12 sep. 2010

12/9 Pustar ut

Det går mycket förkylningar på mitt jobb just nu och igår var jag rädd att det var min tur. Jag brukar ofta ha problem med bihålor och irriterade slemhinnor utan att det är någon förkylning på gång men igår trodde jag det skulle bryta ut en riktig förkylning då jag även hade fått lock för öronen.


Ställde in mitt lätta distanspass och åkte till apoteket för att proviantera. Fick sköljt ut skiten och det värsta släppte på en gång. Senare på kvällen var vi på en konsert där jag stod och pratade med vännerna under hög volym. När jag kom hem mitt i natten var jag riktigt hes och det gjorde ont i halsen. Visste inte om det var förkylningen eller om det bara var att jag tappat rösten?

Till min glädje så var skiten borta när jag vaknade nu på morgonen så jag hade turen på min sida att det bara var lite irriterade bihålor även denna gången. Jag drog därför iväg på min lätta långdistans och kroppen kändes kanon igen.


Jag sprang min egen lilla platta halvmara som går igenom hjärtat av Söderslätt. Man springer bland typiska skånska idyller med fina gårdar och pilträd. Här är det riktigt platt och utsikten milsvid med många kyrkotorn som sticker upp lite varstans. På Söderslätt ligger också byarna tätt, så tätt att Carl von Linné under sin skånska resa för drygt 250 år fick räkna dom kyrktorn han såg samtidigt på båda händernas fingrar.

Efter 14km på min runda kommer man förbi något som heter Idala Gård.
Ett ställe som varmt rekommenderas om ni har vägarna förbi.


Idag skulle passet vara lätt så jag bara rullade på i ett skönt tempo och hastigheten hade ingen betydelse. Den här tunga och klibbiga luften som vi hade för några veckor sedan var tillbaka men det gjorde inget idag då det skulle vara lugnt. Jag avslutade passet på lätta ben och 21,1km avverkades på 1:36:32 med en snittpuls på 140bpm och max på 152bpm.

Jag var jättenöjd med passet och det är roligt att jag kan hålla dessa tiderna på en halvmara trots att jag kör lugnt. Förra årets PB på denna distansen sattes just i september på 1:33:08 och nu 1 år senare ligger jag nästan där när jag kör lätt på träning. Fint kvitto på att träning ger resultat och jag är riktigt spänd på vad jag skulle kunna sätta på en halvmara idag?

Nu är det ju dock Lidingö som gäller och detta var också sista långpasset i mitt program. Nu väntar nästan bara fartpass och nedtrappning vilket känns skönt. Veckan som varit innehöll 52km löpning och 80min styrketräning, en ganska lugn vecka då jag redan börjat trappa ner lite på volymen inför Lidingö. Jag ställde ju också in gårdagens lätta distans av säkerhetsskäl vilket gjorde att det blev lite mindre volym än planerat. Allt känns kanon och jag är väldigt glad att jag slapp förkylningen, nu ska jag dessutom laga världens godaste Spaghetti Carbonara :)

6 kommentarer:

Ingmarie sa...

Verkar som om var och varannan har däckat. Jag har slutat vara sjuk så jag oroar mig inte. ;-)Fortsätt skölj näsan, sprita händerna och ät D-vitamin. Bra pass du fick!

Mikael Björk sa...

Vad kan man göra på Idala gård? Fika? Kolla grisar?

Gött att kunna jogga sig igenom en halvmara på 1:36. Det är inte så illa pinkat. ;-)

Daniel sa...

Ingmarie - Visst ska jag göra det! Kommer göra allt för att inte bli dålig nu sista veckorna. Vi kör också fortfarande med handsprit på gymmet sedan gris-hysterin. Kanon! :)

Mikael - Om du klickar på namnet kan du se vad man kan göra. Något gris-safari finns nog inte men man kan äta, handla, sova och dricka gott vin där :)
http://www.idalagard.dk/

John sa...

Fantastiskt bra tid med en så låg puls! Du blir riktigt giftig på LL!
Själv går jag omkring och funderar på vad jag skall ha för skor. Det är ju första gången men jag tror att en stabil sko är att föredra därför lutar det åt Asics Kayano.

mikael sa...

Det är fullt av förkylda människor på jobbet.
Trodde jag skulle trilla dit inför min halvmaradebut i Stockholm.

Jag lyckades klara mig och gjorde personligt rekord istället.
(Inte så svårt kanske eftersom det var min första tävling någonsin på distansen)
Fast jag är ändå mycket nöjd med tanke på förutsättningarna med skada och sjukdom det här året

Daniel sa...

Johan - Jag hade kört med dom skorna du trivs i bäst när du kör långpass. Även om det heter "terränglopp" så är det fint underlag och vanliga löparskor funkar kanon. Skulle det bli ösregn kanske man kan överväga terrängskor med lite bättre fäste om man vill dra på ordentligt utför.

Mikael - Skönt att du klarade dig och fixade loppet galant. Tips för att hålla förkylning borta är att boosta sig lite extra med d-vitamin. Tycker det funkar toppen för mig :)