21 juli 2011

Anfaller från alla håll


Min sjukdom gör att jag måste ta bromsmedicin vilket innebär sprutor varannan dag. Dessa sakerna är inte billiga och kostar ca 600:- styck vilket blir lite över 100 000:- på ett år. Otroligt mycket pengar och jag är jättetacksam över att jag bor i detta landet och slipper betala medicinen själv. I mitt landsting tycker man nu att vi börjar bli lite väl dyra i drift och jag kommer antagligen snart få byta till en billigare variant som ska vara likvärdig. Blev lite orolig först men har nu läst på och det verkar faktiskt vara exakt samma saker i den billigare.

Bromsmedicinen attackerar jag bara sjukdomen med från vänsterflanken medan jag öser på med billigare och säkert minst lika effektiva saker från högerflanken. Där har jag 4000 specialtränade enheter d-vitamin bestyckade med koncentrerad omega-3 samt 9 miljarder stridslystna bakterier.  Rakt framifrån attackerar jag sedan med hårdträning i alla former kryddat med en positiv inställning! Det är ett krig i blindo och svårt att utvärdera då jag inte haft råd att blåsa vapenvila, det vågar jag helt enkelt inte och det kan kosta dyrt!

Jag har dagligen kört med 4000IE d-vitamin kombinerat med koncentrerad omega-3 i ca 3år nu och probiotikan har jag tagit i 8 månader. Träningen tog jag vid från dag ett samtidigt som jag började med bromsmedicinen. Det hade varit väldigt intressant att få veta hur allt varit om jag inte haft detta i min arsenal men det kommer jag aldrig få veta. Tycker dock det är ett bra kvitto att jag idag mår tipp topp och jag kommer fortsätta kriga på med hela arsenalen! Håll i hatten!

17 kommentarer:

Anna (Orka mera) sa...

Bättre kvitto kan du väl knappast få än att du mår tipptopp! Fortsätt kriga på ditt sätt, det funkar ju uppenbarligen.

Nu ska jag läsa ikapp på din blogg. Har haft fullt upp i några dagar nu. Det är jobbigt med semester :)

Thomas sa...

Vid ett par tillfällen har jag visat din blogg för vänner och alla tror att jag skojar när jag berättar att du har MS.

MS har många ansikten..

Andréa sa...

Ja tänkt vilken tur vi har som bor här! Min syster har en immunbristsjukdom och måste också ta sprutor (just nu en gång i veckan men snart skulle hon testa en ny medicin med lägre dos och ta dem varje dag) som kostar multum. Fast om man tänker på hur lite vi/ni kostar staten i jämförelse med tex kriminella och deras fängelsevistelser så är det ju ingenting. Fortsätt kämpa!

Daniel sa...

Anna - Jag ser det som ett bra kvitto och hoppas det fortsätter så här! :) Skönt att koppla bort bloggläsandet under semestern, det gjorde jag med då jag hade annat för mig ;)

Thomas - Önskar verkligen att jag inte hade denna skiten! Skulle dock inte vilja vara utan "effekten" för utan sjukdomen hade jag nog aldrig börjat springa och träna....

Andréa - Visst är det så och man ska heller inte glömma bort "helheten" som man ofta gör när man räknar på kostnader för mediciner. Kan mediciner hålla oss borta från exempelvis långvariga sjukskrivningar finns det massor med pengar att spara!

Dante9 sa...

Ge aldrig upp kriget !
högerflanken och framifrån kämpar på bra :-) är lite tveksam om vänsterflanken gör någon nytta i längden.
Jag kör bara högerflanken och framifrån som för min del är CCSVI.

/Daniel

Daniel sa...

Vänsterflanken är inte riktigt att lita på i alla lägen ;)

Tror också mycket på CCSVI och följer det med spänning. Montel Williams vars bok inspirerade mig till att börja träna när jag fick min ms har nyligen gjort operationen. Han sa han skulle låta det dröja lite innan han uttalade sig om eventuella bättringar. Bra när personer i media utför detta så det kommer fram och belyses mer för det behövs!
Kriga på!!!

mikael sa...

Tror du är en inspiration för många.
Genom att läsa din blogg blir jag ständigt påmind om att inte ta hälsan för givet.

Mikael.P sa...

Vilken liten mesig nål du har på din :) . Jag har hoppat på och kör exakt samma tillskott iform av d-vitamin, omega-3 och probi som du. Jag tänker att något rätt måste du ju göra med tanke på hur din träning går :)

Linda sa...

Min medicin kostar bara 327/spruta, men tar en varje dag. När jag kommer ihåg:). Jag tror inte speciellt mycket på ccvi men jag hoppas att jag har fel! Köper du d-vitaminerna o omegan via internet?

Helena sa...

Det är dyra droppar vi får i oss, på ett eller annat sätt. Tycker som du, tacksamhet över att vi inte behöver dra det största ekonomiska lasset själv, det är tillräckligt jobbigt att vara ms-sjuk...

Jag glömde nog rapportera i våras, då det ju vara annat viktigt på tapeten, men jag började ju med d-vitamin jag med! Åh, ska ju visa dig det korkade brevet från doktorn förresten... Svårt för egen del att avväga effekten då jag även i samma veva började träna extremt mycket i samband med triathlonen. Men jag säger som du, svårt att utvärdera men jag vågar banne mig inte prova... Vi kör på vår väg, den har ju visat sig vara rätt ok :-D

Kram H

Daniel sa...

