12 okt. 2011

Ben ben ben...

Det sägs att det tar ca 48 timmar från det att man kört slut på en muskel tills man kan göra samma sak igen. När jag idag kom till gymmet var det exakt 48 timmar sedan det tuffa benpasset i måndags och idag var det dags för mer av den varan!

Det där med 48 timmar stämde ganska bra och jag kunde köra minst lika hårt som i måndags. Jag körde totalt 40min med en kort ”paus” på mitten där benen fick vila medan jag gav överkroppen en lättare omgång innan andra halvlek. Tryckte på friskt igen med full kraft tills benen darrade skönt och jag hade blodsmak i munnen, benen är grymma att träna!

Phhuu!!

Det var inte slut där för sedan väntade backar på löpbandet och här är bandet ett fantastsikt redskap! Man kan mata på med backar i all oändlighet utan att någonsin få en utförslöpa att vila på. Detta kan man inte göra utomhus på samma sätt och det gör backpass på band grymt effektiva!

Jag sprang ”bara” 30min på bandet men jag var ju redan uppvärmd och kunde ösa på direkt så det blev kvalitet hela vägen. Det tog ett tag innan benen svarade efter styrketräningen men sedan blev det åka av. Finalen blev 2x1min i 3:20-tempo (18km/h) med lutningen på 6% och varenda muskelfiber i benen skrek SOS när jag sänkte lutningen efter sista backdraget. Ett grymt pass och jag lämnade gymmet med ett stort leende!

13 kommentarer:

Snorkkis sa...

Haha - bra analys: man kan mata på med backar i all oändlighet :)

Tycker du inte att det är jobbigt att springa när du har träningsvärk i benen?

Snorkkis sa...

Haha - bra analys: man kan mata på med backar i all oändlighet :)

Tycker du inte att det är jobbigt att springa när du har träningsvärk i benen?

Linda sa...

Jag blir trött bara jag läser om din träning:). Fast lite avis också faktiskt, för att du har kämpat så bra o för att du har tagit dig så långt. Jag önskar att jag vore mer som dig!

Andrej sa...

Som sagt: Pihuuuu!!!

Ingmarie sa...

Du kan hitta de där backarna IRL i Bad Gastein. man kommer NÄSTAN upp till himlen. ;-)
Bra jobbat!

Petra sa...

Hehe, och jag som tyckte att jag maxade pa lopbandet ikvall med 1 km i 13,5 km/tim (pa helt flackt underlag bor namnas). Naradoden-upplevelse for mig:) hade jag hallit ditt tempo sa hade jag utan tvekan haft en riktig upplevelse:)

Daniel sa...

Snorkkis - Så länge bandet orkar iaf ;). För mycket träningsvärk brukar inte funka med idag var det bara syran från benstyrkan som skulle ur benen innan det gick att dra på ordentligt ;)

Linda - Det är aldrig för sent att börja träna och när du väl kommer igång som blir du fast ska du se. Själv trodde jag aldrig jag skulle börja med löpträning men se var jag är nu ;) Jag sparkar dig gärna i baken och hör av dig ifall du vill ha tips!

Andrej - Svettigt värre!!!

Ingmarie - Ahhh! Bad Gastein!!! Det var nära jag anmälde mig till en av resorna detta året ska du veta...

Petra - Bra jobbat på bandet! Löpband är alltid jobbigt och 1km @ 13,5km/h låter tufft det också. Själv sprang jag ju bara mina 6%-are under 1min ;)

Elin sa...

Jag tycker man hör och läser så mycket om att man som löpare inte ska styrketräna benen, speciellt inte hårt. Samma sak gäller visst styrketräning i övrigt också... Det ska tydligen enligt "experterna" försämra ens löpning eftersom man får mer vikt att släpa runt på, och musklerna ska visst bli stela. Men jag håller verkligen inte med!! Vad säger du om experternas så kallade råd??

Daniel sa...

Jag tänker ofta på detta Elin och det känns lite som en "vågskål" för min del. För löpningens skull borde jag kanske byta ut dom här benpassen mot exempelvis löpskolning? Samtidigt tror jag att dessa tunga och explosiva passen är bra för att förebygga skador och dessutom är jag övertygad om att tung styrka är kanon för mitt nervsystem med tanke på min ms. Jag har läst att det händer en massa häftiga saker så som att myelinet runt nervtrådarna kan stärkas, samma myelin som min sjukdom vill förstöra.
Min filosofi är att hela tiden utmana kroppen på olika sätt och i vissa perioder blir det mycket benstyrka för att sedan kanske köra lite mer löpskolning under en tid.
Jag är också en klen kille i grunden och har svårt för att bulka upp mig när det gäller vikten så det är jag inte orolig för.
Precis som dig håller jag inte med experterna....är man på elitnivå så ska man väl inte lägga på sig en massa onödiga muskler men för oss "dödliga" är det nog viktigare att ha en stark kropp rakt igenom.

Mycket babbel från mig men jag funderar ofta på detta som sagt ;)

Elin sa...

Skönt att någon håller med mig!! :-)
Som en kommentar till det där om myelinet, så har du rätt. Man tror att träning i stort kan ha väldigt goda effekter på det. Programmet jag läser är inriktat mot människans biokemi och fysiologi, så läser ganska mycket om MS. Kanske ska jag satsa på en forskarkarriär inom sjukdomen?!? Har ju bra förebilder om att det går att leva ett bra liv trots diagnosen:-)

Daniel sa...

WOW! Spännande saker! Klart du ska satsa på en forskarkarriär inom ms, intressant sjukdom på många sätt och vis även om jag helst aldrig velat stifta bekantskap med den ;)
Hör gärna av dig om du ramlar över något spännande och trevlig helg på dig!

Anonym sa...

"Klen kille i grunden"- jo, tjena! Ha,ha,ha...INGET tyder på att du är en klen kille, varkern fysiskt eller psykiskt.
/Hanna -lite klenare ;-)

Daniel sa...

hehe! tack för dom fina orden! Behöver nog ändå lite extra tid i gymmet för att inte tyna bort när jag springer en massa ;)