14 sep. 2010

14/9 Både sött och salt


Började dagen med att ta tag i det salta och åkte ner till sjukhuset för dom där viktiga proverna. Jag gillar verkligen inte sjukhus och att det dessutom var riktigt höstväder för dagen bidrog till ångesten. Fick tagit alla prover och efter diverse pappersexercis kom jag där ifrån illa kvickt. Nu får jag vänta upp till 6 veckor innan alla provsvaren är inne och sedan ska jag in för "besiktning" någon gång i höst. Inget roligt men jag ser fram emot när min neurolog ska testa benstyrkan. Har inte träffat honom på snart 2 år och det har hänt en hel del med mig åt det positiva hållet. Hoppas han har mjuka väggar för jag har bra schwung i mina ben! :)

Efter besöket fick jag väga upp det salta med lite sött och åkte därför till gymmet. Körde benstyrka i 20min och sedan blev det den där grymma stegen som Therese tipsade om i somras. Tänkte det kunde vara roligt att köra den kontrollerat och verkligen öka tempot systematiskt allt eftersom intervallerna blev kortare.

Jag körde alltså 2x5min + 2x4min + 2x3min + 2x2min + 2x1min med 60sek gåvila rakt igenom. 5:orna började jag på 15km/h och sedan ökade jag 1km/h för varje set så att jag avslutade 1:orna i 19km/h. Var lite rädd för att stegringen skulle bli för tuff med det höll hela vägen trots att 3:orna i 17km/h blev något av det jobbigaste jag gjort på ett bra tag. Vill också tillägga att den här stegen ger hela 30min intervalltid vilket jag gillar skarpt!

Tempot var inte lika högt som när jag brukar köra ute men ansträngningen var densamma och kanske även mer. Jag tycker det är jobbigare att köra på löpband än att köra ute. Vissa säger att man får hjälp av bandet men det där förstår jag inte, bandet strävar ju bakåt när man vill ha kraften framåt. För mig känns det som att kraften i frånskjutet följer med "rullet" i bandet bakåt och det blir mer som man trampar vatten. Jag skulle uppskatta att 4:00 tempo (15km/h) på löpband motsvarar 3:50 tempo utomhus, det känns så i ansträngningen. Visst har man inget luftmotstånd inomhus men det brukar jag kompensera med att alltid köra i 1-2% lutning, detta ska också ge en bättre hållning på löpbandet enligt vissa. Sammanfattningsvis så ska man nog se löpband som just löpband och inte jämföra det för mycket med att springa ute...

Oj vad jag snöade in mig på detta nu då! ;) Så här nöjd och varm var jag efter dagens pass i alla fall...

8 kommentarer:

Thomas sa...

Ja det där med löpband känner man igen, det är verkligen annorlunda.
Rätt tråkigt om du frågar mig, och omöjligt att få en riktig "Löpkänsla".

Andrej sa...

Det där med 1 grads lutning tycker jag är skönt för löpsteget.

Löpning & Livet sa...

Vet inte vad neurolgen gör för tester, men jag ser framför mig hur han flyger in i väggen för att du är så mycket starkare än han tror, haha :)

(Ps: det var en bild från i vintras jag hade i bloggen idag, riktigt så frusen är jag inte :) )

Ingmarie sa...

Sex veckor är LÅNG tid! Du hinner väl precis glömma besöket så ska det dras upp på nytt...

Håller helt med ang. löpbandet. det ÄR jobbigare.

LOPARJANNE sa...

Tror att de som säger att man får hjälp av löpbandet är de som inte orkar... Någon sa att det är bara att "hoppa med" och inte tröttsamt på något sätt...
Bra jobbat på bandet!

John sa...

Söta väger snabbt över och efter en liten stund finns det inget salt i tillvaron :).

Tack för tipset med Sport Tracks. Dessvärre hittar jag inte exakt vad jag skall ladda ned. Det finns massor av gratis plug-ins av olika slag. Vilka använder du? Jag antar att det är där du får dina fina diagram.

Bra jobb på rullbandet! Jag borde nog tacka Therese också för de där intervallerna är grymma :).

Anonym sa...

Sjukt bra jobbat! Låter som en rolig stege det där kanske ska prova den

Daniel sa...

Thomas - Japp! Känslan blir aldrig densamma fast jag gillar köra löpband på kvalitetspassen. Långpass har jag testat en gång och det var tråkigt...

Andrej - Det känns mycket mer naturligt och man får nästan automatiskt fram höften där den ska vara.

Andréa - Han brukar be mig hålla upp benen i vissa lägen och hålla emot när han pressar för att se om hjärnan kopplar som den ska. Jag kan säga att sigalerna mellan mitt huvud och benen är som rena fiberoptiken just nu :)
Skönt med mössan, trodde nästan att det redan var dags...phhuuu ;)

Ingmarie - Det är tydligen ganska avancerade prover och det är bara Karolinska som kan analysera dom. Fast jag har gott om tid ;)

Janne - Jag tror det kan ha stor betydelse vilket löpsteg man har på bandet vilket gör att upplevlesen blir så olika. Rullar man mycket över hela foten kanske bandet hjälper till på något vis?

John - Man behöver både sött och salt i tillvaron! :)
Kan inte se vilket version av SportTracks jag anävnder på datorn jag står på just nu, jag återkommer... Du kan få fina diagram även på Garmin Connect.
Har sett att du också kör samma stege och visst är den grym! :)

Julle - Testa gärna! Det jag gillar är ju att intervallerna hela tiden blir kortare och att man måste öka tempot hela tiden. Det blir både tufft för kroppen men samtidigt lätt för huvudet. Mitten-partiet är värst och 2:orna och 1:orna brukar gå av bara farten :)