8 mars 2010

8/3 Både bra och dåligt

Jag fick tag i min naprapat idag och han hade tid med mig direkt efter jobbet. Skrev ju i lördags att jag haft känningar i mitt knä och ville kolla upp detta. Fick ett litet dystert besked efter diverse tester, det är min menisk som är lite skadad och hoppar ur läge.

Menisken är tydligen uppbyggd som en lök med flera lager och nu är det yttersta lagret lite skadat som gör att den kan hamna lite fel. Det kan gå att slita den jämn igen med lite övningar som jag fått, blir det inte bra får man gå in och operera med titthål och man kan springa igen efter 3 veckor.

Jag ska nu göra vad jag kan för att se om jag kan få den bra igen på egen hand och sedan ska vi följa upp detta senare i vår. Min naprapat har gett mig klartecken att fortsätta ösa på för detta blir inte bättre av vila. Han vet att jag har bra koll på mig själv så därför ger han mig ganska fria händer att köra vidare. Jag vet nu vad jag ska se upp med och det känns ändå bra att veta vad det är som spökar.

På det hela taget var ändå besöket positivt! Jag har nu gått hos honom i snart 1 år och har inte varit där sen innan jag åkte till New York i höstas. Han konstaterade idag efter diverse tester att jag haft en grym utveckling och han boostade mitt ego med en massa lovord som gjorde mig glad. Jag har riktigt bra med kraft i benen och min stabilitet och styrka på core-biten är kanon. Styrkan jag kör på gymmet är helt rätt och det är bara att fortsätta med detta, jag berättade dock inte om mina lite tokiga coreövningar ;)



Visst vet jag att jag utvecklats med det är riktigt skönt att få höra det på detta viset av en expert. Jag har ju pratat här innan om att jag har ganska taskiga utsikter rent statistiskt pga min sjukdom så att kunna vända den kurvan uppåt känns riktigt bra för psyket. Det är också detta som är huvudsaken med min träning, en strulande menisk kan jag ta lätt som en plätt om jag ser helheten.

Med detta bakhuvudet så sprutade motivationen ur öronen när jag gick därifrån. Det är bara så häftigt att jag kan påverka min egen situation på detta viset genom min träning. Fick nu på kvällen kört lite lättdistans som satte punkt på en lyckad dag trots ett lite tråkigt besked. Det blev ett mörkerpass på 10k och det körde jag UTOMHUS!!!


10 kommentarer:

~●Helena Pettersson●~ sa...

Trist med knät. Tur du fick positiva besked också och kan se det som var bra. :)
Hejar på dig vet du.

Petra sa...

Hur det an ar sa ar det alltid skont att fa en diagnos. Och aven om beskrivningen later ganska tuff sa later det ju som du har en kunnig naprapat som ger dig bra rad. Att du dessutom kan trana bort det (eller undvika vissa saker) gor ju saken battre. Jag hoppas du kan fa bot pa det dar snart, det ar ju aldrig kul att ga omkring och ha ont... Skulle det komma till en operation sa tror jag inte det ar nagot att oroa sig for. Detta sager jag bara for att jag vet 2 personer som har opererat minisken och som har kunnat ga i princip som vanligt samma dag som operationen! Att man skulle kunna springa kort efter en sadan operation betvivlar jag inte.

Roligt ocksa att fa den positiva feedbacken fran honom angaende framsteg i traningen och att du tranar ratt angaende styrka, core osv! Du rockar Daniel men det ar viktigt att hora det aven fran yrkesfolk!

Petra sa...

....jo, en sak till; jag blir alltid sa nervos nar jag ser den dar galna ovningen (och likadant den dar du hanger uppe i takbjalken flera meter upp!!)! Jag forstar att du ville morka det for naprapaten! Finns det inget annat mindre farligt du kan gora??? :)

Anonym sa...

Hej. Inte kul med meniskskada. Jag själv har bara en halv minisk kvar i högra knät och har hela tiden varit medveten om att det kan bli ett bakslag för mig. Men inte än så länge. Dock har jag haft liknande problem att det känns som om knät ska låsa sig iblan men bara ibland. Det hände senast i höstas och således inte kännt något på ett halvår. Måste ha varit något som din naprapat beskrev och det är borta nu.

Håller alla tummar för att du slipper operation.

b sa...

Har haft tur med skadebekymmer.
Det som krånglat hos mig är mina benhinnor men det är oftast bra.

Hoppas du slipper operation.

Vi hade en lärare på högstadiet som hade MS. Hon satt i rullstol. Jag undrar om MS idag innebär att man kan "röra sig som vanligt"?

Daniel sa...

Helena - Man får ju ta med sig det positiva ;)
Tack för du hejar!!! :)

Petra - Felet finns ju där så det är lika bra att få en förklaring på det och gå vidare. Har haft känningar av det sen januari men inte trodde jag att det var menisken. Skönt ändå för jag har inte gjort något fel trots att jag inte uppmärksammat det mer. Det finns ju också en lösning som tur är ;)
Den där övningen gör jag inte så ofta så oroa dig inte ;)

Peter - Tack för du håller tummarna! Jag hoppas mina övningar ska få bort skiten, skönt ändå att jag får fortsätta träna :)

b - Benhinnorna har jag hört ska vara jobbigt, har varit skonad från det som tur är :)

MS idag är nog nästan som förr, medicinerna bromsar till viss del men fortfarande hamnar många i rullstol, det kan gå ruggigt fort också. Har träffat patienter som hamnat i rullstol nästan över en natt.
Man ska också tänka på att många som sitter i rullstol kan gå till viss del. Dom använder det som ett hjälpmedel då det kan ta enormt på krafterna att ta sig runt. Bättre att använda den energin till annnat då. Nervskadorna gör att ms-sjuka förbrukar mer energi än friska då signalerna hela tiden få ta omvägar pga skador på nerverna.

Sen är denna sjukdomen så olika för alla som drabbas, man behöver inte hamna i rullstol och många kan nästan leva ett helt normalt liv.

~●Helena Pettersson●~ sa...

*tummen upp för din förklaring till b*

Pernilla Hult sa...

Bra jobbat!

Mörkerlöpning är hur mysigt som helst =)

Var rädd om knät!

Sofie RW sa...

Pust, den övningen såg riktigt tuff ut, och det syns ju att du har enorm bålstabilitet!

Trist med menisken, men som Petra skrev, så är det ju bra att ha en diagnos, och att du kan ösa på och vid lämplig tidpunkt kanske planera in en operation. Förstår att du imponerade på naprapaten med din fysik; surfa lite extra på den vågen.

Daniel sa...

Helena - Inte så lätt att förklara den här mysko sjukdomen alltid ;). Bra att du gillade förklaringen :)

Pernilla - Mörkerlöpning är riktigt mysigt! Jag lyssnar på knät!

Sofie - Jag blir alltid så peppad när jag varit hos honom. Han är verkligen jätteduktig och tar sig tid åt sina "kunder". Har lärt mig jättemycket av honom.

Jag hoppas menisken ska hålla till Stockholm så kanske jag tar en operation i sommar om det skulle behövas. Nu vet jag vad som är fel och det känns bra. :)