14 mars 2013

Marathonkroppen borta

Vinterns fokus på styrka istället för löpning har gett önskat resultat och nu har jag fått tillbaka kroppen som jag mår bäst av. Mina nu nästan 80kg är inte optimalt för att springa långt men jag mår bäst med denna kroppen. Jag är också övertygad om att styrketräningen är viktig när man har ms då det händer en massa häftiga saker i kroppen när den få jobba tungt. Lite muskelmassa är heller inte fel att ha ifall jag skulle hamna på sjukhus igen.

När jag fick min diagnos låg jag inne 2 veckor på sjukhus vilket tog hårt på kroppen. Under sjukskrivningen efter sjukhusvistelsen ville jag komma igång så fort som möjligt och gav mig ut på innebandyplanen där jag fick mig en ordentlig väckarklocka. Mina ben bar mig dåligt och jag ramlade mest runt då jag tappat mycket muskler. Det var också detta som fick mig att gå till gymmet för första gången i mitt liv. Jag tänkte att det var bäst att rusta mig för framtiden. Nu är tillbaka där jag vill vara och det gör mig väldigt trygg!


Idag blev det återigen styrka på gymmet följt av lite lätt löpning för att testa foten som började bråka i helgen. Jag hade inga känning under passet och inte efteråt heller vilket bådar gott. Känns det bra imorgon också vågar jag nog blåsa faran över och hoppas det inte kommer tillbaka vad det nu än var som gjorde ont.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Hur menar du att din kropp reagerar på hård träning och styrketräning när du har ms? Intressant att höra mer då jag också tränar och har ms.
/a

Jonna Fartfylld sa...

förstår precis hur du menar, trivs också bäst när jag har mer muskelmassa, även om jag inser att tyngden inte alltid är det optimala för löpning. och andra sidan tror jag det är väldigt skadepreventivt!

Daniel sa...

När det gäller just min kropp så märker jag det mest i min högerarm som jag hade problem med förr. Tränar jag inte styrka på ett tag blir den sämre fast det är inte så påtagligt nu som förr då den kunde bli riktigt "trög".
När det gäller ms i allmänhet har läst och hört från lite olika håll att nervsystemet blir som "motorvägar" när man tränar mycket och signalerna går fram snabbare. Här är jag övertygad om att styrketräning är grymt bra då det händer en massa saker i kroppen.

Myelinet som vår ms vill angripa blir tjockare vilket jag är bra när man har ms. Signalerna tvingas också hitta nya vägar ifall man har fått permanenta skador på nervsystemet vilket gör att symtomen kan lindras. Jag tror det är detta jag märker av i min ena arm som nu är riktigt bra :)

Jag är inte jättebra på att skriva om allt detta och förklara det på ett vettigt sätt så därför skriver jag sällan om det. Vill tipsa dig om ett inlägg som min bloggvän Johan har skrivet. Han är bättre på det här ;)

http://hjarnfysik.blogspot.se/2010/07/spring-din-hjarna-storre.html

Annars tror jag att all träning är bra när man har ms och gärna hård träning som bryter ner kroppen för att sedan återhämta sig. Min teori är att vi har ett rastlöst immunsystem och utsätter man kroppen för påfrestningar får också immunsystemet jobba och kanske kan får annat att göra än att angripa våra nervbanor, Immunsystemet vill ha något att jobba med och där tror jag hård träning är bra. Man ska givetvis bygga upp sig och vila mellan varven också ;)
Jag har dock inga belägg för denna teorin men det är något jag tror på.

Daniel sa...

Jonna - Helt klart! Jag är sällan skadad och jag tror det är för att jag kör mycket styrka för hela kroppen.

Staffan sa...

Första meningen säger väl allt, "kroppen du mår bäst av", det är ju helt perfekt och det är ju det man strävar efter med träningen, att må bra helt enkelt!

Daniel sa...

Så sant Staffan!!!

Snorkkis sa...

Tänkte precis samma som Staffan skrev - där är liksom the zone!

Daniel sa...

Yey! :)