5 maj 2011

Tankenötter


Vår föräldrautbildning kring adoptionen fortsätter rulla på och det blir mer och mer intressant. Inte mycket nytt under solen då jag känner mig väl förberedd men att diskutera i grupp med andra i samma situation är väldigt intressant och nyttigt. Innan kursen var jag av uppfattningen att dom andra personerna skulle vara i liknande situation och ha snarlika uppfattningar om saker och ting.

Här har jag verkligen blivit överraskad och förundrad vilket har lett till väldigt intressanta diskussioner. Saker som är självklara för mig kan vara helt främmande för andra och där jag upplever problem kan andra rycka på axlarna. Mycket av kursen går just ut på att diskutera frågor i grupp och när vi nästan alla har olika syn blir det väldigt intressant och tiden flyger iväg. Som jag skrivit här innan så kommer detta bli en resa som många andra inte får vara med om jag gillar verkligen starten på denna resa. Den är både spännande, rolig och jobbig om vartannat, det känns verkligen som adoption är helt rätt väg för oss!

Många i min omkrets ställer sig frågande till att man måste gå en föräldrautbildning när andra "vanliga" kan få barn utan krav på någon utbildning? Det som jag visste innan och som blir ännu mer uppenbart av kursen är att det här handlar verkligen om speciella barn som kräver speciella föräldrar. Barnen har en historia och ibland en tung sådan som man måste lära sig hantera och vara beredd på. En del av paren som går den här kursen kommer också till beslutet att adoption inte är något alternativ trots att dom var säkra före vilket säger en hel del.

En av tankenötterna från gårdagens kurs är när och hur berättar man för ett barn att han/hon exempelvis blivit hittad på en soptipp, kommit till vid en våldtäkt eller blivit lämnad i skogen för att bli uppäten av vilda djur? Vid 18 års ålder får också barnet tillgång till all dokumentation kring adoptionen och kan läsa svart på vitt så det kommer fram förr eller senare. Bara en av många kluriga frågor som gör denna kursen så viktig!!!

4 kommentarer:

Lennart sa...

Hej Daniel!
Det här var mycket svåra frågor. Den typen av frågor som du nämner måste verkligen göras på rätt sätt. Vad bra att ni får gå en kurs.

MVH

Daniel sa...

Precis! Det finns inga lätt svar och varje barn är unikt på sitt sätt. Kursen är verkligen bra för att tackla allt detta!

Skrämmande att barn far så illa runt om i världen!

mikael sa...

Jag kan förstå frågorna från utomstående varför det behövs en utbildning.

Men jag tycker inte att det är så konstigt egentligen. Det här är barn som har särskilda behov och det är oerhört viktigt att man är medveten om frågorna.

Egentligen borde alla som väntar barn få ta del av en utbildning. Det är det största ansvaret vi någonsin kommer att få.

De barn som adopteras kommer alltid att vara annorlunda. Det måste man vara beredd på.

Jag tyckte att diskussionerna var de intressantaste på kursen. Det ger en mycket och får oss att tänka ett steg längre.

Jag tror att det viktiga är att berätta på barnets nivå.

Daniel sa...

Bra skrivet Mikael! Ska bli spännande att följa er, kommer titta in på din blogg då och då. Håller tummarna för att det ska gå bra för er också!