23 feb. 2011

Min medicin

Det har verkligen slagit gnistor om min träning senaste tiden, löpningen har gått på lätta ben och jag har haft bra tryck när jag kört styrka. Jag vet anledningen och det är för att jag varit utan bromsmedicin i över en vecka nu, har därför tagit tillfället i akt att ösa på lite extra när tillfälle ges för ikväll börjar jag bromsa igen.


Därför avslutade jag denna perioden med ännu ett tufft pass på gymmet där det blev 40min styrka för överkroppen med fullt fokus och sedan ett spinningpass i högt tempo ovanpå det. Det var en ny instruktör idag och jag tyckte hon var riktigt duktig. Högt tempo hela tiden och det var nog första gången jag lyckades få till dom där pulstopparna som jag annars bara får i löpningen. En fin avslutning nu innan jag drar i bromsen igen!

Det är på order av vården jag har gjort ett kort uppehåll men ni som har hängt med på bloggen ett tag vet nog att jag även brukar göra uppehåll på eget initiativ innan tävling. Det känns som jag får en extra växel när jag hoppar över några injektioner. Jag vet därför att det alltid finns lite mer att ta fram när det verkligen gäller vilket är ganska häftigt!


Har på senaste tiden fått lite frågor om min medicin och jag står på något som heter Betaferon vilket är interferon beta 1b i högdos som injektioner varannan dag. Jag tar också på eget initiativ d-vitamin på 4000IE dagligen kombinerat med 2 kapslar koncentrerad omega-3 (Pikasol Forte).

Har från olika håll fått tips samt läst och hört att denna kombinationen ska ha bra antiinflammatorisk effekt och sägs kunna förhindra skov. Om detta verkligen stämmer kan man tvista om men jag är själv övertygad om att det har effekt på sjukdomen och det har också fört med sig en massa andra positiva saker. Bara någon månad efter jag började med detta tillskottet blev jag av med eksem som jag länge haft problem med och jag har inte sett röken av dom sedan dess. Min läkare har heller inte behövt skriva ut fler receptbelagda salvor till mig vilket känns toppen! Tillskotten sägs också vara bra på många sätt när man tränar och kan exempelvis underlätta återhämtningen. Har tagit dessa tillskotten sedan oktober 2008 och det är definitivt inget jag vill vara utan!

Jag har sedan november förra året också testat probiotika med samma bakteriestammar som gjorde ms-sjuka möss friska i en intressant studie, även detta på eget initiativ efter lite tips. Jag kör med detta fortfarande och tycker jag fått lite bättre kontakt med mina fingrar, vet dock inte om det är bevis nog för att säga om det har någon effekt? Bakteriestammarna ska dock vara effektiva mot förkylningar också så jag fortsätter köra på med detta, det känns rätt på något sätt!

Annars är jag övertygad om att träningen är bästa medicinen och kan inte understryka detta tillräckligt! Eftersom jag har ett utflippat immunsystem som vill angripa min egen kropp tror jag verkligen på att utmana kroppen i alla former för att få balans och för att immunsystemet ska få annat att tänka på än att ge sig på mig. Detta kom jag fram till när jag fick min diagnos och håller fast vid det fortfarande!

Det här är alltid en grym kick för motivationen och ni som följer min blogg har kanske märkt att det nästan alltid finns en gnista här. En gnista som inte är att leka med och som har fått mig att göra saker jag aldrig trodde var möjligt. Har ni någon gång upplevt denna så vet ni vad jag pratar om! Kör hårt där ute!!!

15 kommentarer:

Adam Crona sa...

Jag kör också med D-vitamin (2000IE), 1 Pikasol Forte och 1 tablett "En om dagen - sport". Funkar bra för mig utan några direkta förkylningar under vintern, fast jag sprungit ute hela vintern ner mot -15 grader.

Karin sa...

Det är upp till bevis för probifrisk nu :-) Jag började äta dem på tips från dig, tycker att de lät bra och väl underbyggda. Nu är jag dock förkyld. Får hoppas att de hjälper mig att snabbt bli kry!

John sa...

Jo jag har varit lite orolig för den där gnistan det senaste. Du är ju så jäkla het så snart sätter du väl eld på hela bloggen!

Du är grym! Kör hårt!! :)

Staffan sa...

Funderar på doseringen av ditt interferon, min svägerska som också har MS (diagnos för ett par år sedan) tar bara sitt 1 gång i veckan via en intramuskulär spruta/penna i benet.

Skulle det inte funka bättre på dig så att du slipper känna dig "bromsad" så ofta som du gör när du tar medicinen varannan dag?

Daniel sa...

Adam - Har också märkt att jag blir mindre förkyld sedan jag började med detta. Bra att du kör Pikasol Forte, det är den bästa sorten av omega-3! :)

Karin - Enligt studien borde du bli bra fortare nu. Hoppas det stämmer och krya på dig!

John - Kanske tur att jag bromsar in lite då? ;)

Staffan - Antar att det är Avonex hon står på då? Jag är lite rädd för den där låååånga kanylen som ska långt in men annars kan det vara ett alternativ?
Jag håller nog på att bilda antikroppar mot interferoner överlag och ska ta prover snart så får vi se vad som händer. Kanske får jag då byta till något som heter Copaxone som innehåller en annan substans? Fast mest troligt är att jag slutar helt med broms ifall jag har bildat antikroppar.

Helena sa...

