28 juni 2010

28/6 Rolig och tuff stege

Efter en skön dag på stranden blev det en kväll med intervaller, 7x1000m stod på schemat. Detta bytte jag istället ut mot en intervallstege a lá Spring-Therese. Hon tipsade om denna i en intervju på Marathon.se och jag tyckte den lät spännande. Har ni inte läst intervjun så gå gärna in och gör det, jag tycker Therese är väldigt inspirerande och har en sådan skön inställning till löpningen.


Jag programmerade min Garmin med intervaller på 2x5min + 2x4min + 2x3min + 2x2min + 2x1min, pauserna blev 1min joggvila. Låter kanske inte mycket på pappret men detta ger hela 30min löpning i hårt tempo. Värmde upp 3km innan jag gick loss på intervallerna, tanken var att hitta flyt i början för att sedan utmana mer på intervallerna i mitten. Samtidigt som intervallerna blev kortare skulle tempot ökas, något som var väldigt tufft då jag som alltid har en tendens att gå ut för hårt.

För huvudet funkade detta jättebra, desto längre passet fortskred desto kortare blev intervallerna och det sporrade verkligen mig. Något som dock var tufft för huvudet var att köra intervallerna på tid, brukar alltid köra på distans och "trösta" mig med att desto fortare jag springer desto kortare varar det jobbiga. Dessa tankegångarna lyckades inte rubba tiden hur gärna jag än ville, desto längre jag kom i intervallen desto lååångsammare tickade sekunderna.

Passet gick dock bra, hade lite tufft att hela tiden öka tempot men jag tror effekten av passet blev detsamma, jag gav verkligen järnet idag! Här är snittempo och distans för varje set av intervaller.

2x5min 2x1330m @ 3:45min/km

2x4min 2x1110m @ 3:36min/km

2x3min 2x840m @ 3:35min/km

2x2min 2x560m @ 3:34min/km

2x1min 2x320m @ 3:11min/km

Detta blev ett grymt pass när det gäller kvalitet, 30min "intervalltid" där jag körde på max och sträckan under intervallerna blev hela 8320m. Totalt med uppjogg, joggvila och nerjogg blev det 14km och snittet för hela passet blev 4:20min/km inkluderat joggvilan. Jag var toknöjd efter passet och detta kommer jag göra om mååånga gånger igen. Tack för tipset Therese!!!

Varm, nöjd och genomsvettig!
Underbar känsla efter lyckade intervaller!

5 kommentarer:

Staffan sa...

Tufft pass med tuff fart!! Vilade du 1 min mellan varje repetition eller bara mellan varje 2 minuters block? Ska prova detta någon gång!

jag har tagit det lugnt med bloggandet några dagar nu, behövde en paus från datorn några dagar :-) men sprungit har jag ändå gjort :-)

Spring-Therese sa...

FANTASTISKT BRA SPRUNGET! Verkligen kanonbra genomfört pass Daniel, och vad roligt att du hade kul och kände dig så nöjd efteråt. Bilden längst ner talar för sig själv. Härligt att se och härlig läsning! Tack också från hjärtat för de fina orden.

Må gott och njut av solskenslöpningen,
T

Daniel sa...

Staffan - Klart du måste testa! Jag körde joggvila på 1min rakt igenom hela passet, alltså både i intervallblocken och mellan.
Ta det lugnt med bloggandet, ibland kan det vara skönt och välbehövligt med en paus, kul att du springer på ändå ;)

Therese - Tack! och tack igen för ett roligt pass! Kände mig smått galen och glad efter passet vilket säkert syns på bilden ;)
Njut själv av det fina vädret och hälsa mannen din!
Kram!

Therese sa...

Jävlars vad tufft det verkade! Och vilken fart du fick upp!! Det där passet skriver jag upp i huvudet och gör ett försök att trycka in det nånstans i mitt schema. Verkade hur roligt som helst!

Daniel sa...

Klart du ska testa detta passet Therese! Tufft men roligt och trots allt "lätt" för huvudet. ;)
Jag kommer byta ut en del av mina intervallpass mot detta.