10 juni 2011

Inkörning och frånskjut


Då var det dags att testa det andra paret skor som kom i veckan som var ett par nya racers från Newton. Jag körde ett morgonpass på 12km i lugnt tempo och njöt av det fina vädret. Egentligen är det inga nya skor för mig men dom ska "köras in" innan man får den där fina känslan med dom.

Newtons kräver runt 60-80km innan dom blir riktigt bra och kan ibland kännas lite "stabbiga" i början. Det släpper dock för dessa skorna anpassar sig och formar sig efter löparen dom sitter på. Klackarna som är ganska kantiga rundas av och "membranen" dom jobbar upp och ner på blir också smidigare efter ett tag, på så vis formar dom sig efter foten dom sitter på. Testar jag exempelvis någon annans Newtonskor i samma modell och storlek behöver jag inte tvunget gilla känslan i dom då vi kan ha helt olika fötter och isättning.

Här en bild på ett par nya där man ser små linjer efter gjutformen.

Här efter ca 80km där klackarna blivit lite avrundade och fransiga i framkanten.
Då vet man att dom är inkörda!

Här är efter ca 100mil och när framkanten är helt nedsliten till samma nivå
som resten av sulan ska man byta. Tror dessa skorna har ca 30-40mil kvar.

Det där med slitage med Newtonskorna är väldigt individuellt och vissa får byta efter 100mil medan andra kör 200mil och mer därtill. Newton säger själv att man inte ska springa med något aktivt frånskjut, istället ska man lyfta benen upp och ner medan man låter sig "falla" framåt, hastigheten styr man sedan med lutningen på överkroppen. Detta gör också att skorna håller längre och till dom som klagar på livslängden säger man att dom springer fel med skorna.

Själv springer jag nog med ganska lite frånskjut och som jag sagt här innan så är jag ingen riktig löpare utan mer en "benlyftare". När jag kör kvalitetspass jobbar jag dock mycket med frånskjutet och för att spara lite på mina Newtons (dyra skor) så kör jag ibland med exempelvis mina Puma Roadracers.

Jag vill egentligen springa med ett mer aktivt frånskjut men det ökar också skaderisken och kräver nog att man är en mer erfaren löparen än vad jag är. För mig som sysslat med löpning ganska kort tid (snart 3år) tycker jag benlyftandet funkar bra och jag håller mig skadefri. Kanske kommer jag få till det där fina frånskjutet längre fram och kan börja kalla mig för löpare på allvar?

9 kommentarer:

Staffan sa...

Intressant och visst måste jag någon gång testa detta med Newtons, just nu njuter jag mer och mer av att springa i lätta skor utan den där "framklacken".

Jag är också en "benlyftare" men det är en fin balans, funderar mycket på hur mycket man ska lyfta benet i lägre farter det det mest känns som energislöseri att lyfta foten mot rumpan. I högre farter däremot blir min teknik lite lidande, upplyftet inte lika aktivt och när jag väl kommer ihåg att hålla en hög kadens i hög fart så tycker jag benen blir trötta väldigt fort.

Running - a pretty complicated busines...

Anna (Orka mera) sa...

Haha du lyfter i alla fall benen, det är mer än vad jag gör :)

Ses i morgon!

Boremalm sa...

Du har ju riktigt fint löpsteg, inte ska du väl ändra på det!

Daniel sa...

Staffan - Newtons är kanske inte för alla men testa gärna när du får tillfälle. Tror dom kan passa din fina löpstil.
Undrar om det finns några riktigt bra övningar för att lära sig hålla den där höga kadensen i hög fart? Mina ben vill fort surna trots låg puls. Kanske mer löpskolning? Visst är det komplicerat! ;)

Anna - Vad gör du med benen då? ;) Ses imorgon!!!

Boremalm - Kul att du tycker det! Skulle dock gärna vilja ha lite mer driv i steget.... fast jag jobbar på det! ;)

Jesper Scheutz sa...

Se där vilka bra tips mina Newton kom idag och jag beställde dom från Milletsport som du tipsade om.

Trevlig helg och tar min premiär på 5 minuter i morgon =)

Peace Love och Löparskor!

Ingmarie sa...

Jag tycker du springer superfint!Fortsätt så! Jag skjuter på alldeles för mycket och borde lära mig att utnyttja tyngdlagen bättre. Men det ÄR svårt att lära gamla hundar.... Ja du vet. ;-)

Daniel sa...

Jesper - Roligt att du fått dina skor!!! Hoppas det ska gå bra med tillvänjningen och hör av dig om du undrar över något.
Fortsatt trevlig helg tillbaka!

Ingmarie - Roligt att du tycker det! Jag är ganska nöjd som det är men det finns alltid lite saker att förbättra ;)
Inte är du gammal!!!

Dunceor sa...

Kan tipsa för dem som vill testa Newton så finns de i flertalet löparbutiker i Köpenhamn.

Jag köpte ett par Newton 2008 men har inte sprungit mer än 30 mil i dem och jag tycker att de är lite för tunga. Men de är perfekt att köra återhämtning i. Hade gärna sett en racer variant som vägde ner mot 160-170g men ändå har dämpningen där framme.

Daniel sa...

Löplabbet har också börjat sälja några av modellerna nu fast dom tar ganska mycket betalt.

Håller med om att dom är lite tunga och jag ser verkligen fram emot deras nya lättviktare som ska väga runt 160gram. Har sett lite olika varianter av den och här är senaste bilderna jag hittat. Ser intressant ut! :)

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.147873928617950.37106.104194316319245