29 dec. 2010

Kort utvärdering av probiotika


Ni som hänger med här på bloggen kommer nog ihåg att jag började med probiotika mot min sjukdom för ett tag sedan, det var lite som ett test på eget initiativ efter tips samt att ha läst om studier och annat. Jag började för lite över 1 månad sedan med en juice som innehöll den här speciella bakteriestammen och sedan gick jag över till tabletter då det kändes mer "rätt".

Jag trodde inte jag skulle märka av någon effekt då jag inte har några speciella symptom i dagsläget förutom gammal skit som kommer tillbaka när jag är förkyld. Trots förkylningen har jag ändå märkt någon typ av förbättring dom senaste veckorna på ett symptom som jag inte trodde att jag hade. Mina fingrar har blivit bättre och smidigare, jag har varit lite fumlig och trög när jag exempelvis skriver för hand men har inte trott att det varit ms:en och vant mig vid det på något sätt. Det kanske heller inte är ms:en som orsakat det men oavsett så är jag snabbare och smidigare när det gäller motoriken i fingrarna, lite som jag har fått bättre kontakt med dom.


Har kört lite egna neurologiska tester som dom brukar göra på sjukhuset med mig, jag kan dom flesta vid det här laget ;). Även om det inte var några större problem innan så är jag lite snabbare och har bättre koordination nu än förr, inga sensationer men tillräckligt för att jag ska märka en skillnad. Trots kalla fingrar i klippet ovan går det bra att göra ett test där man ska "tappa" med fingrarna fram och tillbaka över tummen. Jag kan också göra det fort med båda händerna samtidigt fast det blev lite svårt att filma då. ;)

Nu är ju detta långt ifrån en "kontrollerad" studie och jag har heller inte kört några "dubbelblinda" historier så ta det för vad det är. Det kanske är placebo eller en tillfällighet men jag kände att jag ville rapportera om det för det verkar vara "på riktigt" och det gör mig glad när någonting går på rätt håll.

5 kommentarer:

Johan sa...

Blunda med båda ögonen och kör testet igen. Det räknas som dubbelblint test om man är själv;)

Kul att det går framåt och god fortsättning.

Andréa sa...

Roligt om det funkar - oavsett anledning! Tänk vad cooolt om något så enkelt kan vara en del av nyckeln!!

Daniel sa...

Johan - haha! Det är alltså inte svårare än så att göra en dubbelblind studie!? :))
God fortsättning på dig med!

Andréa - Det verkar finnas många nycklar till detta vilket gör sjukdomen så svårt att knäcka. Tyvärr forskas det mest kring det som man kan tjäna pengar på men det skulle inte förvåna mig om det är en "enkel" lösning som kommer knäcka gåtan, det hade varit häftigt!!!

Ingmarie sa...

Oavsett så är det där inget som skadar. Tvärtom! och vad härligt att det känns bra!

Daniel sa...

Precis Ingmarie! Skön känsla oavsett! :)