27 jan. 2011

Formtest

På lördag är det exakt 10 veckor tills jag ska springa första halvmaran för året där jag kommer göra ett försök att gå under 1:23. Idag stod det därför 10km snabbdistans i tävlingsfart på mitt schema för att få lite koll på min form och för att se lite vad jag behöver jobba på nu sista 10 veckorna innan start.

Solen sken fint när jag gick av mitt morgonskift och det var klarblå himmel, dessutom hade jag ben som verkligen ville springa med en vilodag i ryggen och allt kändes perfekt. Tog på mig racers och värmde upp med 2km jogg följt av stretch och lite stegringslopp. Satte min kamera i en snödriva för att försöka få en bild till bloggen under stegringsloppen men jag blev bara en prick på horisonten, ni ser nog ändå att det var kanonväder med barmark och allt ;)


Drog igång mitt pass med mål att få upp pulsen över 160bpm och sedan bara hålla i hela vägen. Benen trummade på fint och tempot var högt men jag kunde inte få upp pulsen utan att det blev för tufft för benen. Först vid 5km lyckades jag få upp pulsen över 160bpm men jag var nöjd för det gick ganska fort ändå. Tanken var ju att detta passet skulle vara ett test och jag drog slutsatsen att jag i dagsläget har en stark "motor" men benen är nog lite "underdimensionerade".

Det märktes också på slutet av passet då baksidan av låren började blir sura trots att "motorn" fortfarande var stark, här har jag verkligen något jag måste jobba på! Det kan också vara att baksidorna hade en dålig dag men jag har märkt tendens till detta under dom senaste kvalitetspassen också så baksidorna måste verkligen bli starkare och segare nu sista veckorna. Detta var nog det viktigaste jag lärde mig av dagens pass!

Med sura baksidor på slutet av passet ville jag heller inte pressa max och "tvinga" fram något med risk för skador i kylan. Stannade ändå klockan med ett leende vid 10km för jag hade trots allt fått till ett grymt pass, jag gjorde sub39 vilket jag aldrig gjort på träning innan och det känns verkligen som att jag höjt mig ett snäpp med senaste tidens träning. Nu ska det jobbas vidare och det här känns riktigt bra inför säsongen som kommer!

Dagen avslutades med ett sent styrkepass tillsammans med min fru, benen fick naturligtvis vila men annars blev det ganska tufft för överkroppen och passet avslutades med 30min Powerplate. Den där stretchen på plattan är verkligen kanon efter tuffa pass och benen känns fortfarande fina och pigga!

Statistik från dagen
13 kommentarer:

Adam Crona sa...

Ser jättebra ut. Vilka tider =) Där har jag långt kvar. Vi ses i Trelleborg iaf vid starten och i mål =)

Olov sa...

Hej Daniel.
Men det kortet var väl bra, vilket superväder.
Härligt att formen är på topp.
Olov

hempa sa...

MAGISKT! Snacka om skönt besked efter formtest! :-)

Ingmarie sa...

Jag hade varit typ halvvägs när du var klar. Snyggt!

Andréa sa...

Sura baksidor eller inte; imponerande tycker jag!

Daniel sa...

Adam - Visst ses vi i Trelleborg!

Olov - Fast jag hade gärna själv varit med på bild också ;). Ville inte göra fler försök med kameran med risk för att bli kall och stel av att stå stilla ;)

Hempa - Det ver verkligen ett skönt besked detta! Kan jag bara hålla mig skadefri nu ser det bra ut :)

Ingmarie - Nejdå! Jag hade säkert fått flåsa dig i ryggen och fått fin draghjälp. Jag sprang mestadels på grus också och det är ju "ditt" underlag ;)

Andréa - Om 10 veckor ska dom där sura baksidorna vara borta. Kanske inte vid målgång för då ska allt vara surt!!! ;)

Staffan sa...

Hepp!! Sub39 bara sådär själv på träning. Som sagt, det kommer att gå undan i år, sura baksidor eller inte! Riktigt bra kört Daniel!

Anna (Orka mera) sa...

Tjohhhooo. Vilken form! Med osura baksidor kommer du ju vara i mål innan du hunnit starta :)

Mikael Björk sa...

1:23, alltså!?!? Håll i hatten. Vad ska jag då sätta för mål? Du får vänta på mig i målet. Som vanligt. :-)

Mikael Björk sa...

Jag hade tänkt SUB95, men det verkar ju vara fegt jämfört med dina högt satta mål.

Daniel sa...

Staffan - Tack! Måste hålla ett tempo under 3:56min/km för sub 1:23 vilket känns lite tufft trots allt men utan skador på vägen tror jag det kan gå. Sedan finns det ju fler halvmaror längre fram på året så det är ingen stress ;)

Anna - Hoppas det! :D

Mikael - Loppet jag satsar på om 10 veckor är Heleneholms halvmarathon. Ska du också springa det?
Banan är snabb så jag tror du kan göra sub90 :)

Mikael Björk sa...

Hmmm... Jag bara förutsatte Sydkustloppet - gjorde ingen räkning på de där tio veckorna. Men det kanske hade varit roligt att springa en riktigt flack icke-terrängig halvmara innan allt trailbröte längre fram. :-)

Daniel sa...

Jag anade att du trodde det var Sydkustloppet ;).
Klart du ska testa denna! Det är en snabb bana på två varv eller fyra ifall du vill köra marathon ;).
Här är inbjudan!

http://www.heleneholmslanglopare.se/media/Taevlingar/Inbjudan_marathon_11.pdf