10 apr. 2011

Funderingar om gårdagen

Känner mig väldigt inspirerad inför fortsatt träning efter gårdagens lopp och tankarna snurrar i huvudet. Vad behöver jag förbättra? Vad kan jag göra annorlunda?  Vad var positivt?

Jag kan konstatera att vinterträningen verkligen gjort nytta och tempo under 4:00 känns mer och mer behagligt. Första milen avverkades på 38:11 vilket bara är 19sek från mitt pers på distansen, kan jag springa detta under en halvmara trots hård vind finns det mycket mer att ge där vilket kommer bli spännande under året. I slutet på förra året kämpade jag förgäves att slå mitt pers på 37:52 men hur jag än försökte landade jag strax över 38:20 trots snabba banor. Att springa 38:11 under en halvmara är därför en av dom stora positiva sakerna jag tar med mig från gårdagen!


Något jag verkligen måste förbättra är uthålligheten, jag är ganska explosiv och tiderna på mina intervaller stämmer inte överens med min kapacitet på längre distanser. Intervaller kan jag springa så det visslar om det men jag måste bli segare och uthålligare. Jag vet inte om jag behöver mer mängd och mindre kvalitet eller vad som krävs? Tar mer än gärna emot tips från er kloka bloggläsare angående detta!

Sedan är det där där med hållet jag fick igår, vad gör man åt det liksom? Har bara haft det en gång innan och det var under en halvmara i Halmstad men annars har jag aldrig haft några känningar. Skiten sitter fortfarande kvar i sidan och det gör ont när jag rör mig idag, konstigt det där! Tror bara jag ska glömma bort det och hoppas det inte dyker upp fler gånger...

Nu måste jag också se till att hitta en ny halvmara att satsa på! Visst är det Sydkustloppet om tre veckor men det räknar jag inte med rent tidsmässigt. Banan är lite speciell plus att man kan antingen ha vinden med sig eller mot sig hela vägen vilket inte blir rättvisande. Vårt lopp är heller inte sanktionerat av förbundet och inte heller kontrollmätt vilket innebär att man inte kan använda tiden till något, det är dock ett väldigt skönt och avslappnat motionslopp som passar alla.

Med att använda tiden till något så menar jag att kvala till andra lopp och annat spännande. Ni som hängt med här på bloggen vet nog varför jag satsar på att gå under just 1:23. Jag har en plan att springa New York Marathon en gång till och gärna nästa år, kvalgränsen är 1:23 för min ålder och tiden måste vara på uppmätt bana för att godkännas. Någon som har tips på en snabb halvmara under vår/sommar som jag kan ladda för?

12 kommentarer:

Easec sa...

Mer mängd, fast långsammare, alltså på passen. Du får inte glömma bort intervallerna, två intervalla pass och ett långpass, sedan utfyllnad är en bra kombination.

Daniel sa...

Det är nog "utfyllnaden" jag behöver lite mer av för att få upp mängden. Den tuffa vintern har gjort att jag mest satsat på kvalitén så mängden kunde nog varit lite bättre.

Nu blir det lite lättare med finare väder så jag ska nog kunna få till lite mer av den varan. Tack för kloka ord!

Ingmarie sa...

Jag rekommenderar långa trösklar. Tufft både för kropp och knopp.Och lågpass på ca 2 timmar. :-)
Vad tror du om Stockholm ½mara i september?

Hållet i magen behöver du inte oroa dig för när det inte kommer regelbundet men jag tror det lite kan hänga i hop med din "brist" på uthållighet..

Daniel sa...

Tack för tipsen Ingmarie! Långa trösklar har jag inte kört så mycket. Ska lägga in lite mer av den varan!
Stockholm 1/2marathon har dom lagt lite dumt en vecka innan Lidingö som jag ska springa så det passar inte så bra. Den 13:e augusti har jag hittat Malmö Halvmarathon, tror det får bli en ny satsning där?!

Staffan sa...

Du ska såklart vara toppennöjd med lördagens lopp, du har nått en helt ny nivå efter att ha tränat efter tuffa 1:20-programmet, nu ska du bara få ut din fulla kapacitet på rätt dag och för fanken lära dig :-) att inte tokrusa i början, jag gav dig lite instruktioner på lokalmål i ett blogginlägg nyss :-)

1:23 på halvmaran är tufft!! ur den aspekten ska det bli skönt att fylla 40 i år då gränsen för NYC blir "bara" 1:30. Jag är lite nyfiken på vad du uppskattar din milkapacitet till nu när du sprang på 38:11 i lördags, sub37 i alla fall va'?

Erik i Bromma sa...

Hej Daniel!
Kungsholmen runt här i 08 ska tydligen vara finfint för persförsök.
Har följt dina våndor de senaste veckorna och kan bara säga att jag hoppas att allt ordnar sig så bra det nånsin går för er.

Katarina M-I sa...

Jag är inne på precis samma linje som Ingmarie, du är uthållig men inte i tävlingsfart!

Långa trösklar säger jag med :)

Magnus sa...

I september fins ju både veberödsrundan och skanör/falsterbo på hemmaplan, kanske lite för tätt inpå Lidingö för dig. När det gäller uthålligheten tycker jag det är stor skillnad på om man har ståvila eller joggvila på intervallerna. joggvila gör att pulsen inte hinner sjunka lika mycket. Med ståvila har jag haft en tendens att överskatta mina "intervallresultat". Trösklar som Ingmarie föreslog är också bra. jag lägger ofta in trösklar av olika längd i slutet på mina långpass.

Daniel sa...

Staffan - Det känns verkligen som jag höjt mig ett snäpp efter vinterns träning vilket är glädjande. Ska lyssna lite mer på dig nästa gång också så ska det gå att fixa 1:23! Jag ville väldigt mycket i lördags! ;)
En låg 37:a på milen tror jag definitivt på och kan jag få på ett klockrent lopp ska nog också sub37 vara möjligt. Ska göra ett försök på Malmömilen i juni, spännande! :)

Erik - Tack för fina ord och för tips om lopp! 7 maj ser lite tufft ut för mig men bra att veta att det är en snabb bana. Jag får nog vänta med nästa 1:23 försök till augusti på Malmö Halvmarathon, då har jag också hela sommaren på mig att ldda bössan! ;)

Katarina - Kollar jag på programmet jag följt så har det inte varit mycket trösklar. Dock mycket 400:ingar och backe så långa trösklar är nog det som ska till! Tror vi får prata lite upplägg nästa gång vi ses ;)
Kram!

Daniel sa...

Magnus - Hösten verkar vara full av halvmaror så det ska säkert gå att få till ett lopp då, tack för tipsen! Lidingö ställer till det en del men det ska nog gå att få till något...
Jag kör mycket ståvila på mina intervaller så jag ska ändra till mer jogg och hålla uppe pulsen, bra idé där!!! :) Tack!!!

Borewalus sa...

Halvmara i CPH på söndag( testlopp nr 3 ). Sista testloppet inför maran.
http://www.copenhagenmarathon.dk/

Daniel sa...

Lite tajt med söndag då jag inte kommer vara återhämtad från helgens lopp. Tror dock jag ska snegla lite på Danmark och se ifall jag kan hitta något där. Tack för tipset!