24 apr. 2011

Yrsel och trösklar

Jag har tränat hårt nästan hela veckan så igår tog jag ut en välbehövlig vilodag. Det har inte varit jättemycket distans men mycket tung styrka och annan kvalitetsträning som tagit hårt men som jag vet gör nytta när jag får hämta hem lite. Under gårdagen kände jag mig ganska sliten och min ms-yrsel gjorde sig påmind, det är gamla nervskador som kommer  tillbaka när jag pressar för hårt och jag tar det som en varningssignal att jag måste lätta lite. Jag försöker se det som en fördel mot andra friska som kanske drar på tills det inte går längre, själv har jag en liten varningslampa ungefär som servicelampan i bilen. När det lyser gult är det dags att slå av lite helt enkelt!

Under dagens pass gällde därför lyhördhet för jag vill verkligen vara på topp tills tävlingen nästa helg. Samtidigt ville jag idag få lite fart i benen och valde mellan 5km snabbdistans eller 10km tröskel. Uppvärmningen på 2km fick avgöra och jag gav mig iväg i det fina vädret.

Pressa på max ville jag verkligen inte efter uppvärmningen så det fick bli 10km tröskel istället. Första 5km prickade jag in på 19:27 men var nu ganska yr i bollen. Jag brukar kunna utmana denna yrseln men idag ville jag inte chansa på något utan tog istället 1min gåvila tills skiten släppte. Vågade sedan släppa på igen och yrseln höll sig i schack hela vägen vilket gladde mig. Sista fem gick på 19:44 så det blev trots allt två jämna trösklar och total distans för dagen blev 14km.


Jag var nöjd med mitt pass och även vår kära hund var som alltid glad när jag kom hem. Hon blir ofta orolig när jag springer i väg och flippar ut helt när jag kommer tillbaka. Alltid lika kul att komma hem efter ett pass, bra som dåligt!
 
Dagens tider. Stannade klockan under 1min gåvila


Dagens puls. 


Min tröskelpuls bör ligga mellan 155-160bpm och den höll jag fint tills sista kilometern.
Var så glad att yrseln släppt så jag drog på och släppte upp pulsen en bit över 160bpm där jag brukar ligga på tävling, avslutade sista kilometern på 3:46 med flaggan i topp! ;)

7 kommentarer:

Adam Crona sa...

Ser bra ut. Jag beudrar folk som kan springa med en låg puls fast det springer så pass snabbt. Jag ligger runt 170 i puls i 4,40 fart. Får köra mer långdistans och jobba upp hjärta och syreupptagning. Glad fortsättnig så ses vi på lördag!

anneliten sa...

Tips till Adam: puls är väldigt individuellt - jämför inte med någon annan utan ta reda på dina egna pulsområden.

Imponerande som vanligt Daniel!

Andrej sa...

Ruskiga tider, som vanligt. Och vad kul med hunden för vår hund reagerar likadant. Fast på min sambo, aldrig på mig. Allt som hänt skall återberättas högljutt och ivrigt!

Miss Agda sa...

Dina tider är imponerande läsning. Själv har jag faktiskt skitit i klockan sedan någon gång när jag blev gravid, men kanske skulle man trä på en puls/gps-klocka på armen igen så småningom...

Daniel sa...

Adam - Det där med syreupptagning behöver jag också jobba på trots låg puls. Pulsen är så olika och jag spyr när jag kommer över 170 bpm ;)

Anneli - Så sant! Jag jämför mig bara med mig själv ;)

Andrej - Hundar är allt roliga varelsen, ibland undrar man vad dom tänker? .... hehe! ;)

Milla - Funderar själv på att lägga klockan ibland även om det är svårt ;) Du är nog snart tillbaka med klockan om jag känner dig rätt! ;)

Emilia sa...

Du är grym, vilken fart! :) Jag ska testa att hålla den farten på mitt korta intervallpass denna veckan ;) men då 400m*10 :P
Jag kommer inte springa Sydkustloppet och jag kommer inte delta på middag på kvällen, jag ska nämligen passa på att åka iväg då jag får några dagar ledigt :).
Skulle du springa blodomloppet med oss? Om inte så ses vi på Malmömilen!
Hoppas att du haft en trevlig påsk!

Daniel sa...

Farten är en vanesak! ;)
Synd att det inte blir Sydkustlopp och middag men det går fler tåg!
Vi ses på Malmömilen, jobbar tyvärr när det är Blodomlopp... :(