2 okt. 2012

Två dagar med marafart

Igår var det dags att dra igång första passet på det sista tuffa blocket bestående av 3 veckor innan jag drar ner på mängden inför maran. Gårdagen bjöd på en progressiv mil där jag började i 4:40-tempo för att sedan ganska fort öka upp i marafart och mot slutet även lite snabbare. Milen landade på 41:50 med bra känsla förutom att man nu måste ha reflexväst på sig. Jag är nöjd med min väst men efter sommarträning med endast T-shirt på överkroppen blir man nu lite instängd igen. Bara att vänja sig!


Idag blev det sedan ännu mera marafart där jag sprang långa maraintervaller på 4x4km med klubben. Dom andra skulle springa 2x4km men jag vill verkligen följa min plan så jag körde dubbelt upp fast inte så fort utan det skulle vara marafart. Joggvilan på första var 5min för att passa in med dom andra och på dom följande där jag sprang själv höll jag lite kortare joggvila på 3min.

Precis som under gårdagen var känslan bra men jag får jobba lite för att trimma in farten. Jag hamnar lätt i halvmara-tempo men målet att hålla intervallerna strax under 4:15-tempo fungerade ändå helt ok. 4:15-tempo är exakt 17min per intervall och detta är också tempot för att fixa mitt mål på sub3 timmar på maran. Jag vill dock springa aningens snabbare för att vara på säkra sidan.

Tiderna för kvällen blev 16:41-16:59-16:55-16:53. Lite fort på första alltså med sedan hittade jag nog ganska rätt. Passet blev också ett långt pass och med uppjogg/nerjogg plus 6st stegringslopp blev det totalt 22km för kvällen vilket också var helt enligt plan. Detta är en mängdvecka och den startar riktigt bra!

4 kommentarer:

Olov sa...

Kul att följa träningen mot maran då jag också ska springa snart med samma tidsmål.

mikael sa...

Hur ska jag tänka med träningen över vintern om jag ska köra maraton nästa vår och höst.
Träningsprogrammen på jogg brukar vara 10 v?
Skulle vilja haft ett längre program med grundträning (hur nu den körs)
Tips?

Daniel sa...

Olov - ....och jag ser med spänning fram emot din mara med samma mål! :)

Mikael - Ska du springa i exempelvis Stockholm så brukar Szalkais maraprogram dra igång redan vid jul så väljer du det kommer du har ett bra upplägg. Tror det är på 26 veckor om jag inte har helt fel.
Annars är väl grundträning väldigt mycket mängd under vintern, sedan toppar du med fart framåt våren. Finns ju så många olika idéer med upplägg ;)

Suzan sa...

Stort tack för att du delade med dig utan ett gästinlägg!