns det inget annat att testa i nuläget. Det finns effektivare mediciner men dom är jag inte berättigad till då jag inte är tillräckligt sjuk. Jag vet heller inte om jag hade velat ha dom då dom har en hel del läskiga biverkningar precis som allt annat.

Det finns dock lite hopp om en tablett som ser ut att kunna bli "förstahandsval" när det gäller ms-behandling och skulle den komma ut på marknaden borde jag kunna få den. Tabletten går under namnet BG 12 och det är Biogen som ligger bakom den ifall någon är intresserad att fördjupa sig. Jag vet dock inte hur mycket jag vågar hoppas på detta då man under mina snart 5år med ms har sagt att det ska komma fina tabletter flera gånger. Det har väl släppts en tablett under denna tiden som också verkar läskigt på många sätt och den är jag heller inte berättigad till.

Jag är också skeptisk till nya saker då läkemedelsbolagen inte verkar ha full koll på hur deras mediciner fungerar mer än att dom genom studier visar sig ha effekt på förloppet. Jag såg exempelvis en studie som Sune skrev om där man sett att patienter som stod på interferonbehandling hade 3ggr högre d-vitaminvärden än dom som stod utan behandling. D-vitamin har ju visat sig ha effekt vid ms och skulle det enbart vara detta som bromsar sjukdomen är det väldigt dyra d-vitaminer som desutom ger biverkningar...

När jag ändå pratar ms tänkte jag också höra om här finns någon läsare som har koll på om man lagt ner mötesplatsen inne på ms-portalen? Den har varit nere ett tag nu och där finns några vänner jag skulle vilja ha fortsatt kontakt med som jag inte kan hitta nu. Läser ni min blogg får ni gärna maila mig på minautmaningar@gmail.com så vi kan fortsätta hålla kontakten ifall dom inte skulle öppna upp mötesplatsen igen.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Som sagt, om nu interferon's enda förtjänst är att höja D-vitaminnivåerna och detta är orsaken till färre skov, kan man ju fråga sig varför man ens ska ta medicinen...borde väl finns fler positiva effekter, eller?

Daniel sa...

Det borde ju finnas fler effekter men det är väldigt intressant att patienterna som stod på behandling hade 3ggr högre värde än dom utan.

Jag tror ju själv att d-vitamin styr mer än vi tror och får vi för lite sol som är källan till allt liv så råkar vi ut för konstiga saker i kroppen.

Så länge man heller inte vet gåtan till ms tycker jag det är bra att ifrågasätta medicinerna man utsätter kroppen för. Kanske är man ute på helt fel spår och då är kanske alla som står på medicinen egentligen "felbehandlade" även om det sägs vara rätt idag.

Anonym sa...

Hrm...tufft val det där! Och intressant studie. Lite läskigt dock efter som man nu pumpar in otäckheter i kroppen i förhoppning att det skall hjälpa och så kan man lika gärna dra till Kanarieöarna!

Funderar också på medicin eller inte medicin ibland - jag lider fortfarande av biverkningar ännu efter två års medicinerande. Men hoppas förstås att det hjälper. Annars tycker jag nog Avonex är rätt ok, inget som är aktuellt för dig?

Hoppas du känner efter i magen vad som känns bäst!

//Hanna

Ingmarie sa...

Fy vad svårt!
Jag vet ju hur jag hade gjort men det är din (mag)känsla som är viktigast. :-)

Daniel sa...

Hanna - Vi kanske borde få solresor som medicin istället!? :)))
Avonex låter bra med en spruta i veckan men det verkar inte som jag tåler interferoner längre, fast man vet ju aldrig vad som händer. kanske var det inte interferonerna det var fel på trots att jag bytte medicin i våras till Copaxone. Jag har en märklig kropp och jag tag tror det kan vara något annat som ligger bakom problemen, typ allergier kanske? Jobbar på det och förhoppningsvis blir det bra i slutändan så jag kan börja medicinera igen. det känns ändå bra att kunna mediciner även om jag är skeptisk ;) Fortsatt lycka till med Avonexen!!!

Ingmarie - Japp! Det är inte lätt fast det bekymrar mig inte så mycket i dagsläget. Jag mår bra och tror jag har en bra plan! :)

Ingmarie sa...

Bra! :-)

Daniel sa...

:-D