Mikael - Tack för fina ord! Hälsan är verkligen guld! trodde själv aldrig något sådant här kunde drabba mig men nu sitter man här ;). Skönt ändå att det går så bra som det gör :)

Mikael P - Den är ganska mesig mot Avonexen men så är jag också lite mesig när det gäller nålar, vi passar bra ihop! ;) Kul att du också testar med tillskott, hoppas det gör dig gott och berätta gärna hur det går!

Linda - Låter som Copaxonen också kostar en del ;) Svårt det där med CCSVI med lite spännande är det allt, tror inte det är lösningen på gåtan men intressant att det kommer fler infallsvinklar. Jag köper både d-vitamin och omega-3 från naturligt.se då jag tycker dom är billigast. Kör med Holistics d-vitamin samt Pikasol Forte på omega-3 då dessa många gånger visat sig bäst i test. Den är lite dyrare än andra men man får bra saker!

Helena - Tror du berättade lite om det vill jag minnas. Det finns ett tydligt samband mellan ms och d-vitaminbrist vilket många studier visat nu. Tror också man vet detta inom vården men jag förstår inte riktigt varför man inte kollar värdena på rutin. Man gör detta i vissa andra länder och har patienterna brist så ser man till att få upp nivåerna. Det tycker jag man borde göra här också!

Anne sa...

Tycker mycket om din blogg, Daniel! Du skriver så inspirerande om kampen mot MS, det mycket trösterikt och glädjande att läsa.

Det här med D-vitamin intresserar mig mycket! Själv har jag bara läst om sambandet mellan förekomst av MS och brist på D-vitamin på ett "beskrivande" sätt (alltså att man vet att dessa båda variabler inte sällan förekommer tillsammans) - vet du om det finns några studier där man har provat att tillsätta D-vitamin som en behandlingsintervention?

Kramar och pepp!

Daniel sa...

Hej Anne!
Tack för alla fina ord! Nu blir jag lite rörd ;)

Angående d-vitamin så var jag bättre påläst när jag började för 3 år sedan. Förutom att läsa allt jag hittade om d-vitamin och ms var även i kontakt med lite forskare och kunnigt folk inom området. Fick uppfattningen att jag bara var tvungen att testa detta av det jag kom fram till. Det var just att kombinera omega-3 med d-vitamin som jag trodde skulle vara extra bra och som jag även fick tips om.

Vill du läsa lite så har Sune Överhagen har en bra blogg där han skriver mycket om ms och d-vitamin. Han är en pensionerad läkare som själv också har ms och skriver så man förstår på ett bra sätt.

Läsa gärna dessa två inläggen som just handlar om ms och hur d-vitamin kan minska skovfrekvensen. Finns även länkar till studier där.

http://suneoverhagen.blogspot.com/2010/01/laga-d-vitaminnivaer-okar-riskerna-for.html

http://suneoverhagen.blogspot.com/2009/11/kan-d-vitamin-skydda-mot-skov-och-i-sa.html

Det finns också en liten studie från Norge som intresserar mig där patienterna fått omega-3 (tran) som också innehåller d-vitamin.

http://www.ehdin.com/?id=526

Läs också gärna denna berättelsen om en patient som blev betydligt bättre när hon fick upp sina nivåer.

http://robertbakermdhealthnewsletter.blogspot.com/2010/06/case-history-complete-remission-of-16.html

-------------------------------

Jag har också följt patienter på ett stort nätforum i USA (patientslikeme.com) som tog d-vitamin i riktigt höga doser. Har tyvärr ingen länk då man måste vara inloggad och registrerad där. Skulle du regga dig där så är det denna tråden du ska leta efter.

"Vitamin D3 Megadose: Experience Journal"

-------------------------------

Det finns mycket mer om allt detta men tyvärr är studierna ganska små då det inte läggs så mycket krut på att forska på d-vitamin. Läkemedelsbolagen har dom stora pengarna för detta och dom kan inte tjäna pengar på d-vitamin så därför finns det ingen anledning för dom att forska kring detta.

Du får gärna höra av dig igen om du undrar över något kring detta för jag är väldigt intresserad som sagt. ;)

Ha en bra helg och kram tillbaka!

Anonym sa...

Har sagt det förr men Daniel, du är sannerligen en inspiration! Både för din positiva attityd och för din kunnighet - både när det gäller MS och löpning!

Tack för en fin blogg, det är ett nöje att läsa.

(Och nu har jag varit i USA och shoppat upp mig på två års förbrukning av D-vitaminer, tack för tidigare tips!)

/Hanna

Daniel sa...

Hej Hanna!
Hoppas allt är bra och tack för dina fina ord!
Smart att bunkra upp vitaminer när du ändå var i USA :)
Lycka till med allt!

Anne sa...

tack för uttömmande och fin kommentar, Daniel! ska läsa in mig på detta och återkommer, förhoppningsvis klokare och mer fler frågor :) Stor kram

Daniel sa...

Jag var lite bättre påläst förr men du kan nog hitta lite intressant läsning här ;)
Kram tillbaka!