21 okt. 2012

The hay is in the barn!

Idag var det dags för sista långpasset innan New York och jag bestämde mig för att springa i en riktning. Det fick bli norrut mot bokskogen där vi brukar träna backar med Löparprojektet i Skåne. Här finns också Torups friluftsgård där man kan duscha och basta efteråt vilket passade bra att ha som mål. För att lösa logistiken så körde Sofie dit tillsammans med svärmor för att ta en fika och kunde då ta med min väska.

Passet började lite illa då jag redan efter 1km såg en gubbe krypa runt i diket med en cykel över sig. Jag visste först inte vad det handlade om men när jag närmade mig såg jag vem det var. Jag brukar stöta på den här gubben ute på slätten och han brukar vara ganska kraftigt berusad på sin cykel. I cykelkorgen har han lite förfriskningar nära till hands och han är också den enda cyklisten som faktiskt hälsar på mig.

Idag hade det dock blivit för mycket av det goda och han låg och skrek på hjälp i diket medan han försökte ta sig upp på benen vilket var totalt omöjligt för honom. Jag fick ordning på röran av gubbe, cykel, trätofflor och några sönderslagna flaskor. Sade åt honom att bara vara stilla vilket han lyssnade på och det gick bra. Tog honom under armen och gick hem med honom utan större problem. Jag gjorde också en check så han var hel och inte blödde eller något men han verkade ha landat mjukt. Han kände också igen mig trots allt och han önskade oss lycka till med adoptionen då han läst om det i tidningen. Sedan kutade jag tillbaka och fick ordning på cykeln som jag sedan ledde hem till honom.

Som ny igen?

Därefter flöt passet på bra och efter 15km kom jag till bokskogen där jag tuggade backar fram till 20km. Denna sträckan är ganska lik Lidingöloppets 15-20km och "böljar" upp och ner vilket ger fin träning. Det var också grymt skönt att få komma ut i skogen en dag som denna speciellt efter att man tuggat asfalt i 15km.


När jag kom upp i 20km hade jag nått Torups friluftsgård men passet var inte slut där för nu kom det jag fruktade lite. Jag skulle öka på och springa sista milen i maratempo fast utan backar så det fick bli en runda på flacken norr om skogen.

Första 5km gick galant men sedan började benen bli ganska tunga. Jag tror jag laddat lite dåligt med energi och jag hade heller inte med mig mycket under passet vilket kan ha varit anledningen. Sista milen gick på 42:15 och det var så skönt att få dunka till det stora trädet vid friluftsgården för att sätta punkt för sista långpasset!


Totalt blev det alltså 30km med ett snittempo på 4:35 vilket ändå var helt ok trots tung avslutning. Jag var först lite missnöjd med passet med tanke på den svaga avslutningen men nu när jag fått lite distans till det känns det ändå helt ok. Jag sprang ett långpass med 5km maratempo under 20-25km för ett tag sedan och idag gick denna ökningen lättare trots allt. Helgen efter detta långpasset persade jag också på halvmaran och att det kändes lättare idag borde ändå tyda på att träningen har gjort nytta. Kanske är jag i bättre form?

Jag var ju också dålig förra veckan vilket kanske satt sina spår även om jag känner mig fullt frisk nu. Trots att jag började veckan lugnt efter att jag varit dålig fick jag ihop 88km löpning denna veckan och jag kan inte göra mycket mer inför New York nu. "The hay is in the barn" som man brukar säga och det känns riktigt bra att börja trappa ner inför starten om exakt två veckor. Jag är nöjd med min träning och nu ska det laddas på allvar för New York Marathon!


4 kommentarer:

Olov sa...

Snyggt o fint långpass.

Jag tycker att långpass kan kännas väldigt olika från gång till gång, ibland supertungt och ibland känns det lätt som en fjäder.
Det är ju trots allt träning, det är på tävling det verkligen gäller och du verkar ju vara bra laddad. Kommer gå bra det här.

Hur kommer de här två veckorna fram till maran se ut träningsmässigt?
Jag vill inte råda någon annan att göra som jag men på min senaste mara tränade jag på ganska hårt fram till en vecka innan start. Sista veckan innan start var däremot lugn.

Daniel sa...

Jag såg att du körde på ganska hårt tätt inpå loppet och det var ju ett vinnande koncept. :)

Jag kommer köra 4 pass veckan som kommer där två kommer vara lugna på runt 10km. Sedan blir det ett intervallpass och en snabbdistans. Båda kvalitetspassen kommer jag köra ganska hårt fast jag kör inte så långt som annars. Veckan kommer landa på ca 40km.
Tävlingsveckan blir det några lugna pass med lite fartökningar och dagen innan maran kör jag 5km med fartökningar på 5x100m för att få loss benen lite. Hoppas detta ska funka! ;)

Staffan sa...

Bra långpasss och bra plan fram till maran. Kör några enstaka km i tävlingsfart i den lugna passen sista veckan, förhoppningsvis känns det då lätt och ledigt!

Det är en både härlig, märklig och lite jobbig känsla att vara "färdig" eller hur? Att försöka vila och ta det lugnare än man gjort på länge, inte så lätt heller!

Daniel sa...

Jag kommer köra ett pass på 6km nästa vecka där 1km ska vara i maratempo och jag hoppas det ska kännas riktigt riktigt lätt! :)

Håller med om att det är lite konstigt att vara färdig även om det återstår några pass. Jag kommer antagligen klättra på väggarna ;) Just nu har dock ett stort sug av att träna styrka. Har inte gjort detta mycket senaste tiden och börjar få abstinens!