Så underbar läsning!!!
Som någon sa: du sätter snart eld på bloggen :-D
Jag blir mer och mer nyfiken på din D-vitaminmedicinering och det kan absolut inte vara något som skadar (väl). Ska testa och gör inköp i helgen för uppstart.

Jag har svårt för de där omega-3 kapslarna då jag tycker smaken är läskig när man rapar (f´låt), men det har jag gjort när jag tagit dem. Detta är dock flera år sedan jag testade och de här Pikasol är kanske bättre?!

Håller med dig till 2000% procent, träning är verkligen enastående, speciellt om man som vi är drabbade av MS.

Kör hårt//kram Helena

Daniel sa...

D-vitmain kan vara skadligt vid överdosering men vad jag har förstått och efter svaren jag fått av dom jag varit i kontakt med kring detta så ska det till bra mycket mer till än 4000IE för att överdosera. Det intressanta för ms är egentligen inte hur mycket man tar utan nivån i blodet. En del studier tyder på att skovfrekvensen borde minska desto högre nivå man har. För ms verkar det som 150nmol/l borde vara ett bra värde. Läs gärna denna intressanta berättelse!

http://robertbakermdhealthnewsletter.blogspot.com/2010/06/case-history-complete-remission-of-16.html

När det gäller omega-3 så finns det mycket skit på hyllorna och det var på tapeten för några år sedan att vi blev lurade och kapslarna innehöll härsken olja från Peru som egentligen gjode mer skada än nytta. Piksol Forte är klassad som naturläkemedel vilket är en bra försäkring. Den är också bland dom dyraste fast räknar man på det får man egentligen mest omega-3 för pengarna med denna och det är äkta vara!
Läs gärna detta om du är intresserad!

http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Konsument/Bli-inte-lurad-pa-omega-3-fettet/

Här är en pdf över testet!

http://www.icakuriren.se/Documents/Tester/omegatest.pdf

Kör hårt och må väl!
Kram!

Jesper Scheutz sa...

Ahh jag blir så galet inspirerad att fortsätta med mina gymmpass när jag ser dig slita med vikter på den där nivån, tack!

Kör hårt, Peace Love och Löparskor!

Daniel sa...

Härligt att höra Jesper! Jag älskar verkligen att gå loss på dom där vikterna! Kör hårt!!!

Helena sa...

Hej Daniel!

Har skickat ett mail till din g-mail tidigare idag, vet inte om/hur ofta du kollar den...
Undrar om d-vitaminen.

Daniel sa...

Du har fått ett lååångt svar! ;)

Anonym sa...

Var hittar du D-vitamin i så hög koncentration som 4000IE? Jag måste ta typ 10 tabl av mina för att komma upp i 4000IE. Mycket tuggande.

/HM

Daniel sa...

Hej HM!
Såg inte din kommentar förrän nu! ;)
Jag köper Holistics d-vitamin som innehåller 2000IE per kapsel vilket gör att jag bara behöver ta 2st och den är nog också den billigaste om man slår ut det på antal IE. Jag köper min från naturligt.se då dom är billigast.

http://www.naturligt.se/website1/Halsokost/Produkt/d-vitamin-90veg.kaps-holistic.php?group=prod_prod_grp-s1/200

Jag känner också några med ms som kör på 5000IE och dom brukar köpa från USA. Billigt men man får vänta någon vecka på leveransen. Dom jag har pratat med har beställt denna från Vitamin World

http://www.vitaminworld.com/pages/file.asp?xs=4A88DDAEA8B04DE58970927A97BC80D0&PID=446&CID=817&CPID=3679

Må gott!!!

Sanna sa...

Hej Daniel! Har nyligen hittat din blogg och läser nu inlägg efter inlägg :) Fick min MS diagnos tidig höst 2007 och har varit mer eller mindre fri från skov sen dess. Har dock haft stora problem med nervsmärta i händer/fötter och har därför haft problem att komma igång med träningen.
Tar Avonex men det tog mig fram till i somras att komma förbi de värsta biverkningarna.
Hittade förra sommaren löpningen av en slump. Hade mindre värk och testade. Vips så visade det sig att detta ju faktiskt funkade för min del! Har sedan dess kämpat på i mkt lugn takt. Sprungit två lopp på 5 km.

Men nu har jag bestämt mig för att klara milen. Igår sprang jag mina första 8km!

Känns roligt att läsa din blogg och de framsteg du gjort med träningen! Nu håller jag tummarna för dig och din fru och allt det ni kämpar med!

Titta gärna in på www.msfonden.se. Vårt mål är att samla in pengar i förmån för träning och rehabilitering inom MS sjukvården.

Daniel sa...

Hej Sanna!
Kul att du hittat hit!
Fick också min diagnos 2007 och har mått bra sedan dess trots att jag var ganska dålig då.
Det glädjer mig att du hittat löpningen och 8km är riktigt fint. Härligt att du kan springa trots nervsmärtor och jag hoppas löpningen gör dig gott. För mig är verkligen träningen bästa medicinen både för kroppen och knoppen :)

Jag har bra koll på ms-fonden och tycker det jobb ni gör är helt rätt! Alla som frågar mig om dom kan ge bidrag till ms rekommenderar jag ms-fonden till då jag tycker pengarna kommer till bättre nytta där än att ge dom till forskningen/läkemedelsbolagen. Det känns som det finns mycket pengar inom forskningen nu så det är bättre att det satsas på rehab och träning...helt klart!!!

Tack för tummarna!!!
Önskar dig allt gott tillbaka och lycka till med löpningen!