22 maj 2011

En längre version av Kullamannen


Filmat av Thomas. Ni ser min gröna rygg vid 6sek

Starten går och jag går ut ganska lugnt mot vad jag brukar göra, känner direkt att jag har kroppen med mig vilket stärker mig. När jag fått igång flytet och hittat känslan börjar jag plocka lite placeringar för jag vill inte ha för mycket trängsel när vi ska ner i det smala och leriga partiet vid Mölle Mosse. Tycker det funkar bra och det flyter riktigt fint förbi mossen!


Sedan ut på bra väg igen och jag plockar ytterligare några placeringar på dom flacka partierna. Det rullar på fint upp och ner för backar i härlig skogsmiljö och jag njuter i fulla drag medan jag drar förbi ledaren i damklassen.


Efter ca 4km öppnar sig ett av banans finaste partier med milsvid utsikt och skogen byts ut mot ett öppet och stenigt landskap, nästan som man kommit till ett annat land. Jag fortsätter njuta och plockar fler placeringar på löpare som gått ut för hårt i starten och fått syra i backarna. Själv tar jag dock inte i för fullt i backarna då jag ändå inte har teknik för det utan sparar på krafterna för att kunna dra på i "min" terräng. Blir därför glad när det kommer lite snabba men samtidigt krävande utförslöp där jag kan släppa på samtidigt som jag får små rysningar när jag ser stupen till vänster om mig. Häftig känsla!


Jag närmar mig halva loppet och drar i mig en kolhydratgel innan vätskekontrollen vid fyren. Känner mig fortfarande stark och nu kommer ett parti med betydligt tuffare löpning. Det börjar dock med lite asfalt där som jag drar nytta av och gasar på lite extra. Hittar sedan en rygg jag kan följa och det bär av med full gas in i skogen igen!


Denna gången är det tuffare på alla sätt och vis, det är smalt och mycket vassa stenar och återigen är det riktigt brant till vänster om mig. Blir lite rädd då jag nu börjar bli trött i benen av allt klättrande, jag är inte så stabil längre. Känner mig fortfarande stark men orkar inte hålla fullt så högt tempo som innan och gör mitt bästa för att benen inte ska bli sura. I många backar måste jag nu gå och jag är inte ensam om detta, det är riktigt brant men på varje topp väntar en belöning i form av en fantastisk utsikt vilket är grymt inspirerande!


Jag hör nu hur en klunga med löpare börjar komma ifatt mig och efter några backar klarar jag inte hålla dom längre utan måste släppa. Att döma av klädsel och löpstil verkar det vara orienterare och dom tuggar backar som aldrig förr. Försöker lägga mig bakom och hänga på under någon kilometer för att kanske lära mig ett och annat om spårval och teknik. Tror jag fick en lite gratislektion och det verkar som små snabba och trippande steg är det man ska ha i terräng. Jag klarar dock inte hänga på så länge och vid 10km släpper jag helt.

Jag fortsätter springa själv i tuff terräng och min Garmin plingar vid 11km samtidigt som en hackspett drar igång för fullt. Nu går det lätt utför och jag drar på lite extra bland löv och grenar, nu kommer mitt första misstag då jag trampar på en gren som är svår att se. Den smäller upp som när man trampar på en liggande kratta och slår hål på knät. Inget allvarligt men det gör förbannat ont och jag svär några gånger. Nu tar jag det extra försiktigt och håller full koll på terrängen.

Detta gör att jag missar titta efter snitslarna som markerar banan och efter ett tag har jag hamnat för långt ner på berget. Jag ser en snitsel en bit ovanför mig och är tvungen att springa på alla fyra för att ta mig upp bland stenar och löv som vill rulla på under fötterna. Väl uppe på banan igen kommer ledaren i damklassen förbi mig och jag ger henne några hejarop medan jag samlar nya krafter. Känner mig som värsta nybörjaren och hoppades att hon inte hade sett vad jag höll på med.

                                 Bakom kameran: Thomas

12km kommer och banan är 12,4 km, det är 400m grusväg där jag kan dra nytta av mina riktiga löparmuskler igen och jag drar på för fullt. Dessa muskler har nu vilat under 6km och jag är som en ny människa! Springer förbi ledaren i damklassen så det visslar om det och sista 400 håller jag ett snitt på 3:25min/km. När jag ser målet blir jag nästan besviken för jag har så mycket krafter kvar och hade gärna sprungit några kilometer till i denna fina natur!

 Längtar redan tills jag får se denna skylten igen om ett år!
Detta var en riktigt trevlig upplevelse!

10 kommentarer:

Sara sa...

Kul att testa på nytt! Jag kan riktigt se dig kravla omkring när tjejen kom springande :) Bra jobbat i terräng utan för din "comfort zone"!!

Mikael Björk sa...

Det var roligt igår! Riktigt fint arrangemang och gott sällskap. :-)

Adam Crona sa...

Låter som en härlig tävling med fin utsikt. Får nog köra lite mer backar innan man ger sig på något sådant. T.o.m. backarna i Göteborg var sega =)

Ingmarie sa...

Ser fantastiskt ut! Kanske jag med skulle.... :-)

Daniel sa...

Sara - Ja, nog var det allt en syn det där! Långt ifrån vad jag är van vid ;)

Mikael - Det var verkligen en toppen dag! :)

Adam - Backträning är a och o för att fixa detta och då menar jag riktiga backar ;)

Ingmarie - Du får höra av dig om du är på Västkusten någon gång så kan vi ta ett gemensamt pass där. Tror inte det är så lång resa söderut från dina hemtrakter :)
Vi kan ju dra ihop ett litet event eller något med fika efteråt? :)

Petter sa...

Du är GRYM Daniel! Inte många som kan beskriva löpningens förtrollande charm som du! Och vilken bana..Ser underbar ut! Blir nog att ta sig dit och springa nån gång..Bra jobbat!

Annelie Nilsson sa...

Jaa, vilken bana! =) ..och det blev knappast något 4.30min tempo för min del haha, visste inte riktigt vad jag gav mig in på ;) ..tror faktiskt aldrig att jag har haft sådan här träningsvärk förut.. men roligt var det!

Daniel sa...

Petter - Kul att du gillade berättelsen! :) Ska du dit någon gång så hojta till så kan vi ju åka upp några stycken. Jag springer gärna där fler gånger i år :)

Annelie - Nu förstår du nog varför jag inte stod så långt fram i startledet ;). Trodde inte jag skulle fixa under 5:00 tempo och det blev 5:20. Bra jobbat och grattis igen till den fina 2:a platsen!
Det här var en annorlunda upplevelse! ;)

Olov sa...

Vilken härlig och varierande terräng det verkade vara på loppet. Skog, klippor, stigar och vägar.
Ser härligt ut på bilderna.

Daniel sa...

Bilderna är från 2 veckor tidigare när vi testsprang banan och det var lika fint på loppet :). Känns nästan som man är i ett annat land när man springer där...