10 feb. 2011

Mina ben

Programmet jag följer för halvmaran är riktigt tufft med mycket kvalitet, känner att det sliter och att jag ligger på gränsen för vad min kropp tåler. Jag är dock väldigt lyhörd och är inte rädd för att dra ner lite när jag märker att jag kör på för hårt, har lärt mig känna min kropp riktigt bra nu vilket ger mig trygghet.

Idag stod det backpass på schemat och detta dagen efter ett tufft progressivt pass, valde att ställa in detta då jag tror det hade gjort mer skada än nytta. Jag har problem sedan länge med att mitt högerben är svagare än det vänstra och att köra två kvalitetspass på raken fixar det inte, det vet jag! Det har inget med min ms att göra vill jag också påpeka.

Mitt stackars högerben får jobba hårt! Foto taget av Thomas

Kvalitetspassen sitter nästan alltid kvar i mitt högerben dagen efter medan mitt vänstra är i stort sett oberört. Ofta önskar jag att mitt högra hade varit precis lika bra som mitt vänstra och jag jobbar mycket för att det ska bli så. Jag verkar dock aldrig komma dit och nu när jag kört ganska hårt sedan jul har det blivit lite värre med högerbenet, passen tar lite hårdare och återhämtningen tar länge tid.

Antagligen är det lite överbelastat och någon muskel vill nog inte vara med och leka längre då jag blir svagare och svagare. Jag har därför tagit kontakt med min duktiga naprapat som jag ska träffa på måndag för att se vad vi kan göra. Det är ingen fara på taket men jag vill verkligen inte att det ska gå för långt med skador som följd när jag nu är inne i ett skönt flyt.

Han ska också få ta en titt på vänsterbenet som det hänt något konstigt med. Vet inte om det är indrottsreleaterat, ms-symtom eller någon biverkning från min bromsmedicin. Jag har en yta som en cirkel på 10cm i diameter på låret där jag tappat känseln helt. När jag stretchar höftböjaren så "blixtrar" det konstigt på detta området men det gör aldrig ont när jag springer.

Det jag tror mest på är dock att det är en biverkning från min bromsmedicin. Sprutorna jag tar ska man "rotera" injektionsställena med för att inte vävnader ska ta skada. Jag blev irriterad i detta området för ett tag sedan så det är säkert något sådant. Lite läskigt dock när man inte känner någonting men jag kan lika gärna låta min naprapat kolla på detta också när jag ändå är där annars får jag ta upp det med min neurolog vid tillfälle.

Trots inställd backe så blev det ändå träning idag, som tur är kan man ju köra lite alternativ pulshöjning. Det blev 40min tung styrka för överkroppen följt av ett skönt och svettigt spinningpass på 60min där benen svarade fint trots allt. Backarna får vänta tills lördag för då ska det springas backe med trevligt sällskap!

10 kommentarer:

Ingmarie sa...

Se bara till att ni har barmark!

Daniel sa...

Du kan lämna broddarna hemma för här är det barmark överallt nu! :)

John sa...

Det är viktigt att lyssna på kroppen helt klart. Något som jag för övrigt är värdelös på. Eller rättare sagt, jag hör vad den säger men jag skiter i att lyssna. Nu sitter man här med kompressionsstrumpor och hoppas att vaderna skall sluta värka så att man kan börja springa igen. De blev tydligen lite sura när de helt plötsligt blev tvungna att springa på asfalt igen :)

Daniel sa...

John - Det kan verkligen straffa sig när man inte lyssnar på kroppen. Att våga vila och hoppa över pass är viktigt att tänka på ibland. Jag brukar själv tänka på några visdomsord som mäster Szalkai skrev en gång, tror dom löd:

"Inget pass är viktigare än kontinuiteten i träningen"

Se till att bli bra fort igen nu!

Helena sa...

Usch, de där jäkla sprutorna:-((
Jag kunde i alla fall inte ta dem i låret, fick rotera mellan "arslet" och magen. Blir du mycket irriterad av att ta dem i låret kanske du ska prova att hoppa och bara ta mage/rumpa? Har hört fler som haft liknande problem. Du som har megamycket muskler har det säkert inte lätt att hitta lämlig inkörsport... Jag satte även på en mild kortsionkräm efter en stund och det dämpade irritationen lite. Kämpa på! Jag är dock rätt glad att slippa de där jäkla sprutorna, jag tror jag vet precis vad du tycker om dem... Har aldrig tvekat om Tysabrin för egen del. Hade dock inte mycket att välja på då cellgifter stod på tur annars pga agressiviteten.
Lycka till nu och ha en skön helg!

Bästa hälsningar Helena

(psst, kolla in vad jag har shoppat idag!)

Sara sa...

Lite check up är aldrig fel.
Och jag tycker det var lika bra att du skippade backarna, så att jag kan köra skiten ur dig imorgon istället ;)

Daniel sa...

Helena - Rumpan har jag aldrig testat! Är så osmidig och kan inte göra det på mig själv utan att träffa fel tror jag. Annars är nog problemet att jag inte har så mycket att sticka i längre och träffar nog lite konstigt ibland. Brukar dock inte bli irriterad så ofta som tur är. Tack för tipset om kortison!
Förstår att det är skönt att slippa sprutorna. Dropp var 4:e vecka känns bättre. :)
Ska titta in på din blogg efter kvällens kalas! Ha en bra helg du med!

Sara - Hehe! precis min plan! Jag vill spara krutet tills imorgon fast jag är ganska stark i backar så se upp vid backkrönet! ;)

Sara sa...

Det är jag också, så se upp själv ;)

Helena sa...

Hihi, min rumpa är så stor att jag inte missade den ;-D

Daniel sa...

Sara - Vilket pass det kommer bli! :)

Helena - Tror nog du är mer träffsäker än mig bara ;)