10 feb. 2011

Funderingar kring löparklubb

Har i dagarna funderat kring det här med att gå med i en löparklubb, egentligen är det inga nya tankar utan dom har funnits där i ca 1år nu. Största anledningen till att jag vill gå med i klubb är för att kunna ställa upp i tävlingsklass under tävling för att få bättre flyt under loppen. Jag har ofta problem med att fastna i starterna då det nästan alltid tid är trångt vid startlinjen i motionsklassen. Av någon anledning verkar alla vilja starta först oavsett vilken nivå man håller och detta ställer ofta till problem, Yddingeloppet är ett bra exempel på detta.

Nackdelen med klubb är att jag är tävlingsmänniska och att gå med i klubb kommer säkert trigga detta ytterligare och skapa negativ press istället. Jag tävlar bara mot mig själv idag men går jag med i en klubb får jag klubbkompisar som jag säkert kommer vilja tävla mot, sådan är jag av någon anledning på både gott och ont.

Jag vet detta av erfarenhet då jag var med i klubb och tävlade mycket under 90-talet. Detta var något helt annat än idrott och löpning, jag ville verkligen jättemycket och det gick bra för mig. Fick fina sponsorer, lyckades bli Svensk Mästare och ställde även upp i flera EM med lyckade resultat. Om någon är nyfiken på vad det var så kan ni kolla här, det kanske ser ut som leksaker med det där är på blodigt allvar! ;)Jag blev också förbannad ofta när det inte gick vägen och denna pressen som lockar fram detta vill jag inte ha på mig igen. För att undvika detta har jag i stort sett bestämt mig för att gå med i IK Jogg, en "nätklubb" ansluten till förbundet. Enda nackdelen som jag ser det är att jag inte kan ställa upp i DM då klubben är knuten till Västergötland, där kan jag iof springa DM istället.;)
Vill jag ha "klubbkompisar" att träna med så har jag redan fått fina löparvänner genom bloggen som jag trivs väldigt bra med, helt utan stress och press. Jag har mailat IK Jogg i veckan och fått svar på lite frågor, allt låter kanon i mina öron så jag kommer nog gå med nu i helgen.

18 kommentarer:

Adam Crona sa...

Att vara med i en klubb är nog inte så märkvärdigt som det låter. Fördelarna är nog många. Jag började i IFK Hbg som veteranare 2008 och tränade helt på egen hand då det inte fanns några direkta utövare i mina grenar. På 3 år tog jag 38 DM medaljer. I år har jag gått över till IS Göta för där har jag lite mer möjligheter att träna med killar som också tävlar i Veteranklassen i de grenar jag utövar. I den klubben har de även prispengar på egna målsättningar och om man tar medaljer. Dessutom bra information om div träning och tävlingar m.m. Tycker absolut att du ska gå med i en klubb. Men har du inte någon klubb i Skåne? typ MAI? Eller du kanske t.o.m ska gå med i vår klubb? IS GÖTA? Kolla här: http://www5.idrottonline.se/ISGota-Friidrott/
Skulle vara perfekt med en så pass duktig löpare i vår klubb!

Thomas sa...

Låter som min hållning ungefär.

Jogg är lagom för en ensamjoggare som jag :-)

Easec sa...

IK Jogg i alla ära, men som du skrev så får du delta utom tävlan i cupen och på de olika DM-tävlingarna.

IS Göta är bra, Heleneholms IF ligger ju bättre till, eller varför inte Pallas där mina gamla polare håller hus. Fördelar med malmöklubb är ju fri tillgång till Atleticum.

Gemenskapen som man får i en klubb är ju också en positiv sak.

Sara sa...

Medlemskap i en klubb blir vad du gör det till. Jag är ju med i MAI för att få tävla, men jag sköter mig helt själv i övrigt för det trivs jag bäst med. Jag har i princip ingen kontakt med MAI förutom när jag hämtar mina prispengar :)

Tomas Sivertsson sa...

Om du bara är ute efter en klubb enbart för tävlingarnas skull och inte träning så borde väl Axa Sports Club funka. Enligt hemsidan funkar det som vilken annan klubb som helst vid tävlingar.
/Tomas

Daniel sa...

Adam - Sprang ert terränglopp i mars förra året och ni verkar ha en riktigt trevlig klubb där uppe med många duktiga löpare. Visst finns det lite klubbar här men det kommer bli för mycket bilkörande hit och dit ändå. Därför kvittar det egentligen rent geografiskt vilken klubb jag tillhör för jag kommer nog inte vara där mycket.
Tack för all info, för kanske fundera lite till på detta?

Thomas - Är du också sugen att gå med? :)

Easec - Tillgång till Atleticum är ju en klar fördel :). Får nog fundera lite till över Malmöklubb...
Tack för din kommentar!

Sara - Låter som en bra deal där! ;). Annars gillar jag inte MAI när det gäller löpning. Loppen dom har arrangerat här nere har varit riktigt dåliga och jag har inte mycket förtroende för den klubben. MAI känns rörigt och opersonligt men jag kan ju ha fel? Gör man som dig och inte har mycket kontakt med dom kvittar det ju iof ;)

Tomas - Det där hade jag inte koll på. Ska kolla upp Axa! Tack för tipset!

Mikael Björk sa...

Jag har haft liknande tankar. Och tänkt på IK Jogg. Men även mer lokala klubbar - även om jag inte tänkt träna med någon. Jag gillar att löpa ensam.

