3 jan. 2011

Fördomar

Råkade ut för en situation igår när jag var i affären där jag träffade på en gammal arbetskompis. Har inte träffat honom sedan jag bytte jobb för 5år sedan och han såg lite förvånad ut över att jag var på benen. Ställde också lite märkliga frågor som om jag fortfarande jobbade och min fru förstod inte först varför han sa sådär förrän jag förklarade lite efteråt.

På mitt gamla jobb vet dom att jag är sjuk, dom tror kanske inte att jag jobbar längre och att jag mår dåligt när jag i själva verket är i mitt livs form. Jag jobbar i en väldigt liten bransch där "jungeltelegrafen" går fort och det är inte riktigt bra ifall bilden av mig blir helt felaktig. Jag jobbar fullt tid och är bra på det jag gör och har bara varit borta från jobbet 1 dag sedan jag blev sjuk för 3 år sedan, det var heller inte pga min sjukdom utan för att jag mådde illa.

När det gäller gamla vänner som jag tappat kontakten med så gör det inget vad dom tror och en del har jag också själv valt att inte ha kontakt med då jag sorterat bort en hel del energitjuvar sedan jag blev dålig. Jobbet där emot är fortfarande väldigt viktigt för mig och jag trivs med det jag gör så det är inte bra om folk i branschen har en felaktig bild av mig. Tror jag måste jobba lite på detta....

När det gäller ms så finns det väldigt mycket fördomar och missuppfattningar, alla är inte jättedåliga och många lever helt normal liv trots sin sjukdom. Viktigt att veta detta både för friska och för oss sjuka som ibland ser allt det mörka som sjukdomen för med sig. Det går att leva med detta!

En bra låt med en bra video...

9 kommentarer:

Thomas sa...

Okunnigheten om MS är enorm, själv trodde jag tills för något år sedan att det var en muskelsjukdom.
Och sedan jag började följa din blogg har jag lärt mig otroligt mycket mer! :-)

Anonym sa...

Kul att du tog upp detta.

Har inte kommit ut ur garderoben på jobbet. Just på grund av fördomar och att jag inte orkar ta på mig uppgiften att utbilda folk i MS olika ansikten.

En kurator tyckte att jag skulle vara "öppen" om min MS på jobbet. Tror inte det. Jobbet är jobbet. En mycket viktig del av mitt liv där jag vill vara i kontroll över hur jag uppfattas.

Annat är det med nära och kära. Där är alla garderobsdörrar öppna.

Håkansson

Daniel sa...

Thomas - Det är bra om min blogg kan vara till hjälp att upplysa lite om sjukdomen. Har full förståelse för missuppfattingarna då det är en mysko sjukdom. Lite drygt bara när någon tror att "loppet är kört" nu efter min diagnos. Det är långt ifrån kört för mig! ;)

Håkansson - Känns det rätt så ta inte upp det tycker jag för det kan ligga en i fatet. Det beror givetvis också på din situation på jobbet och vad exempelvis cheferna har för inställning. Vissa verkar ha bra förståelse medan andra bara ser det som en balastning att ha en anställd med ms-diagnos.
Själv var jag väldigt dålig när jag fick min diagnos och låg inne på sjukhus och var borta från jobbet ett tag så det blev ganska naturligt att berätta vad jag råkad ut för. Om det var rätt eller fel vet jag inte riktigt?

Sofie RW sa...

Ja det är säkert en stor okunskap om diverse diagnoser som snurrar. Jag har lärt mig väldigt mycket när jag läst din blogg som jag inte visste förut och har genom att läsa här bättre förståelse för en vän till oss som också has ms; och som födde barn för ca. 6 mån sen :) .

Mycket bra video!

Andrej sa...

Samma här Daniel: jag hade en klar och tydlig bild av MS genom min svärmor. Den bilden har du vänt upp och ner på.

Ingmarie sa...

I nöden prövas vännen och det stämmer så enormt bra. Men i nöden kan även nya vänner komma!
Okunskap är en av vår tids absolut största faror. Ännu en anledning till att din blogg är så viktig!
den här låten är en av mina absoluta favoriter. Får rysningar varje gång. Och tårar i ögonen.Ännu mer när jag ser videon....

Daniel sa...

Sofie - Trevligt att höra att min blogg kan vara till nytta! Tråkigt att er vän också drabbats av detta, hoppas allt går bra! Roligt med barn!

Andrej - MS har lika många ansikten som dom som är drabbade och jag har turen att må bra. Vet inte om jag ger en "rättvis" bild av sjukdomen men jag tycker det är bra att det kommer fram att man kan må bra med sjukdomen. Själv fick jag en ganska dyster bild när jag fick diagnosen för 3år sedan och trodde nästan jag borde varit sjukpensionär vid det här laget. Istället mår jag bättre än någonsin! :)

Ingmarie - Så bra sagt! Visst har man fått nya vänner trots att man "sorterat" bort och tappat vissa.
Klockren låt och video!!! :)

Sara sa...

Instämmer i att jag lärt mig mycket om MS sen jag träffade dig och började läsa din blogg. Och att loppet skulle vara kört är ju bara struntprat. Självklart kan det vara olika för alla, men du ser i alla fall ut som hälsan själv och jag har knappt träffat ett mer sprudlande enegiknippe än du.

Daniel sa...

Tack för dom orden Sara! Det är olika för alla men loppet är aldrig kört oavsett!
Man ska heller inte måla fan på väggen i onödan för det finns en risk att man sitter där som ett fån på äldre dagar och inser att allt det där hemska aldrig inträffade och att man oroat sig i onödan ;)