2 aug. 2010

2/8 En vecka till

Den här veckan blir återigen en ganska tuff vecka med mycket kvalitet och nästa vecka blir det lite lugnare för att låta kroppen hämta hem lite. Passar också bra då det är tävling på lördag nästa vecka, Kåsebergaloppet ute på Österlen är det som gäller då. Börjar redan känna mig laddad för tävling igen vilket är toppen för motivationen, jag känner att jag är tillbaka på allvar nu efter svackan för en vecka sedan. Kroppen känns grym även idag efter gårdagens långpass, brukar normalt vara lite stel och sliten min inte idag. Det är dock vilodag idag och den håller jag hårt på, viktigt att inte lura sig själv och rusa på för mycket.

Var riktigt giftig på förra årets Trelleborgslopp
som slutade med nytt pers, hoppas på något liknande i år!

Ett annat lopp som snart också ska springas är Trelleborgsloppet som går av stapeln den 28:e denna månaden. Igår på den lilla löparträffen blev jag "uppraggad" till lagtävlingen så på Trelleborgsloppet kommer jag springa för Träningscentret i Trelleborg. Kul med lite lagtävlan också!!!

Vad gör jag då när jag har totalvila? Jo jag kör rehab med min stick och foamroller! Jag har pratat om dessa fantastiska redskapen många gånger förr här på bloggen men här finns kanske lite nya läsare så jag gör det gladeligen igen, det är verkligen bra övningar som jag tycker alla löpare borde testa. En "stick" kan vara lite svår att få tag på här i Sverige men det går nästan lika bra med en vanlig brödkavel för vader och benhinnor. Se bara till att kvalen har ett kraftigt handtag så ni kan ta i ordentligt utan att den går sönder.

Man behöver heller inte vara löpare för att dra fördel av dessa övningarna, efter en lång dag på jobbet kan det också vara skönt att ge benen en omgång för att få igång cirkulationen. Jag förmodar att här finns några läsare med samma diagnos som mig och har ni problem med spastisitet så testa gärna en brödkavel/stick för musklerna. Jag har inte själv problem med detta men jag vet dom som testat och tycker det funkar bra.

När man kör med foamrollern eller "sticken" så är det viktigt att hitta hotspots/triggerpoints eller dom "små guldkornen" som Anna kallar dom. ;) Ni vet när ni hittat rätt för det känns och då kör man lite extra på dom ställena så man får loss skiten. Här är lite filmer på övningarna jag kör...

Vaderna



Benhinnorna



Låren



Foamrollerövningar, den där på utsidan av
låret är grym för ITB:n och kanon att förebygga
löparknä med. Jag gör den varje dag.




3 kommentarer:

Andrej sa...

Hej!
Hittade hit genom en annan blogg och fastnade. Min svärmor hade MS men hon vägrade träna eller göra något annat. Det känns bra att läsa om någon som kan leva ett "normalt" liv trots MS.

Staffan sa...

Kollade på klippet om shin splints/benhinneinflammation, men han masserar ju på helt felt ställe med "pinnen" för att behandla benhinneinflammation??

Daniel sa...

Andrej - Hej! Roligt att du hittat hit! Jag tror ju mycket på det här med träning för att bromsa förloppet, gärna hård träning om man kan. Har mått bra nu i snart 3 år efter min diagnos och jag hoppas det beror mycket på att jag tränar.
Tråkigt att din svärmor också drabbades av detta, ingen rolig sjukdom som kan slå vädligt hårt när man minst anar det...

Staffan - Mr Borland är kanske lite "onormal" han har ju sprungit 63 marathon på 63 dagar ;).
Själv har jag aldrig haft några problem med benhinnorna så jag kan inte så mycket om det, jag går bara loss med sticken där jag tycker det behövs. Så som han visar i videon brukar dock få loss en hel del spänningar...