16 aug. 2010

16/8 Utan serievila


Kroppen var med mig idag igen så jag körde vidare efter mitt schema som för dagen ville att jag skulle köra 12x400m. Normalt brukar det finnas serievila så det blir typ 3x4x400m men inte idag, det var bara ett enda jobbigt block på 12st tuffa intervaller med 60sek vila i pauserna.

Värmde upp under 4km och kroppen svarade fint vilket gladde mig, öste sedan på med intervallerna med målet att hålla dom under 80sek. Det gick bra i början med blev tuffare och tuffare. Problemet var inte trycket i benen utan det var bristen på syre, luften är fortfarande väldigt tung och kvalmig vilket gör att det känns svårt att få syre. Det är en ny erfarenhet för mig och jag trodde inte att den här luftfuktigheten skulle göra så här mycket när det gäller prestationen.

Intervall Nr 10 blev riktigt jäkla tuff och jag var beredd på att hoppa av passet där, andningen blev väldigt okontrollerad och stötig. I pausen försökte jag tänka om och se det som en liten utmaning istället, skakade loss lite och försökte slappna av ordentligt samt andas med magen. Tog med mig detta tänket in i intervall Nr 11 och det gick riktigt bra igen vilket sporrade mig, sista intervallen kom och även den gick nu lätt medan jag fokuserade på andningen. Det syntes också när jag kollade pulskurvan efter loppet, inför sista intervallen fick jag ner pulsen 10bpm mot pausen inför intervall Nr 10.
Kul och jag fixade att hålla alla intervallerna under 80sek!


Detta ska jag ta med mig i backträning till Lidingö och verkligen försöka återhämta när det det går utför och bara låta kroppen rulla på avslappnat och fint. Jag brukar normalt jobba mycket på det här med att slappna av men idag blev lite av en "A-HA-upplevelse", det finns nog mycket mer att hämta här. Spännande!

Dagens tider.
Körde även 5km lugnt efter intervallerna för att
få in lite distans i passet.


11 kommentarer:

Anna (Orka mera) sa...

Kul att det var någon som fick till det på intervallerna idag :)

Bo sa...

Hej Daniel!

Jag har nu läst igenom hela din blogg, hittade hit efter Kåsebergaloppet, och jag är otroligt imponerad av din målmedvetenhet och envishet!

Var kan jag hitta information om olika träningspass att lägga i min Garmin? Har lite problem med att köra mina intervall fullt ut "på känn".

Lycka till på Lidingö!

/Bosse

Andrej sa...

Imponerande! Jag blir inte minst imponerad av att se och läsa om hur grundligt du värmer upp. Jag är själv (trots att jag skäller på mig) otroligt slarvig med uppvärmningen när jag springer.
PS: Jag läste att två stycken dog under midnattsloppet, tydligen främst pga luftfuktigheten. Läskigt.

John sa...

Du är grym Daniel! Bra gjort! Tack för tipset med intervallstegen. Det gick ganska bra, men jag saknade en pulsklocka liknande din.
Själv börjar jag bli lite nervös inför Lidingö. Har ju aldrig sprungit så långt, särskilt inte i kuperad terräng. Får öka på långdistanspassen ordentligt efter Midnattsloppet på lördag.

Daniel sa...

Anna - Fast jag fick ju dubbelt så lång vila som dig. Det är ingen snäll coach du har ;)

Bo - Hej! Kul att du hittat hit och att min blogg intresserar dig. Visst är jag envis! ;)
Vill du ha tips på pass så gå in på marathon.se och kolla under fliken "träning". Där finns färdiga program för olika distanser och måltider. Själv kör jag ett 1:20+ för halvmaran just nu. Använder det som "ryggrad" till träningen inför Lidingö och har modifierat det en aning.
Det kan vara lite lurigt att programera Garmin för avancerade intervallpass med setvila och annat. Hör bara av dig om du skulle få problem så kanske jag kan hjälpa dig.

Andrej - Man är ju inte 20år längre ;) så jag behöver bli riktigt varm för att inte skada mig på intervallerna. Jag kör dom mestadels på grusväg också för att det inte ska slita för mycket.

Det var väldigt läskigt med midnattsloppet och fuktigheten, jag hade det i bakhuvudet när jag var på väg att bryta passet vid intervall Nr10. Man har ju hört att folk stupat på längre distanser som marathon och annat men på millopp var något nytt för mig, det gick ju dessutom på kvällen utan solen som stekte. Man ska nog inte underskatta den här luftfuktigheten...

Daniel sa...

John - Tack! Roligt att du testade stegen! Den är riktigt bra och ger lång intervalltid. Jag fick ju tipset av den snabba Therese, hon blev ju 3:a bland svenskorna på Stockholm Marathon så den gör nog nytta ;).
Rekommenderar starkt att skaffa en Garmin eller liknande som du kan programmera in dina pass i. Det blir roligare och man slipper tänka så mycket och kan koncentrera sig på löpningen istället för tekniken ;)
Kör lite långpass på över 20km nu sista veckorna innan LL så kommer du vara bra förberedd. Även om du inte sprungit så långt innan så tycker jag LL går ganska fort och distansen känns inte så lång. Det är ju backar och andra löpare som man måste se upp med vilket gör att det aldrig blir långtråkigt. Kilometerna bara rinner iväg! :)

Joel R sa...

Jämna fina intervaller! Använde du varning i klockan om du låg under en snittfart på 3:20/km eller fick du till dem ändå?

Jag tycker att det funkar kanon att programmera klockan och tycker inte att det är så svårt. Enda gången jag misslyckats var när jag skulle göra ett maxpulstest, där gjorde jag en del missar som sabbade hela testet.

John sa...

Känns skönt att höra! Det får bli en Garmin så fort kassan fyllts upp efter semestern :).

Daniel sa...

Joel - Jag körde bara på känn och kollade efter varje intervall så att jag låg på rätt sida. Tycker det kan vara lite stressande med det där pipandet ;) dock en bra funktion.
Har lärt mig programmera nu och det är faktiskt inte så svårt när man väl fått grepp om det :)

John - Det brukar var så efter semestern ;) När du funderar på att köpa så kolla gärna in www.brc.se Dom brukar ha bland dom bästa priserna, snabb leverans och bra service. Dom har också en "fysisk" butik här i Malmö och är duktiga.

Joel R sa...

Håller med, på kortare intervaller så spelar det ju heller inte så stor roll. Känslan duger gott.

Daniel sa...

Precis Joel! Tror det är bättre att använda den där funktionen på trösklar och längre intervaller. Gillar det speciellt för trösklarna, måste tillägga att klockan är riktigt grym nu när man lärt sig de flesta funktionerna :)