1 okt. 2012

Handlingarna är på väg till Kina!


Idag var vi nere på Socialnämnden för att få underskrifter på dom viktiga dokumenten vi fick från Kina förra veckan. Våra socialsekreterare som utrett oss måste ge sitt samtycke till adoptionen så att vi inte tagit oss "vatten över huvudet" och håller oss till det vi kommit fram till i utredningen. Det kanske låter lite konstigt men det finns anledningar till detta speciellt när man som vi valt att ta emot ett barn med special needs.

Våra socialsekreterare vet redan att vi har valt special needs vilket finns med i vårt medgivande. Jag tror dock att man kan bli lite "blind" av lång barnlängtan och kan tacka ja till ett barn som man egentligen inte har kapacitet till. Detta är en av anledningarna till att socialsekreterarna finns där för att göra en opartisk bedömning samt se till att man följer det vi kommit överens om i utredningen. Vi var dock inte oroliga idag för detta var precis vad vi pratat om i utredningen och det var heller inte något problem. Det var bara glada miner och dom önskade oss lycka till!

Våra utredare är verkligen toppen vilket är skönt eftersom vi har haft mycket kontakt med dom och kommer även ha det i fortsättningen. Kina kräver uppföljningsrapporter då dom vill veta hur det går för barnen vilket jag tycker är väldigt bra. Det är hela 6 uppföljningsrapporter som våra socialsekreterare ska göra framöver och den första är redan en månad efter hemkomst. Sedan är det 6 månader, 12 månader, 2år, 3år och 5år. Våra socialsekreterare kommer alltså följa oss under ganska många år framöver.

Efter mötet skickade vi iväg papperna direkt för det finns ingen tid att spilla och dessutom är det lite nervöst att ha dessa viktiga papper liggandes hemma. Det som händer nu är att vi väntar på preliminära resedatum och sedan en inbjudan från Kina så vi kan komma dit och hämta hem vår efterlängtade son! Snart snart snart!!!

10 kommentarer:

anneliten sa...

Jag antar att det är rekommenderade brev som gäller :-) Spännande att följa och nog för att jag visste att det var krångligt (har följt en nära väns adoption) - men att det är så mycket papper!

mikael sa...

Till Colombia var det viktigt att stämplarna satt rätt, inga hålade papper, vi fick inte visa oss i bara strumplästen på foton m.m. :)

Nu väntar jag spänt på resedatum? Hur länge blir ni i Kina? Hur går överlämnandet till? På ambassad eller barnhem? Får ni er son direkt?

Daniel sa...

Anneli - Vi kör så mycket rek det bara går!!! ;) Mycket papper blir det och alla fyller en funktion. Det är dock inte så farligt om man tar det steg för steg även om det kan verka vara hur mycket som helst när man ser allt på en gång.

Mikael - Kina hade också diverse regler med papperna och stämplar är viktigt!
Resedatum bör bli någon gång i vecka 46-47 och vi stannar i ca 2 veckor. Vi får vår son ca halvvägs in i vistelsen. Överlämnandet sker antagligen på hotellet eller någon större "kommunal lokal" om där är många som ska adoptera. Har också läst att överlämnandet kan ske på en öppen gata vilket verkar lite märkligt. På ambassad eller barnhem blir det inte.

Elin sa...

Har sagt det tidigare, och säger det igen: stort grattis och enormt mycket lycka till!! Både jag och Andreas blev överlyckliga när vi läste att ni fått definitivt besked. Ni kommer bli underbara föräldrar!

Petra sa...

Sa roligt att lasa att det antligen blir av Daniel!! Onskar er all lycka!! Kram

Daniel sa...

Elin - Tack! Härligt att du tror på oss! det här kommer bli så bra! :)

Petra - Tack! Ja!!! Äntligen blir det av! :)

Yvonne sa...

Hej !
Nu är det bra länge sedan jag var inne och läste...ser att det närmar sig nu. Härligt !
Önskar er varmt lycka till med den lilla killen.
Hälsningar från Yvonne i Visby

Daniel sa...

Hej Yvonne!
Tack!!
Kul att du tittar in här och visst händer det häftiga saker nu! :)
Må väl!!!

Anonym sa...

Ni kommer att få skicka ett brev och foton på Noahs nya liv till de kinesiska myndigheterna (om ett år?). Min kompis P hade ett fullt jobb att hitta bilder som INTE kunde tolkas så att hennes lilla dotter var satt i barnarbete. Du vet: julebak eller hjälpa pappa måla garaget, jättemysiga bilder tyckte vi andra. Men verkligheten därborta är något annat! Tankeställare, eller hur... hälsn. Katja

Daniel sa...

Verkligen en tankeställare! Samma sak gällde i vår utredning som socialen gjorde. Där fick det heller inte stå att barnet skulle få hjälpa till att exempelvis laga mat och diska då det kan tolkas som barnarbete.
Bilderna vi ska skicka får heller inte vara när barnet badar eller på något annat sätt är naket då det kan anses som stötande.
Verkligen olika världar!