Tänker mest att det vore roligt med resultat baserat på åldersklass. Vad sa Jogg?

Vill inte klubbarna ha nåt tillbaka när man tävlar för dem? Springa i tröjor med fult tryck och massa sponsorloggor?

Daniel sa...

Det jag frågade Ik Jogg var mest ifall det krävdes något speciellt och hur man gick tillväga samt om det fanns något annat jag borde veta. Det viktigaste att veta är nog att man bara kan ställa upp i DM i Västergötland annars är det fritt fram att går med. Du kan kolla denna länken.

http://www.jogg.se/Grupper/Trad.aspx?groupid=13&subid=14692

Det där med om klubbarna vill ha något tillbaka har jag inte koll på. Det jag är rädd för med en "riktig" klubb är att jag har lite tid och vill inte bli påtvingad och jagad när dom vill ha funktionärer till sina arrangemang. Jag är nog som dig och vill springa ensam mest men vill kunna ställa upp på tävling utan att behöva engagera mig för mycket i föreningsliv. Sen kan jag också hålla med om att vissa har väldigt märkliga färger och annat på sina kläder. Man kanske får välja klubb efter färg? ;)

Mikael Björk sa...

Man vill ju vara snygg i spåret. Och matcha.

Ingmarie sa...

Det där kommer att bli jättebra! Jag tycker inte det är så "märkvärdigt" att vara med i en klubb heller men det är många fördelar. I de flesta klubbar engagerar du dig bara så mycket som du själv vill och kan. :-)

Daniel sa...

Mikael - Så sant så! ;)

Ingmarie - Låter bra! Får fundera över helgen på detta....

John sa...

Ett alternativ är ju att bara vara med en viss dag för att få ut mer av exempelvis intervaller. Jag har precis gått med i en klubb och skall försöka att bara vara med på onsdagar då man tränar intervall. Sådan typ av träning kräver ibland lite tävlingsanda för att få ut det bästa av träningen. Så länge man betalar sin medlemsavgift behöver man ju inte delta mer än vad man själv vill.

Löjligt bra kurvtagning i videoklippet. Man skulle nästan kunna tro att det är fejk :)

Thomas sa...

Jag gick faktiskt med i jogg för något åt sedan, men hann aldrig använda mig av medlemsskapet.

Men jag är beredd att ge det ett försök igen :-)

Daniel sa...

John - Det har du rätt i! Intervaller hade nog varit bra att köra med klubb, tror man kan få ut det där lilla extra då! :)
Den där kurvtagningen kräver mycket träning och koncentration. Ibland var jag helt svettig efter tävling och jag spände mig så jag fick träningsvärk ibland...

Thomas - A-HA! Då kanske vi blir klubbkompisar framöver? :)

Sara sa...

Jag håller med dig om det du skriver om MAI. Det var mest för att jag var med i MAI under mina friidrottsår i tonåren, så det var vad jag kände till när jag började springa igen.
Den kontakt jag har haft med dem visar på stora brister och ofta vet ingen någonting.
Jag har funderat på att byta, men just eftersom jag ändå inte har någon kontakt med dem så har jag inte brytt mig tillräckligt för att ta tag i det.
Du vet ju att jag funderade på Öresund för att matcha mina skor ;)

Jag tror nog ändå att typ Heleneholm, Björnstorp eller Göta är ett bättre val om du vill få mer stöd i din löpning och kanske delta i träningar, de satsar ju mycket på löpning, och där har MAI inte mycket att bidra med känner jag. Men om det är bara för att få tävla funkar Jogg precis lika bra.

Du får ju bara fundera över vad du vill ha ut av ditt medlemskap.

Daniel sa...

Det låter som min uppfattning om MAI inte är helt fel då ;)
Jag ska fundera lite till.....Heleneholm ger mig bra vibbar och känns lite lagom avslappnat och personligt på något sätt. Dom jag träffat på tävling verkar också vara trevlig figurer. Vi ses ju i helgen så vi får väl diskutera det här med klubb och vilken färg som passar bäst ;)

Magnus sa...

hej Daniel!

Jag springer lite med ifk trelleborg då och då. både distans och intervallpass. Jag är dock inte medlem i klubben utan springer alltid i motionsklass. Vill du representera en klubb på hemmaplan är ju IFK ett alternativ. Där är dock inte så många löpare men visst finns det lite sparring att få. Annars tror jag också heleneholm är bäst ur social synpunkt och om man kan tänka sig att köra lite bil. Men som klubbtillhörighet borde väl IFK duga.

En annan sak jag funderat på är om man kunde låta en lokal träningsgrupp växa fram ur sydkustloppet. Ser man på anmälningslistan så måste det ju vara närmare 100 st som kommer från kommmunen, så intresset borde finnas. Tycker det är synd att inte ifk gör nåt för att fånga upp alla dessa motionärer, men som sagt, kanske kan man utveckla det till en träningsgrupp under sydkustsloppets flagg. Eller vad tror du?

Daniel sa...

Hej Magnus!

Har funderat lite på IFK då det ligger nära till hands men trodde inte att dom hade någon typ av träning utan att det mer var friidrott. Får kanske kolla upp lite till, ligger ju nära och bra. :)

Annars var det en riktigt bra idé att försöka annordna träning i Sydkustloppets anda. Som du säger så verkar det finnas stort intresse och finns det grupper att träna med växer nog intresset ytterliggare. Jag ska ta upp idén när vi har möte om loppet och se vad det kan bli av det. Tack för uppslaget!!! :)